Gündem Aldıkları bursla hayatları değişti

Aldıkları bursla hayatları değişti

22.08.2019 - 08:13 | Son Güncellenme:

Şevval Karadağ, Ahmet Al, Zafer Çavdar ve Nihan Çaldır, ‘Anadolu Bursiyerleri Programı’ndan aldıkları burslar sayesinde başarılı olarak hayallerine kavuştu.

Aldıkları bursla hayatları değişti

Nitelikli eğitimde fırsat eşitliği fikrinden yola çıkarak hayata geçirilen Anadolu Bursiyerleri Programı, yüzlerce başarılı gencin önünü açtı. Koç Üniversitesi’nin burs programından yararlanan gençlerden bazıları şimdiden şirket kurarak iş hayatına giriş yaptı.

Haberin Devamı

Maddi imkansızlıklar nedeniyle başarılı olmalarına rağmen Koç Üniversitesi’nde istedikleri bölümlerde tam burslu okuyamayacak olan gençlerle bursiyerleri bir araya getiren Anadolu Bursiyerleri programı sayesinde birçok genç hayallerine kavuştu. İşte o gençlerden bazıları...

Şırnak’ta ilkokulu bitirdikten sonra liseyi Batman’da okuyan Ahmet Al, beş yıldır Koç Üniversitesi’nde okuyor. Elektrik-elektronik mühendisliğinin yanı sıra ekonomide çift ana dal yapan Al hikâyesini şöyle anlattı:

‘Boşuna uğraşma dedi’

“LGS’de 3 bininci, LYS’de 9 bininci oldum. Ama bu üniversiteye tam bursu olarak girmeme yetmiyordu. Burs programı duyuncaya kadar da Koç Üniversitesi’nde okumak aklımda yoktu çünkü buna maddi olarak imkanım yoktu. Programı duyar duymaz başvurdum ve kabul aldım. Bu program sayesinde hayallerime kavuştum. İlk başvurduğumda çevremdeki herkes’ boşuna başvurma uğraşma seni almazlar’ dedi ama yılmadım.” 

Haberin Devamı

Adıyamanlı Şevval Karadağ da hayallerinin peşinden gidenlerden. Şu anda Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. sınıfa devam edecek olan Karadağ, “En çok istediğim yerdi. Üniversite sınavında ilk 100’e girdim ama yine de bu tam burslu olarak okumaya yetmiyordu. İnternette burs imkanlarını araştırırken Anadolu Bursiyerleri Programı’nı görünce hemen başvurdum ve başardım. Adıyaman gibi bir yerde kimse aslında bir kızdan çok büyük şeyler yapmasını beklemiyor, evlen kocana hizmet et gibi şeyler bekliyorlar. Ama ben hiç vazgeçmedim” diye anlattı.

Tıp okurken bir yandan da girişimcilik programlarını takip eden Karadağ, bir şirket bile kurdu. Oluşturduğu projenin geçen yaz Harvard Tıp Fakültesi ve MIT’ın yaptığı ‘sağlık inovasyonu ve sağlık girişimciliği’ programına Türkiye’den giden tek proje olduğunu anlatan Karadağ, “Başarılarım bir çok genç kıza örnek oluyor” dedi.

Türkiye şubesini kurdu

Üniversiteyi birincilikle bitiren Zafer Çavdar da Anadolu Bursiyerleri Programı kapsamında eğitim aldı. Bilgisayar mühendisliğini bitiren, elektrik-elektronik mühendisliğinde çift ana dala devam eden Çavdar şunları anlattı: “YGS’de 2 bin 500., LYS’de ise 840. oldum. Ama aldığım puan tam burslu olarak okula girmeme yetmiyordu. Araştırma yaparken programı gördüm ve başvurdum. Kabul aldım ve iki bölümü birlikte okumaya başladım. Staj için İsveçli bir şirketten kabul aldım. Gittiğimde şirket içerisinde sıfırdan bir projeye başladım. Türkiye’ye döndüğümde ise bu projeyi Türkiye’de devam ettirmek konusunda şirket yöneticilerini ikna ettim. Ve İsveçli şirketin Türkiye şubesini açtık.”

Haberin Devamı

Mülteci çocuklar için

Psikoloji ve ekonomi alanlarında çift ana dal yaparak mezun olan Nihan Çaldır da iyi bir eğitimin yanı sıra hayata farklı açılardan bakmayı öğrendiklerini anlattı. Travma sonrası stres bozukluğu yaşayan mülteci çocuklara yönelik yaptığı kitap çalışması hakkında bilgi veren Çaldır, “Üniversitede hem dersler hem de sosyal projelerde yer aldım. Mülteci çocuklara yönelik hazırladığımız bir hikaye kitabıyla ABD’de yapılan ve dünyadan çok sayıda projenin katıldığı bir yarışmada finale kaldık. Yine Birleşmiş Milletler’in mültecileri yönelik çalışmalarla ilgili yarışmasına katıldık. Farklı alanlarda düşünmeyi üretmeyi öğrendik” diye anlattı.

Haberin Devamı

‘8 yılda yüzlerce gence dokunduk’

Türkiye’de kaliteli nitelikli eğitime erişimdeki fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmak için Anadolu Bursiyerleri Programı’nı 2011 yılında başlattıklarını anlatan Koç Üniversitesi Kurumsal İlişkiler ve Kaynak Geliştirme Direktörü Zeynep Başak Çivi, ilk sene 14 burs verdiklerini söyledi. Bu sene ise bursiyer sayısının 600’e ulaşmasını beklediklerini söyleyen Çivi, “Bu sene 6 bin 554 öğrenci başvurdu. Onların içerisinden bu sene için 100 öğrenciyi seçeceğiz” dedi