Gündem Albay Öz ve Yüzbaşı Yıldız, Coşkun İğci’ye baskı yaptırmış

Albay Öz ve Yüzbaşı Yıldız, Coşkun İğci’ye baskı yaptırmış

21.07.2008 - 17:58 | Son Güncellenme:

.

Albay Öz ve Yüzbaşı Yıldız, Coşkun İğci’ye baskı yaptırmış


AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastinde ihmalleri olduğu gerekçesiyle Trabzon Valiliği İl İdare Kurulu’nun haklarında soruşturma izni verdiği 6 askerin suçlandığı maddeler belli oldu. Buna göre dönemin Trabzon Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz ve İstihbarat Şube Müdürü Yüzbaşı Metin Yıldız hakkında, Dink’in öldürüleceği istihbaratının kendilerine ulaşmasına rağmen işlem yapmamak ve istihbaratı veren Coşkun İğci’ye bildiklerini kimseye söylememesi için baskı yaptırmak suçlarından soruşturma açılacak.
Trabzon 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi’nde, Hrant Dink’in öldürülmesi olayında, aldıkları istihbaratları üstlerine iletmedikleri gerekçesiyle ‘görevi ihmal’ suçlarından 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Jandarma Astsubay Okan Şimşek ve Jandarma Uzman Çavuş Veysel Şahin’in, ifadelerinde, “Yasin Hayal’in eniştesi Coşkun İğci’nin Hrant Dink’in öldürülmesinin planlandığı yolundaki istihbaratını üstlerimize ilettik” sözleri üzerine, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili 10 asker hakkında daha soruşturma açılması için Trabzon Valiliği’ne başvurmuştu.

Başvuru üzerine Trabzon Valisi Nuri Okutan’ın isteğiyle kente gelen mülkiye başmüfettişleri gerekli incelemelerde bulunmuş ve valiliğe rapor vermişti. Müfettişlerin raporunu da gözönünde bulunduran Trabzon Valiliği İl İdare Kurulu, dönemin Trabzon Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz, İstihbarat Şube Müdürü Yüzbaşı Metin Yıldız ile İstihbarat Şubesi personelleri Başçavuş Gazi Günay, Başçavuş Okan Şimşek, Uzman Çavuş Veysel Şahin ve Uzman Çavuş Önder Araz hakkında soruşturma açılmasına izin verdi. İl İdare Kurulu, Jandarma Asayiş Şube Müdürü Binbaşı Ali Oğuz Çağlar, Kaçakçılık ve Organize Suçlar Müdürü Yüzbaşı Hüsamettin Polat, İstihbarat Şubesi personelleri Başçavuş Hüseyin Yılmaz, Başçavuş Gökhan Aslan, Uzman Çavuş Hacı Ömer Ünalır ve Uzman Çavuş Uğur Erdoğan hakkında ise soruşturma açılmasına gerek olmadığını kararlaştırmıştı.

Haklarında soruşturma açılması için izin verilen 6 askerin, soruşturma geçirmesine gerek görülen suçları belli oldu. İlgili yerlere gönderilen bilgi notuna göre, dönemin Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz ve İstihbarat Şube Müdürü Yüzbaşı Metin Yıldız hakkında, ‘Dink’in öldürüleceği istihbaratı kendisine ulaştığı halde bu konuda bir işlem yapmamak, öldürülmesinden sonra ihmallerini kamufle etmek ve öldürülmesinden 6 ay önce öldürüleceği bilgisini veren Coşkun İğci’ye bildiklerini kimseye söylememesi için baskı yaptırmak ve yapılanları gizlemek amacıyla Haber Kayıt Bildirim Formu düzenlemek’ suçlarından soruşturma açılacak.

İstihbarat Şubesi Personeli Başçavuş Gazi Günay, ‘gerçeğe aykırı olduğunu bildiği halde Haber Kayıt ve Bildirim Formu’nu yazmak ve bu formu Jandarma Bölge ve Genel Komutanlığı’na göndermek’ suçundan soruşturmaya dahil edildi. Yine İstihbarat Şubesi elemanları Başçavuş Okan Şimşek, Uzman Çavuş Veysel Şahin ve Uzman Çavuş Önder Araz hakkında da ‘Hrant Dink’in ölümünden 6 ay önce öldürüleceğinin planlandığına dair bilgiyi Jandarma istihbarat görevlilerine veren Coşkun İğci’ye, bildiklerini kimseye söylememesi konusunda baskı yaptıkları ve bu eylemin icrası için Coşkun İğci ile yapılan görüşmeyi bilgi almak için yapıldığı görüntüsü vermek amacıyla, gerçeğe aykırı Görev Sonuç Raporu düzenledikleri’ gerekçesiyle soruşturma izni verildi.
İl İdare Kurulu’nun, haklarında soruşturma izni verdiği askerlerin Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz hakkı bulunuyor.