Gündem Akil insanlar toplantısında gerilim

Akil insanlar toplantısında gerilim

12.04.2013 - 14:36 | Son Güncellenme:

Malatya'da Akil İnsanlar toplantısında Alevilik tartışması yaşandı. Araya sivil polisler girdi.

Akil insanlar toplantısında gerilim

Barış sürecinde Hükümetin oluşturduğu akil insanlar heyetinde ilk toplantısını Malatya’da gerçekleştiren Doğu Anadolu Grubu çalışmalarını bitirdi. Akillerin son toplantısında ise toplantıya katılan vatandaşlar arasında yaşanan tartışma öne çıktı. 2 gündür Malatya’da bulunan akil insanlar grubunda bugünde heyet başkanı Can Paker, Ayhan Ogan, Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, Sibel Eraslan, Abdurrahman Kurt, Zübeyde Teker, Mehmet Uçum ve Mahmut Arslan son olarak akşam saatlerinde belediye konferans salonunda vatandaşlarla bir araya geldiler.

Haberin Devamı

Toplantıya katılan vatandaşlardan tek tek düşüncelerini alan heyet, hazırladıkları raporları Ankara’ya sunacaklarını söylediler. Toplantı sırasında söz alan bir vatandaş, Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan’ın Türkiye’de 30 milyon alevi vatandaşın haklarından bahsettiğini ifade ederek, ’Siz hangi zaman kıyafetinizden dolayı üniversiteden atıldınız. Hangi askeriyeden namaz kıldığınız için atıldınız’ diyerek tartışmanın fitilini ateşledi. Bu sırada izleyiciler arasında tepkiler yükselince toplantı da tansiyon biranda yükseldi. Tartışmalar sırasında bir vatandaşın ’Türkler de burada’ diye bağırdığı görülürken araya sivil polislerin girmesiyle tartışma büyümeden önlendi.

Ortamın biranda gerildiği toplantıda TESEV Başkanı Can Paker’in ortalığı yatıştırmasıyla toplantı devam etti. Yaklaşık 4 saat süren toplantı sonunda Malatya izlenimleri ile ilgili açıklamalarda bulunan heyet başkanı Can Paker sürece çok büyük destek olduğunu belirterek, "Her ne kadar kendi aralarında bazı konularda ayrışsalar da bazı sorular kafalarında olsalar da sonuç olarak barışın gelmesi için çok büyük bir destek var" dedi. Sokaktaki insanlara ulaştıkça sürece desteğin daha da artığını gördüklerini ifade eden Paker, salonda yaşanan tartışmayı da değerlendirdi. Alevilerde Kürt meselesinin çözüme kavuştuğu psikolojisin olduğunu ve bundan sonra alevilerin sorunlarının neden çözülmediği görüşünün hakim olduğunu belirten Paker, bunun gayet doğal olduğunu ve ciddi değişimlerde herkesin böyle soruları soracağını söyledi. Heyet daha sonra karayolu ile Elazığ’a geçti.