Gündem ALES İlkbahar Dönem sınavı ne zaman? 2018 ALES giriş yerleri ne zaman açıklanacak?

ALES İlkbahar Dönem sınavı ne zaman? 2018 ALES giriş yerleri ne zaman açıklanacak?

19.03.2018 - 11:05 | Son Güncellenme:

ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) İlkbahar Dönem sınavı için meraklı bekleyiş devam ediyor. Adaylar 2018 ALES İlkbahar Dönem sınavı ne zaman? sorusunun yanıtını oldukça merak ediyorlar. İşte ALES İlkbahar Dönem sınavına dair tüm ayrıntılar...

ALES İlkbahar Dönem sınavı ne zaman 2018 ALES giriş yerleri ne zaman açıklanacak

ALES - ÖSYM tarafından yapılan resmi açıklama çerçevesinde ALES sınav tarihi belli oldu. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına giren adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebilir), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekmektedir. İşte ALES sınavına ilişkin merak edilen soruların yanıtları...

Haberin Devamı

ALES BAŞVURULARI NE ZAMAN SONA ERECEK?

2018 yılı ALES Sınavı (İlkbahar) başvuruları 7 Mart Çarşamba günü başladı. Başvuruların tamamlanmasının ardından adaylar sınav sürecine geçecekler. Önce sınav giriş yerleri belirlenecek ve adaylara sunulacak. Sınavın ardından da sonuçlar beklenmeye başlanacak. 81 il merkezi ile Lefkoşa’da gerçekleşecek olan sınavda yeterli puanı alan öğrenciler yüksek lisans için başvuru yapma hakkı elde etmiş olacaklar.

2018 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2018-ALES İlkbahar Dönemi) 6 Mayıs 2018 tarihinde 81 il merkezi ile Lefkoşa’da (sadece İlkbahar Dönemi Sınavı) uygulanacaktır. Yapılan yeni düzenlemelerle 2018-ALES İlkbahar Dönemi sınavı sözel ve sayısal olmak üzere 2 bölümden oluşacak. Soruların içeriğinde de değişiklik yapılan ALES sınavında ayrıca bir başka yenilikte soruların sayısının azaltılması oldu. Soru sayıları azaltılınca sınav süresinde de değişikliğe gidildi ve sınavın süresi 2,5 saat yani 150 dakika olarak belirlendi. ALES Sınavına hazırlanacak adayların sınava gireceği tarih de belli oldu.

Haberin Devamı

2018 ALES İlkbahar Dönemi Başvuruları 7-15 Mart 2018 tarihleri arasında yapılacak. 6 Mayıs 2018 tarihinde yapılacak ALES İlkbahar Dönemi Sonuçları 7 Haziran 2018 tarihinde açıklanacak. Sınav için geç başvuru tarihi ise 28 Mart 2018 olarak belirlendi. 2018 ALES giriş yerlerini öğrenmek isteyen adaylar şifreleriyle osym.gov.tr üzerinden giriş yapabilir.

2018 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) İlkbahar Dönemi ve Sonbahar Dönemi olmak üzere yılda iki kez yapılacaktır. 2018 ALES Sonbahar Dönemi Sınavı başvuruları 7-15 Mart 2018 tarihleri arasında yapıldı. Sınav, 81 il merkezi ile Lefkoşa’da (sadece İlkbahar Dönemi Sınavı) yapılacaktır. 2018 ALES İlkbahar Dönemi Sınavı 6 Mayıs 2018 tarihinde saat 10.00'da yapılacak. Sonuçlar ise 7 Haziran 2018 tarihinde açıklanacak.

2018 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES 2017) ilkbahar dönemi başvuru kılavuzu ÖSYM’nin internet sitesinde yayınlandı.

Haberin Devamı

DUYURU

(7 Mart 2018)

2018-ALES İlkbahar Dönemi Başvuruları Alınacak

2018 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2018-ALES İlkbahar Dönemi) 6 Mayıs 2018 tarihinde 81 il merkezi ile Lefkoşa’da (sadece İlkbahar Dönemi Sınavı) uygulanacaktır. Sınav saat 10.15’te başlayacak ve cevaplama süresi 150 dakika (2.5 saat) olacaktır. Sınava başvurular, 7– 15 Mart 2018 tarihleri arasında elektronik ortamda alınacaktır. Kılavuzda; başvuru, sınav, değerlendirme ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer almakta olup Ek’te yer alan kılavuzun başvuru öncesi dikkatle incelenmesi gerekmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

ÖSYM BAŞKANLIĞI

2018-Akademik Personel Ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2018-ALES) Başvuru Kılavuzu

Bu sınavın sonuçları, açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir. Geçmiş yıllarda söz konusu sınavdan alınan puanların geçerlilik süresi de sonuçların açıklandığı tarihten itibaren 3 yıldan 5 yıla uzatılmıştır.

Lisans derecesiyle doktora veya sanatta yeterlik programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puana sahip olmaları gerekir.

Haberin Devamı

Temel Tıp Bilimlerinde doktora programlarına başvurabilmek için Tıp Fakültesi mezunlarının lisans diplomasına ve 50 puandan az olmamak koşuluyla ilgili senatoca belirlenecek Temel Tıp Puanına veya ALES’in Sayısal kısmından 55 standart puandan az olmamak koşuluyla ilgili senatoca belirlenecek ALES standart puanına sahip olmaları; Tıp Fakültesi mezunu olmayanların ise yüksek lisans diplomasına (Diş Hekimliği ve Veteriner Fakülteleri mezunlarının lisans derecesine) sahip olmaları, ALES’in Sayısal kısmından 55 standart puandan az olmamak koşuluyla ilgili senatoca belirlenecek ALES standart puanına sahip olmaları gerekir.”

ALES’te Yapılan Yeni Düzenlemeler

1- ALES’te test sayılarında azaltmaya gidilmiştir. Dört test/bölüm sayısı ikiye indirilmiş olup yeni ALES, Sözel ve Sayısal olmak üzere iki bölümden ve testten oluşacaktır. Sözel-I ve Sözel-II ile Sayısal-I ve Sayısal-II testleri ayrımı ortadan kaldırılmıştır.

Haberin Devamı

2- Yeni ALES'te belirlenen testlerin içeriğine ilişkin de yeni düzenlemeler yapılmıştır. ALES Sözel Testi; sözcükte, cümlede ve parçada anlam; cümle ve metni tamamlama; kesin yargıya ulaşma, düşünce akışını bozan ifadeyi bulma ve parçada anlam bütünlüğü sağlama gibi başlıklar altıda yer alan soru alanlarından oluşacaktır. Burada adaylardan temel dilbilgisi becerilerinin yanı sıra daha çok sözel akıl yürütme becerilerini ölçmek amaçlanmıştır.

ALES Sayısal Testi; temel matematiksel işlemler, matematiksel ilişkilerden yararlanma; tekli, ikili ve üçlü problemler ve geometri gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarını içerecektir. Burada adayların sıralama, çözümleme, analiz etme, yorumlama ve mantıksal akıl yürütme gibi daha çok ileri düşünme becerilerinin ölçülmesi amaçlanmıştır.

3- Yeni ALES’te (a) soru sayısı azaltılmış, (b) soru başına düşen süre artırılmış, (c) bununla birlikte toplam sınav süresi kısaltılmıştır. Sınav, 160 soru ve 180 dakikadan (3 saat) oluşmakta iken yeni düzenleme ile 50’şer sorudan oluşan sözel ve sayısal iki ayrı testten meydana gelecektir. Toplamda 100 sorudan oluşan sınavın süresi, 150 dakika (2.5 saat) olarak belirlenmiştir. Bu düzenlemenin sınav stresinin azaltılmasına da katkı sağlayacağı beklenmektedir.

4- Eşit ağırlıklandırılmayan ALES Eşit Ağırlık puanı, artık eşit ağırlıklı hale getirilmiştir. ALES Sayısal ve ALES Sözel puanının hesaplanmasına yönelik ağırlıklar değiştirilmemekle birlikte, ALES Eşit Ağırlık puanının hesaplanmasında Sayısal Testinin %50,

Sözel Testinin de %50 etkili olmasına karar verilmiştir.

5- ALES sonuçlarının geçerlilik süresi üç yıldan beş yıla çıkartılmıştır.