Gündem Alevi büyüklerinin adı 2 üniversiteye verilecek

Alevi büyüklerinin adı 2 üniversiteye verilecek

27.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın başkanlığında oluşturulan bir heyet Alevi açılımıyla ilgili çalışmalara başladı

Alevi büyüklerinin adı 2 üniversiteye verilecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yeniden başlatılan Alevi açılımının detayları belli olmaya başladı. Bu kapsamda Madımak Oteli’nin kültür merkezi haline getirilmesi, din kültürü ve ahlak bilgisi ders kitabına Alevilik ve Bektaşilikle ilgili bölümler eklenmesi, Nevşehir Üniversitesi’nin adının “Hacı Bektaş-ı Veli Üniversitesi”, Tunceli Üniversitesi’nin adının ise “Pir Sultan Abdal Üniversitesi” olarak değiştirilmesi gündeme geldi. Ancak Alevilerin tepkisini çeken 3. köprünün ismi için geri adım atılmayacağı öğrenildi.
NTV’nin haberine göre, Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla birlikte Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ başkanlığında oluşturulan bir heyet Alevi açılımı ile ilgili çalışmalara başladı. İlk çalışma, Alevi açılımına dair bugüne kadar yapılanların dosya haline getirilmesi olacak. Dosyada düzenlenen Alevi çalıştayları, Madımak Oteli’nin kültür merkezi haline getirilmesi, Alevi klasiklerinin Türkçeye çevrilmesi, din kültürü ve ahlak bilgisi ders kitabına Alevilik ve Bektaşilikle ilgili bölümler eklenmesi gibi konulara yer verilecek. Bu dosyanın Erdoğan ile birlikte değerlendirilmesinin ardından yeni yol haritası belirlenecek.

‘Pir Sultan Abdal’ Tunceli’ye
Çalışmalar kapsamında Nevşehir Üniversitesi’nin adının “Hacı Bektaş-ı Veli Üniversitesi”, Tunceli Üniversitesi’nin adının ise “Pir Sultan Abdal Üniversitesi” olarak değiştirilmesi gündeme geldi. Çalışmayla, Türkiye genelinde Alevi önderlerinin isimlerinin verildiği yerlerin yaygınlaştırılması da planlanıyor. Ayrıca cemevlerinin statüsü ile ilgili olarak uygun bir formül de aranıyor. Ancak İstanbul’a yapılacak üçüncü köprüye Alevileri katlettiği iddia edilen, “Yavuz Sultan Selim”in adının verilmesi konusunda geri adım atılmayacağı belirtiliyor.