Gündem Albay Öz’e daha az ceza istenecek

Albay Öz’e daha az ceza istenecek

18.02.2009 - 10:26 | Son Güncellenme:

Dink cinayetinden dolayı haklarında dava açılan Albay Öz ile 5 asker “görevi kötüye kullanma” suçu yerine “görevi ihmal”den yargılanacak

Albay Öz’e daha az ceza istenecek

Hrant Dink’in öldürüleceğini önceden bildikleri halde gereğini yapmadıkları iddiasıyla haklarında dava açılan, dönemin Trabzon Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ile beş asker, cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis olan “göre- vi kötüye kullanma” suçu yerine, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörülen “görevi ihmal” suçundan yargılanacak.
Dink’in öldürüleceğini bildikleri halde gerekli önlemi almadıkları iddiasıyla 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Jandarma Başçavuş Okan Şimşek ve Jandarma Uzman Çavuş Veysal Şahin’in ifadeleri doğrultusunda, dönemin İl Jandarma Komutanı Öz, istihbarat şubesinde görevli askerler Yüzbaşı Metin Yıldız, astsubaylar Gazi Günay ve Hüseyin Yılmaz ile Uzman Çavuşlar Hacı Ömer Ünalır ve Önder Araz hakkında da aynı mahkemede dava açılmıştı.

Görevsizlik kararı

Albay Öz’e daha az ceza istenecek

2. Sulh Ceza Hâkimi Şevki Uluçam, 6 askerin dosyasıyla ilgili olarak görevsizlik kararı verdi.
3. Asliye Ceza Mahkemesi dosyayı yeniden 2. Sulh Ceza’ya iade etti. Mahkemenin 2 askerle ilgili olarak verdiği görevsizlik kararı üst mahkemeden döndü.
Uluçam da 4 Şubat 2009’daki duruşmada, belirsizliğin kaldırılması için Ağır Ceza Mahkemesi’ne görüş sorulmasına ve davanın hangi mahkemede görüleceğinin kesinleştirilmesine karar verdi. Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi de dün Albay Öz ve 5 askeri 2. Sulh Ceza’da yargılanmasını kararlaştırdı. Karara göre Öz ve 5 asker, TCK’nın 257/2. maddesine göre “görevi ihmal” suçuyla 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.
Mahkeme görevsizlik kararına uygun görüş bildirseydi, Öz ve diğer askerler TCK’nın 257/1. maddesine göre “görevi kötüye kullanma” suçuyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacaktı.
2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde, 6 Mayıs 2009’da görülecek duruşmada, Şimşek ve Şahin’in dosyalarının Öz ve 5 askerin dosyasıyla birleştirilmesi bekleniyor.