Gündem Akkuyu'da kadın enerjisi! Kadınlar, Türkiye'nin enerjisini yükseltecek

Akkuyu'da kadın enerjisi! Kadınlar, Türkiye'nin enerjisini yükseltecek

08.03.2024 - 14:44 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu'nun beyaz yakalı kadınları ile NGS sahasında Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle bir araya geldik. Nükleer endüstrisinde işe başlama serüvenlerini, sahadaki tecrübelerini konuştuk.

Akkuyuda kadın enerjisi Kadınlar, Türkiyenin enerjisini yükseltecek

MELTEM GÜNEŞ / MERSİN - Radyoaktif Atıklar Sertifikalandırma Uzmanı Nurberk Sungur: Ailem, başlarda karşıydı. Sınavlara girdiğimde annem, 'inşallah kazanamazsın da gidemezsin' demişti. Onların planı endüstriyi bitirip, güzel bir hayatımın olmasıydı. Ama ben Rusya'ya gitmek istedim. Nükleeri orada öğrenmeye başladım. Aslında korkulacak bir şey değil. İnsan bilmediğinden korkar. Annem de şu an çok mutlu. Marie Curie ile aynı gün doğmuşum. Marie Curie bursunu kazandığımda 'ben bilerek seni o gün doğurmuşum' dedi

Haberin Devamı

Personel Eğitim ve Geliştirme Organizasyon Bölüm Müdürü Nadezhda Sezer: Sahada 30 bin kişi çalışıyor, yaklaşık 2 bin 500'ü kadın. Kadın çalışan yüzdesi birimlere göre farklılık gösteriyor. Benim birimimde yüzde yüz kadın çalışıyor. İşe alırken cinsiyet ayrımı yapmadan tecrübe ve mesleki becerilere bakıyoruz. Sahada kadınların yapamayacağı iş yok.

Kıdemli Hukuk Danışmanı Naila Atmaca: Nükleer sektörde kadınlar erkeklere göre daha az ama kadınlar olarak Akkuyu'da hep öndeyiz. Bir kadın olarak bu alanda zorluk çekmedim, erkekler tarafından da sürekli destekleniyoruz. Türkiye'nin ilk nükleer santralinde görev almak büyük bir gurur.

Akkuyuda kadın enerjisi Kadınlar, Türkiyenin enerjisini yükseltecek

"TARİFSİZ HEYECAN"

Nükleer Yakıt Kontrol Kıdemli Uzmanı Ebru Adıgüzel: Rusya'da üniversiteden onur derecesiyle mezun oldum. Türkiye'nin ilk nükleer reaktörüne yüklenecek taze yakıtın parametrelerini kontrol etmek, bu ileri teknolojinin ülkemize kazandırılmasına katkıda bulunmak bir Türk vatandaşı olarak benim için tarifsiz bir heyecan. Ailem için de olağanüstü bir gurur kaynağı.

Haberin Devamı

Radyasyon Güvenlik Kontrol ve Ölçme Cihazları Bölümü Elektrik Teknisyeni Olga Levicheva: Nükleer enerjide çalışan kadın sayısında artış yaşanıyor. Cinsiyet eşitliği en önemli insan haklarından biri ve sürdürülebilir kalkınma için de temel unsurlardan. Bizimle çalışan kadınlar, detaylara dikkat etmeleri, iletişim becerileri, karmaşık görevleri üstlenme istekleri ve değişikliklere hızlı tepki vermeleri sayesinde projenin ilerlemesine önemli katkı sağlıyor.

Kimyasal Analiz Uzmanı Beyza Kurtuluş Öztürk: Elbette nükleer endüstride çalışmak birçok açıdan zorlu ve sorumluluk gerektiren bir iş. Becerilerimizi yükseltmemiz ve bilgilerimizi güncel tutmamız gerekiyor. İş ve sektör deneyimim diğer genç kadınlara ilham verebilir.

AKKUYU'DA SON DURUM

Akkuyu Nükleer A.Ş. Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktörü Denis Sezemin, sahaya ilişkin şu bilgileri verdi:

"1072 futbol sahası veya 272 Vatikan sığdırılabilir buraya. İnşaat şu an en aktif döneminde, hem dört güç ünitesini aynı anda inşa ediyoruz hem de deniz hidroteknik yapılarının kurulumuna devam ediyoruz. Birinci ünitede çalışmalar son aşamaya geldi. Reaktör tesisinin ve turbo jeneratör tesisinin kurulumu da devam ediyor. İlk test elektriğin bu yılın sonuna kadar verilmesini planlıyoruz. Burası Türkiye'nin depremsellik açısından en güvenli yerlerinden. 15 tane de depremsellik dedektörü var."