Gündem ‘Adil Öksüz, Metin Topuz’un efendisi’

‘Adil Öksüz, Metin Topuz’un efendisi’

28.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Metin Topuz’un yargılandığı davada tanık olarak dinlenen jandarma haber elemanı, Jandarma KOM müdürü Sürer’in kendisine ‘Adil Öksüz’ü duymadın mı? Adil, Metin’in efendisidir’ dediğini söyledi

‘Adil Öksüz, Metin Topuz’un efendisi’

ABD İstanbul Başkonsolosluk irtibat görevlisi Metin Topuz’un yargılandığı davada tanıklar dinlendi. Tanık jandarma haber elemanı Nizamettin Çelikbilek, İstanbul İl Jandarma KOM müdürü Asım Sürer’in kendisine ‘Sen Adil Öksüz diye birini duymadın mı? Adil, Metin’in efendisidir’ dediğini söyledi.

Haberin Devamı

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanık Metin Topuz ve avukatları katıldı. Duruşmaya ayrıca ABD İstanbul Başkonsolosu Jennifer L. Davis, ABD Ankara Büyükelçiliği’nde maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier ile konsolosluk görevlileri de izleyici olarak geldi. Duruşma tanıkların dinlenmesiyle davam etti.

‘Sahibi gibi davranıyordu’

SEGBİS yöntemiyle duruşmaya katılan gizli tanık Yavuz, eski Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yakup Saygılı’nın bilgisayarında yurtdışında Metin Topuz ile çekilmiş fotoğraflarını gördüğünü söyledi. Saygılı’nın herkesle görüşecek biri olmadığını ancak Metin Topuz geldiğinde koridorda karşıladığını, Topuz’un tercüman gibi değil emniyetin sahibi gibi davrandığını anlattı. Saygılı’nın 17-25 Aralık’tan önce Amerika seyahatinde yanında Metin Topuz’un da olduğunu ve bu seyahat sırasında Saygılı’nın tabletini kaybettiğini söyleyen gizli tanık Yavuz, “Saygılı bu durum için soruşturma bile geçirmedi. Normalde soruşturma geçirirsiniz. Kendisine yeni bir tablet alındı” dedi.

Haberin Devamı

Tanık Nizamettin Çelikbilek ise ifadesinde, emlak işi ile uğraştığını ancak Silivri İlçe Jandarma’ya bilgi götürdüğünü, resmi haber alma elemanı olduğunu söyledi. Bilgileri Silivri İlçe Jandarma Komutanı Murat Koçyiğit’e verdiğini söyleyen Çelikbilek, “Murat Koçyiğit kurmay sınavlarına hazırlandığı dönemde Metin Topuz, Koçyiğit’e sarı bir zarf verdi. Koçyiğit bana daha sonra ‘Bana hayırlı olsun diyebilirsin. Kurmay oldum sayılır’ dedi. Bunun üzerine ben Metin Topuz’un kim olduğunu sordum. O da bana ‘Sen karışma, başın ağrır’ dedi” diye konuştu.

Koçyiğit’in daha sonra kurmay olduğunu söyleyen Çelikbilek, Koçyiğit’in kendisini İstanbul İl Jandarma KOM müdürü Asım Sürer ile tanıştırdığını ve bundan sonra KOM Şubeye bilgi vermeye başladığını söyledi. Metin Topuz ve Asım Sürer’in Beşiktaş’ta bir AVM’de buluştuğunu söyleyen tanık Çelikbilek, “Burada Topuz’a bir telefon geldi. Topuz telefondaki kişiye hitaben ‘Bu beni aşar, baya büyük bir şey. Bari Adil bey arasın’ dedi. Bunun üzerine ben Asım Sürer’e ‘Adil kim?’ diye sordum. Sürer de bana ‘Sen Adil Öksüz diye birini duymadın mı? Adil Metin’in her şeyidir. Onun efendisidir’ dedi” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tanık Çelikbilek, Sürer’in emekli olduktan sonra Ayvalık’a taşındığını ve burada da Metin Topuz ile 2 kere görüştüğüne şahit olduğunu söyledi. Bu görüşmelerden birinde de Sürer’in Topuz ile görüştükten sonra ofisine geçtiğinde kasaya para koyduğunu gördüğünü söyleyerek, “Asım Sürer emekli olduktan sonra MHP’den aday olacaktı. Torpil arıyordu. Kendisine CHP’den telefon geldi. Sonra ben CHP’den aday olacağım dedi. Bu telefonun ardından Metin Topuz ile konuştu” dedi.

‘Topuz’la tercüman olarak görüştük’

Tanık Asım Sürer, mahkemede Niza-mettin Çelikbilek’in söylediklerini yalanladı. İfadesinde 2004-2007 arasında İl Jandarma Komutanlığı’nda Kaçakçılık Şube Müdürü olarak görev yaptığını söyleyen Sürer, “Beşiktaş savcımızın yönlendirmesiyle DEA ile irtibat kurduk. Tercüman olarak Topuz ile görüştük. Görüşmelerimiz bazen İl Jandarma bazen dışarıda bir defada konsoloslukta oldu. Çelikbilek’in iddia ettiği gibi Adil Öksüz’ü tanımıyorum” dedi.