Gündem Akdamar’da UNESCO listesi heyecanı

Akdamar’da UNESCO listesi heyecanı

10.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Van’daki Akdamar Anıt Müzesi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne 3 yıl önce dahil edildi. Tarihi kilise, her yıl yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor.

Akdamar’da UNESCO listesi heyecanı

Kudüs’ten İran’a kaçırıldıktan sonra 7. yüzyılda Van’a getirilen ‘Hakiki Haç’ın bir parçasını barındırmak için Kral I. Gagik’in emriyle Milattan Sonra 915-921 yıllarında Van Gevaş’taki adaya inşa edilen kilise, 2005’te Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 4 milyon lira harcanarak restore edildi. Ermeni asıllı bir mimarın da görev aldığı restorasyon 2 yıl sürdü.

Haberin Devamı

Hoşgörü sembolü

Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un yanı sıra Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan, Ermenistan Kültür Bakanı Yardımcısı Gagik Gürciyan ile 30 ülkenin büyükelçisi ve Ermeni cemaati temsilcilerinin katılımıyla açılışı yapılan Akdamar Anıt Müzesi’nin (Kilisesi) kazılar sırasında ortaya çıkarılan bazı yapıları ile manastır ve şapel bölümlerinde de ikinci restorasyon çalışması başlatıldı. Ermeni vatandaşların yılda bir kez ayin yapmasına izin verilen Akdamar Anıt Müzesi, hoşgörü ve samimiyetin sembolü olarak UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne girmeyi bekliyor.

Akdamar’da UNESCO listesi heyecanı

‘Hak eden miras’

Van Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Akdamar Anıt Müzesi’nin kentin turizmi bakımından en önemli tarihsel değerlerinden biri olduğunu söyledi. Anıt müzeyle ilgili UNESCO sürecini 2015’te başlattıklarını anımsatan Aktuğ şöyle konuştu: “Gerekli şartları taşıyan adamız, 2015’te geçici miras listesine alındı. Müzeler genel müdürlüğü ile yaptığımız görüşmelerde, anıt müzenin asil listeye alınmasıyla ilgili zaman sıkıntısının kalmadığı bize iletildi. Akdamar, kalıcı listeye girmeyi hak eden tarihi bir miras. Bu yıl 7 ayda adayı 83 bin kişi ziyaret etti. Van dışından gelen herkes mutlaka Akdamar Adası’nı ziyaret ediyor. Geçtiğimiz yıla oranla rakamların arttığını biliyoruz. Yapılan yürüyüş yolları, çevre düzenlemeleri, seyir alanları ve ışıklandırma da adaya değer kazandırdı. Her yıl bir eserin UNESCO’ya müracaatı yapılıyor. Müzeler genel müdürlüğümüzle yaptığımız görüşmede, bu yıl Akdamar Anıt Müzesi’nin kalıcı listeye alınması için
çalışma başlatıldığını öğrendik.”
l CEMAL AŞAN AA