Gündem ALES başvuruları başladı mı? ALES sınavı ne zaman yapılacak?

ALES başvuruları başladı mı? ALES sınavı ne zaman yapılacak?

17.09.2017 - 11:35 | Son Güncellenme:

ALES başvuruları için geri sayım başladı. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı için başvurular 26 Eylül tarihinde başlayacak. Başvuru işlemleri 4 Ekim Çarşamba günü sona erecek. Peki ALES sınavı hangi tarihte yapılacak?

ALES başvuruları başladı mı ALES sınavı ne zaman yapılacak

ALES başvuruları 26 Eylül - 4 Ekim tarihleri arasında yapılacak. Adaylar başvurularını T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile ÖSYM aday işlemleri sistemi üzerinden gerçekleştirecek. Sınav ile ilgili yapılan son değişiklikte ALES puanı geçerlilik süresi 5 yıla çıkarıldı. Sınav soruları ve sınav süresi de azaltıldı.

Haberin Devamı

ALES BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

ALES BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

ALES için başvuru işlemleri, ÖSYM aday işlemleri sistemi kullanılarak yapılacak: Adaylar sisteme giriş yaparak başvuru işlemlerini tamamlayabilecek. Sistem üzerinden başvuru yapan ancak sınav ücretini başvuru tarihleri içerisinde ödemeyen adayların başvuruları geçersiz sayılacak. Adayların sistem üzerinden başvuru yapabilmesi için sistemde güncel fotoğraflarının bulunması gereklidir. Güncel fotoğrafı olmayan adaylar başvurularını, ÖSYM başvuru merkezlerinden yapabilir. Başvuru merkezlerinden yapılacak olan işlemleri için adaylardan 5 Türk Lirası ücret alınır. 4 Ekim 2017 tarihine kadar ALES başvurusunu tamamlamayan adayların da başvuruları geçersiz sayılır.

Haberin Devamı

ALES ÜCRETİ NASIL ÖDENİR?

ALES ücreti 90 Türk Lirası’dır. ÖSYM tarafından yayınlanan kılavuza göre ALES ücreti ödeme seçenekleri;

- Akbank tüm şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak olanlar hariç)
- Albaraka Türk Katılım Bankası tüm şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak olanlar hariç)
- Kuveyt Türk Katılım Bankası tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak olanlar hariç)
- Halkbank tüm ATM’leri, şubeleri ve internet bankacılığı
- Türk Ekonomi Bankası tüm şubeleri ve internet bankacılığı
- Ziraat Bankası’nın sadece mobil bankacılık ve internet bankacılığı
Bu ödeme seçenekleri dışında, ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ üzerinden banka kartı ya da kredi kartı kullanılarak da sınav ücreti ödenebilir.

ALES’TE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

YÖK tarafından ALES için bir takım değişiklikler yapıldı. Yapılan değişikliklere göre; Sayısal-1 ve Sayısal-2 ile Sözel-1 ve Sözel-2 testleri kaldırıldı. ALES sadece sayısal ve sözel olarak iki kısımdan oluşacak. 160 olan soru sayısı 100’e, 180 dakika olan sınav süresi de 150 dakikaya indirildi. ALES sözel ve ALES sayısal puan hesaplamalarında değişiklik yapılmadı. ALES eşit ağırlık puanı hesaplamasında sayısal ve sözel testlerin etkisinin yüzde 50 olması kararı alındı. ALES değişiklikleri ile ilgili yapılan açıklamada; değişikliklerin sınav stresini azaltma amacıyla, gelen talepler ve eleştiriler doğrultusunda yapıldığı ifade edildi.