Gündem Aile boyu fişlenmişler

Aile boyu fişlenmişler

12.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tunceli Hozat’taki fişleme olayında Yalçın Çakmak’ın savcılığa yaptığı suç duyurusuyla yeni bir skandal ortaya çıktı. Çakmak’ın kardeşi Yasin Çakmak’ın da fişlendiği anlaşıldı

Aile boyu fişlenmişler

Tunceli Hozat’ta ortaya çıkan fişleme skandalının ardından hazırlanan biyometrik bilgi fişlerinde ismi bulunan akademisyen Yalçın Çakmak’ın savcılığa yaptığı suç duyurusu daha büyük bir skandalı açığa çıkardı. Çakmak’ın kardeşi Yasin Çakmak’ın da fişlendiği, bu fişleme nedeniyle özel güvenlik olarak çalışmasına izin verilmediği, fişleme nedeniyle izin verilmemesinin anayasaya aykırı olduğuna yönelik yapılan başvuruların ise geri çevrildiği ortaya çıktı. Bu durum, fişlemelerle ilgili her iddiadan sonra soruşturma başlatan valilik ve yargının da fişlemelerden haberdar olduğunu ortaya koydu. Savcılık, başvuru üzerine soruşturma başlattı.

Her şey öğrencilik yıllarında başladı
Çakmak ailesine yönelik aile boyu fişleme, Çakmak’ın, Ankara’daki öğrencilik yıllarında başladı. 2006’da Hacettepe Üniversitesi’ndeki bir protestoya katılan Çakmak, yüzü maskeli bir asker tarafından ayağından vuruldu. 4 kez ameliyat olan, 2 yıl koltuk değnekleriyle yaşayan Çakmak, Toplantı Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçundan 6 ay ceza da aldı. Ancak ceza hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kapsamına sokuldu. Çakmak, 2007’de de bir protesto gösterisi nedeniyle terör örgütü propagandası yaptığı iddiasıyla yargılandı ancak beraat etti.

Dava örgüt propagandasına döndü
Çakmak, 2009’da, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kanser hastası olduğu için affedilen ve tahliyesinden bir süre sonra yaşamını yitiren Güler Zere’nin cezaevinde bulunduğu dönemde, affedilmesi için düzenlenen kampanyaya destek verdi. Hozat’taki etkinliğe katılan Çakmak hakkında önce suç ve suçluyu övmekten dava açıldı, daha sonra dava örgüt propagandası davasına dönüştü.

Ağabeyi nedeniyle fişlendiğini gördü
Yalçın Çakmak’ın öğrenciliğinden bu yana yaşadıklarının faturası kardeşine kesildi. Özel güvenlik olmak amacıyla kaymakamlık ve valiliğe başvuran Yasin Çakmak’a olumsuz yanıt verildi. İdare mahkemesine başvuran Çakmak, ağabeyi nedeniyle fişlendiğini gördü. Mahkemeye gönderilen yazıda, “Çakmak’ın süfli alışkanlıklarının olmadığı ancak yasadışı sol terör örgütlerinin destekçisi olduğu, Atılım gazetesini (yasal olarak çıkıyor) Hozat’ta gizli dağıttığı, aşırı sol terör örgütlerine meyilli olduğu, ağabeyi Yalçın Çakmak hakkında 2007’de suçu ve suçluyu övmek suçundan adli işlem yapıldığı, illegal sol örgütlerini destekleyen derneklerin destekçisi olduğu, GBT kayıtlarında suç kaydı olmadığı anlaşılmıştır” denildi.
Mahkeme, anayasa değişikliği ile fişlemenin yasak olmasına rağmen halen yürürlükte olan Özel Güvenlik Genelgesi’ni gerekçe göstererek davayı reddetti.
Bu süreçte, Elazığ’a taşınan Yasin Çakmak, Elazığ Valiliği’ne başvurdu ve sertifikasını aldı. Ancak valiliğe, bir süre sonra Tunceli’den Yasin Çakmak hakkındaki fişleme evrakı ve bu nedenle sertifika verilmediği kararı gönderildi. Valilik, gönderilen evrakı gerekçe göstererek verdiği sertifikayı iptal etti.

Çakmak yeniden savcılığa başvurdu
Geçtiğimiz günlerde hakkındaki bilgi fişinin açığa çıkmasının ardından Çakmak yeniden savcılığa başvurdu. Çakmak, kendisinin ve kardeşinin fişlendiğini, fişleme belgesinin eline yeni geçtiğini, belgenin ekinde facebook sayfasından indirilmiş fotoğraflarının da yer aldığını belirterek işlem yapılmasını istedi. Dosyanın, Malatya’daki soruşturma dosyasıyla birleştirilmesi bekleniyor.