Gündem Albayı yakan tanık hem itirafçı hem sanık

Albayı yakan tanık hem itirafçı hem sanık

18.07.2009 - 00:38 | Son Güncellenme:

Cizre’de faili meçhul cinayetlerle ilgili olarak Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Temizöz’le birlikte tutuklanan sanıklardan birinin, aynı zamanda gizli tanık ve itirafçı olduğu anlaşıldı

Albayı yakan tanık hem itirafçı hem sanık

Şırnak’ın Cizre ilçesinde işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili olarak, aralarında Kayseri İl Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz’ün de aralarında bulunduğu 7 sanık hakkında açılan davanın tutuklu sanıklarından PKK itirafçısı Abdülhakim Güven’in “Tükenmez Kalem” rumuzlu “gizli tanık” olduğu ortaya çıktı.
İddianamede, 6 kişinin öldürülmesiyle ilgili olarak hakkında 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilen Güven, verdiği ifadelerde “Ferit” kod adını kullandığını söylüyor, ancak katıldığı olayları anlatmıyor. Temizöz ve diğer sanıklar hakkında ayrıntılı ifadeler veren “Tükenmez Kalem”, katıldığı eylemlerle ilgili de bilgi vermiyor.

Ben cinayet işlemedim
Cizre’de 1990’larda işlenen faili meçhul cinayerlerle ilgili soruşturma sonucu açılan davanın iddianamesinde, iki gizli tanığın beyanlarına da yer verildi. Söz konusu tanıkların da olaylara katıldığı anlatımlarından belirlenirken, gizli tanıklardan birinin Güven olduğu anlaşıldı.
“Tükenmez Kalem” rumuzuyla ifade veren ve o dönemlerde “Ferit” kod adını kullandığını söyleyen Güven, ifadesinde diğer sanıkların işlediğini öne sürdüğü cinayetleri anlattıktan sonra şunları söyledi: “Cizre’de çalıştığım süre içinde hatırlayabildiğim öldürme olayları şimdilik bunlardır.
Eğer sonradan hatırladığım olursa bu konuda ayrıca ifade verebilirim. Anlattığım olayları 1996’ya kadar Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı, Diyarbakır Alay Komutanlığı sorgu bürosu ve Diyarbakır JİTEM teşkilatında çalıştığım dönemlerde bizzat şahit olduğum için anlattım.”
Şırnak’ta 1990’lı yıllarda yaşanan faili meçhul cinayetlerle ilgili Kayseri Jandarma Alay komutanı Albay Cemal Temizöz ile birlikte tutuksuz yargılanan korucu başı Kamil Atak’ın kardeşi Kukel Atak’ın tutuklanması için yakalama kararı çıkarıldı.

Haberin Devamı

Paşaya ‘ince mermili tüfek’
Güven, Irak’ta görev yapan Türk Birliği’nden itirafçıların getirdiği susturuculu ve ince mermili tüfeğin,  Albay Temizöz aracılığıyla “X paşa” olarak belirtilen dönemin Tugay Komutanı’na hediye edildiğini ileri sürdü. Güven ifadesinde, Adem Yakın ve Hıdır Altuğ adlı itirafçıların Cizre’ye gelmeden önce Mardin’de esrarengiz şekilde öldürüldüğü belirtilen Albay Rıdvan Özden’e bağlı olarak Silopi’de çalıştıklarını öne sürdü.

‘PKK öldürdü’ diye tutanak
İddianamede, tanık beyanlarına dayandırılarak, itirafçıların işledikleri cinayetlerle ilgili çarpıcı ifadeler yer aldı. 8 Mart 1994’te öldürülen Süleyman Gaysak, Yahya Akman, Ömer Candoruk ve Abdulaziz Gaysak’ın öldürülmeleriyle ilgili olarak şöyle denildi: “Cesetleri bulunan bu şahıslarla ilgili tahkikat, Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı üzerine Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı’nca yapılmıştır. Tahkikatta sadece olay yeri tespit tutanağı ve olay yerinin krokisi düzenlenerek, şüpheli Temizöz imzalı üst yazısıyla Cumhuriyet başsavcılığımıza gönderilmiştir. Öldürülen şahısların kimlikleri belirlenmesine rağmen yakınlarının bilgisine başvurulmamış, olay yeri tespit tutanağına şahısların Keççan Hesinan aşiretinin geçici köy korucusu olmaları nedeniyle ‘korkutup bu işten caydırılmak’ maksadıyla teröristlerce öldürüldükleri şeklinde yazılmıştır.”