Gündem Adaya özgü kitapçık uygulamasına son

Adaya özgü kitapçık uygulamasına son

15.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

ÖSYM, YGS’de denenen adaya özgü kitapçık uygulamasından geri adım attı. LYS’de kitaplar rastgele dağıtılacak. Eski YÖK Başkanvekili Eşme, “Yanlıştan dönüldü” dedi

Adaya özgü kitapçık uygulamasına son

Şifre ve kopya çekildiği iddialarının odağındaki ÖSYM’nin kopyanın önüne geçmek üzere bu yıl ilk kez uyguladığı adaya özgü kitapçıktan, üniversiteye girişin ikinci aşaması olan Lisansa Yerleştirme Sınavcı’nda (LYS) vazgeçildi. LYS’de uygulanacak yeni sisteme göre, soruların dağılımı kolaydan zora göre olacak. Kitapçıklar rastgele olarak adaylara dağıtılacak.
YÖK kararıyla ÖSYM’nin adaya özgü kitapçık uygulamasından vazgeçmesini bir geri adım olarak yorumlayan eski YÖK Başkanvekili İsa Eşme, “ÖSYM ve YÖK sistemin hatalı olduğunu kabul etti” diye konuştu.
Eşme, şunları kaydetti: “Bu yıl YGS’de yaşanan sorunların başlıcak nedenlerinden birisi adaya özgü kitapçık uygulamasıydı. Bunun değiştirilmesi olumlu bir adım olmakla birlikte aday sayısı kadar kitapçık basılması yeni problemler doğurabilir. Bu sistemle kopyanın önüne geçilemeyeceğini düşünüyorum. Aday sayısı kadar farklı türde kitapçık basımından da vazgeçilerek eskiden uygulandığı gibi en fazla 10 türde kitapçık basılması gerek. Yeni uygulama, bir geri adım. Bu sistemin hatalı olduğunu kabul etmiş oluyorlar.”

İşte yeni uygulama
Yeni uygulama özetle şöyle:
- Soru kitapçıklarında adayların fotoğrafı ve kimlik numarası.
- Adayların şahsi bilgileri matbaa aşamasında bilinmeyecek.
- Hangi adaya, hangi soru kitapçığının gideceğini önceden kimse bilmeyecek.
- Soru kitapçıkları rastgele dağıtılacak.
- Sınava girecek aday sayısı kadar farklı türde kitapçık basılacak. Bununla toplu kopya çekilmesi önlenecek.