Gündem AKP ve MHP milletvekilleri:‘Şehit cenazelerinde alkış olmamalı’

AKP ve MHP milletvekilleri:‘Şehit cenazelerinde alkış olmamalı’

15.06.2009 - 17:37 | Son Güncellenme:

.

AKP ve MHP milletvekilleri:‘Şehit cenazelerinde alkış olmamalı’

MANİSA İl Genel Meclisi Başkanı Dursun Ali Yıldız'ın ziyaret sırasında MHP ile AKP milletvekilleri karşılaştı. Kameraların karşısında birlikte görüntü veren milletvekilleri şehit cenazelerinde alkış seslerinin yükselmesini doğru bulmadıklarını bildirdi.
MHP Manisa Milletvekilleri Mustafa Enöz, Erkan Akçay ile MHP Manisa İl Başkanı Ersoy Aslan, İl Genel Meclisi Başkanı Dursun Ali Yıldız'ı ziyaret etti. Ziyaret sürerken 15 dakika sonra AKP Yerel yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi ile AKP Manisa İl Başkanı Mustafa Uyumaz da ziyarete geldi. Yıldız, AKP'lileri kapıda karşıladı. MHP ve AKP milletvekilleri objektiflere birlikte görüntü verdi. AKP Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, Hakkari'nin Yüksekova İlçesi’nde teröristlerle girdiği çatışma sonrasında şehit olan Jandarma Uzman Çavuş Mete Han’ın dün Soma İlçesi’ndeki cenaze törenine katıldığını anlatırken yükselen alkış seslerinin şehit cenazesine yakışan durum olmadığını söyledi. Tanrıverdi, “Cenazelerin hiç birinde alkış olmaz. Özellikle şehit cenazeleri, cami avlusundan çıkarılırken yükselen alkış sesleri uygun değildir. Alkış yerine hayır duaları edilir veya tekbir sesleri yükselir. Bu konuda cenaze namazı kıldıran cami hocalarının namaz öncesinde cemaatte alkış yapmama uyarısında bulunması lazım. Daha sonra il müftülüklerinin alkış konusunda toplumu bilinçlendirmesi gerekir. Alkış artık alışkanlık haline geldi. Şehit cenazelerinde olan alkışın, diğer normal cenazelere sıçramasından rahatsızlık duyuyoruz. Bu konuda il müftülükleri gerekli bir çalışma yapmalıdır” dedi.
MHP Manisa Milletvekili Mustafa Enöz de, cenazelerdeki alkışların sanatçıların cenaze törenlerinden, şehit cenaze törenlerine sıçradığını söyledi. Enöz, “Hiçbir dinde cenaze töreninde alkış yükselmez. Özellikle bizim dinimizde, örf ve adetlerimizde böyle bir olay yoktur. Bize yakışan cenazenin arkasından hayır duası etmek ve tekbir getirmek. Bu yanlış konuda İl müftülükleri gerekli uyarıları yapsın ve cuma hutbelerinde bu konuya değinsinler” dedi.
MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay da cenazelerdeki alkışın İslam ve Türk kültüründe olmadığını vurgulayarak, “Biz bize yakışanı yapalım. Cenazelerdeki alkış giderek yayılmaya başladı. Bu alkış büyümeden, ilk etapta Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kapsamlı bir çalışma yapması gerekir” dedi. Gerçekleştirilen açıklamalardan sonra AKP ve MHP Manisa milletvekilleri İl Genel Meclisi Başkanı Dursun Ali Yıldız’dan yapılması planlanan yatırımlar hakkında bilgi aldı.