Gündem Akciğer tansiyonu ve yeni tedavi yöntemleri

Akciğer tansiyonu ve yeni tedavi yöntemleri

25.04.2018 - 11:02 | Son Güncellenme:

Akciğer tansiyonu, akciğer arterlerdeki kalbin sağ boşluklarında kan basıncının yüksekliğine bağlı olan bir hastalıktır. Hemen her yaşta görülebilen ancak genelde genç yaşlarda rastlanılan bir durumdur.

Akciğer tansiyonu ve yeni tedavi yöntemleri

Akciğer tansiyonu, kadınlarda daha fazla görülmekte olup hızlıca ilerleyen ve hatta ölümle sonlanabilen bir hastalıktır. Akciğer tansiyonun tedavi yöntemi tam bulunamamakla beraber son yıllarda bazı araştırma hastanelerde iloprost yani buhar tedavisi ile hastalıkta bir düzelme olduğu görülmüştür.

Haberin Devamı

Akciğer tansiyonun belirtileri nelerdir?

Akciğer tansiyonun belirtileri arasında çok çabuk yorulma, halsizlik, göğüs ağrısıyla gelen bir göğüs sıkışması, baş dönmeleri, bayılmalar, çarpıntılar, nefes darlığı, ayaklarda ve bacaklarda şişkinlik, dudak ve ciltte morarmalar görülür.

Akciğer tansiyonu neden görülür?

İştah azaltıcı ilaçların kullanımı, siroz, kronikleşmiş karaciğer hastalığı, koah, kalp yetmezliği, doğum kaynaklı kalp hastalığı, akciğer emboli, obezite, uyku apnesi nedeniyle ve azda olsa görülebilen genetik geçişli akciğer tansiyonu görülür.

Akciğer tansiyonu nasıl teşhis edilir?

Kalp grafisi, kan tahlili, ekokardiyografi, akciğer tomografisi, solunum fonksiyon testi, 6 dakika yürüme testi, kalp kateteri, transözofageal ekokardiyografi ile akciğer tansiyonu teşhisi yapılır.

Haberin Devamı

Akciğer tansiyonun tedavisi nasıl yapılır?

Kan pıhtılaşmasını engelleyen antikoagulanlar, vücuttaki suyu ve şişlikleri düşüren diüretikler, ilerleyen evrelerde oksijen desteği, bazı hastalarda ise kalsiyum kanal blokörleri kullanılmaktadır. Özel tedavi gerektiren hastalarda ise akciğer arter basıncını azaltan prostasiklinler, arterlerin genişlemesini sağlayan fosfodiesteraz 5 inhibitörleri, fazla olan endotelinin dozunu düşürmek için endotelin reseptör antagonistleri kullanılır. Bununla birlikte yaşam tarzında birtakım değişiklikler yapılması beklenir. Bu hastalar zorlu fiziksel hareketlerden kaçınmalıdır. Solunum enfeksiyonu olan hastalardan uzaklaşmak gerekir. Ancak hafif yürüyüşler tercih edilebilir. Zorlu egzersizlerden uzak durulmalıdır. C ve E vitamin gruplarının alımını arttırmak, tuz alımını düşürmek ve sağlıklı beslenmek bu hastalıkta tavsiye edilir.

Dikkat edilmesi gerekenler ise şunlardır; her yıl grip ve zatürree aşılarının yapılması gerekir. Uçakla yolculuk yapacak hastaların öncesinde doktora başvurarak 1600 metre sonrası için oksijen desteği almalıdır. Gebelik varsa sonlandırılmalıdır. Eğer gecikmişse, doğum ölümle sonuçlanabilir. Ağırlık kaldırmak ve ağır merdivenlerden kaçınmak gerekir.