Gündem ‘Akademisyenler serbest kalmalı’

‘Akademisyenler serbest kalmalı’

10.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın dört bir yanından akademisyen ve biliminsanlarını temsil eden uluslararası bir insan hakları organizasyonu, Ergenekon davası kapsamında gerçekleştirdiği araştırmasında akademisyen ve biliminsanlarının adil bir şekilde yargılanmadığında karar kıldı.

‘Akademisyenler  serbest kalmalı’

ABD Ulusal Bilim Akademileri ile Leopoldina Almanya Ulusal Bilim Akademisi gibi kurumların üyesi olduğu ve merkezi ABD’nin başkenti Washington DC’de bulunan Uluslararası Akademi ve Bilimsel Çevreler İnsan Hakları Ağı, Ergenekon’da terörizmle ilişkili suçlarla yargılanan biliminsanlarının dava koşullarını araştırması için bir delegasyon görevlendirdi.

‘Adaletin başarısızlığı’
Açıklanan raporda, Ergenekon kapsamında ceza alan altı akademisyenin hiçbir suçu bulunmadığı için serbest bırakılması ve adil yargılanma koşullarına ulaşması çağrısında bulunuldu. Balyoz, 28 Şubat ve KCK gibi davalar da rapor kapsamında eleştirildi. Organizasyonun direktörü Carol Corillon, “adaletin başarısızlığı” yorumunda bulunarak kanıtların eksikliğine değindi. İngiliz bilim dergisi Nature’a raporla ilgili konuşan Prof. Şevket Pamuk ise terör davalarındaki çoğu akademisyenin zamnanında rektörlük görevi üstlendiğine değinerek “Güçlü oldukları zamanlarda, şu an hükümete yakın ve intikam alabilecek konumda olanları kızdırmış olabilirler” ifadesini kullandı.