Gündem Akar, Mavi Vatan’ı gökyüzünden izledi

Akar, Mavi Vatan’ı gökyüzünden izledi

06.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Üç denizde aynı anda başlayan Mavi Vatan Tatbikatı sürüyor. Bakan Akar, Genelkurmay Başkanı Güler ve kuvvet komutanlarıyla birlikte tatbikatı Erken İhbar ve Kontrol uçağından takip etti

Akar, Mavi Vatan’ı gökyüzünden izledi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanlarıyla birlikte Mavi Vatan Tatbikatı’nı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın Havadan Erken İhbar ve Kontrol (HİK) uçağından takip etti.

Haberin Devamı

Tatbikatın sevk ve idaresinin yapıldığı Donanma Komutanlığı’ndaki Tatbikat Kontrol Merkezi’nde, Mavi Vatan Tatbikatı’na katılan unsurlardan brifing almasının ardından bazı talimatlar veren ve katılımcılara başarı dileyen Akar, beraberindeki komutanlarla HİK uçağına geçti. Batı adı verilen uçağın Doğu Akdeniz’de tatbikat kapsamında yaptığı görev uçuşuna katılan Akar ve komutanlar, faaliyetlere ilişkin bilgi aldı.

Burada da bazı talimatlar veren Akar, telsiz bağlantısıyla Mavi Vatan Tatbikatı’nda görev alan unsurlara seslendi. Tatbikatın büyük başarıyla devam ettiğini söyleyen Akar, emeği geçenleri kutladı.

‘TSK gücünü gösterdi’

Akar, diğer tatbikatlarda olduğu gibi Mavi Vatan Tatbikatı’nda da Türk Silahlı Kuvvetleri’nin karada, havada ve denizdeki gücünü bir kez daha gösterdiğini vurguladı. Mavi Vatan Tatbikatı ile personelin taktik ve teknik alanlarındaki bilgi ve becerilerinin geliştirildiğini belirten Akar, “Burada bizim yaptığımız çalışmalar, sadece milli faaliyetlerimizin icrası için değil, aynı zamanda NATO çerçevesinde verilecek görevleri de en iyi şekilde yerine getirebilmek için de yapılan bir eğitimdir, tatbikattır. Her geçen gün standartlarımızın daha yukarı çıktığını görmenin mutluluğunu yaşıyorum” dedi. Ayrıca iyi komşuluk ilişkileri kapsamında görüşmeler yaptığını anımsatan Bakan Hulusi Akar, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“İyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde komşumuz Yunanistan ile ikili ilişkilerimizin çok daha iyi düzeye gelmesi için gayret gösteriyoruz. Mevkidaşımızla yaptığımız görüşmeler çerçevesinde karşılıklı heyetlerin gidiş gelişiyle çeşitli çalışmaları, görüşmeleri yaparak, mevcut ilişkilerimizin daha iyi bir seviyeye gelmesi için çalışıyoruz. Tabii ki Ege’de, Doğu Akdeniz’de, Karadeniz’de ülkemizin, milletimizin hak ve menfaatlerini korumak ve kollamak için de çalışmalarımızı eksiksiz ve aksaksız yerine getirmeyi sürdürüyoruz.”

‘KKTC hak sahibi’

Akar, son olarak TCG Gediz Fırkateyni ve TCG Gediz’de tatbikat faaliyetlerini izledi. Burada konuşan Akar, siyasi ve askeri gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini belirterek, şunları kaydetti: “Bizim amacımız, temel yaklaşım şeklimiz Ege’de, Doğu Akdeniz’de Kıbrıs’ta aynıdır. Mevcut sorunların barışçıl yöntemlerle çözülmesinden yanayız. Türkiye daima KKTC’nin yanında oldu, olmaya da devam edecek. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. KKTC, adanın etrafındaki doğal zenginliklerin de paydaşıdır, orada hak sahibidir. KKTC’de yaşayanların da bu zenginliklerden pay alması gerektiğini, bu zenginliklerde hakkı olduğunu herkesin çok iyi anlaması ve buna göre davranması gerekir.”

Haberin Devamı

Denizaltı kurtarma

Tatbikatın Doğu Akdeniz bölümünde ise denizaltı kurtarma safhası başladı. Senaryo gereği, denizaltı TCG Çanakkale periskop derinliğine gelirken, deniz üzerinde bir ticari gemi ile çarpışarak dibe oturdu. Marmaris Aksaz Limanı’ndan çıkan TCG Alemdar Denizaltı’ndan Personel Arama Kurtarma gemisi, Akdeniz’e açıldı. Denizaltının yeri tespit edilirken, bölgeye intikal eden Denizaltı Tahliye ve Kurtarma Yardım Timi (DTKYT), gemideki yaralı 14 personeli kurtararak TCG Alemdar’a getirdi ve tedavileri yapıldı.

Haberin Devamı

Akar, Mavi Vatan’ı gökyüzünden izledi

SİHA görüntüledi F-16’lar imha etti

Tatbikatın Ege’de planlanan Foça’dan İzmir Körfezi açıklarındaki Hekim Adası’na çıkarma harekatı başarıyla tamamlandı. Plana göre çıkarma gemileri, mayınlardan temizlenen Hekim Adası kıyısına ulaştı. Bu esnada, senaryo gereği düşman kuvvetleriyle ilk sıcak temas sağlandı. TCG Bayraktar gemisinde bulunan SİHA Bayraktar TB2’den alınan görüntüler, F-16 savaş uçaklarıyla paylaşıldı. Verilen koordinatlar uçaklar tarafından bombalandı. Böylelikle “TCG Bayraktar” ile “Bayraktar TB2” ilk kez birlikte görev icra etti. Ardından T129 Atak Taarruz ve Taktik Keşif ile AS 532 Genel Maksat helikopterleri tatbikat alanına geldi. Helikopter, TCG Bayraktar gemisinden amfibi deniz piyade birliklerini alarak Hekim Adası’na bıraktı. DHA, AA

Akar, Mavi Vatan’ı gökyüzünden izledi

Akar, Mavi Vatan’ı gökyüzünden izledi