Gündem Alkolde 24 yaş ayarına fren!..

Alkolde 24 yaş ayarına fren!..

26.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Alkollü içki markalarının sponsor olduğu etkinliklere 24 yaşından küçüklerin katılımını yasaklayan uygulama Danıştay’dan döndü. Uygulamanın 18 yaş altı için geçerli olması gerektiği vurgulanırken bakkal, market ve büfelerde hacmi 20 cl ve altında bulunan ambalajlardaki içkilerin satılabileceği belirtildi

Alkolde 24 yaş ayarına fren..

Danıştay, kamuoyunda büyük tepkilere neden olan Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmeliği’nin bazı hükümlerinin yürütmesini durdurdu. Karara göre bakkal, market, kuruyemişçi ve büfelerde hacmi 20 cl ve altında bulunan ambalajlardaki alkollü içkiler satılabilecek. Kararda, yönetmeliğin çocukları ve gençleri hedef alan etkinliklerde alkollü içki satılamayacağını düzenleyen maddesinin, sadece 18 yaş ve altı gençlere değil, 18 yaşını doldurmuş kişilere de içki içme ve satın alma yasağı getirdiği, bu maddenin anayasanın çalışma hürriyeti ilkesine aykırı olduğu vurgulandı.
Danıştay 13. Daire, 7 Ocak 2011’de yürürlüğe giren yönetmeliğin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Ankara Barosu tarafından açılan davada ilk incelemesini yaptı. Danıştay, yönetmeliğin 22. maddenin 4. fıkrasındaki “Hacmi 20 cl ve altında bulunan ambalajlardaki alkollü içkiler, bakkal, market, süpermarket, hipermarket, kuruyemişçi, büfe olan işyerlerinde bulundurulamaz ve bu yerlerde satışa sunulamaz. Toptan satıcıların, perakende satıcılara dağıtım yükümlülüğünü yerine getirirken bu sınırlamaya uyması zorunludur” hükmünün yürütmesini durdurdu. Bu düzenlemeyle çocukların ve gençlerin korunmasının amaçlandığı ifade edilen kararda, “Bu belirtilmekte ise de ilgili kanunda alkollü içkilerin 20 cl ve altındaki hacimde ambalajlı olarak piyasaya sunulması yasaklanmadığından, ayrıca bunun alkollü içkinin kullanımını teşvik edici ve özendirici bir yönü bulunduğu konusunda, hukuken kabul edilebilir bir gerekçeye dayanılmadığından, anılan kuralda hukuka uyarlık görülmemiştir” denildi. Bir üye bu maddenin yürütmesinin durdurulmasına karşı çıktı. Üye, bakkal ve marketlerde 20 cl ve altı alkollü içkilerin satışının gençleri ve çocukları özendirdiği gerekçesiyle karşı oy kullandı.

Haberin Devamı

Festivallere yeşil ışık
Yönetmelik gereği alkollü içecek üreten firmaların sponsor olduğu konserlerde 24 yaş uygulaması başlamıştı. Yönetmelikte 18-24 arası yaş grubunun genç olarak tanımlanmasıyla bu yaş grubundaki kişiler etkinliklere giremiyordu. İlk uygulama da Beyoğlu’nun popüler gece kulüplerinde başladı. The Hall’de geçtiğimiz 24 Ocak tarihinde gerçekleşen “Insomnia vol:2 Saver Seventies” partisine gelen 24 yaş altındaki gençler, partinin bir bira markasının sponsorluğunda gerçekleşmesinden ötürü kapıdan çevrilmişti. 10 Şubat’ta da Babylon’daki Hindi Zahra konserine 24 yaşıntan küçükler alınmamış, Zahra da bu durumu, “Beni özgür bırak” şarkısını etkinliğe alınmayan gençlere ithaf ederek protesto etmişti. Kapıda kimlik kontrolü uygulaması başlatılan Babylon’daki Pantha Du Prince, Naim Dilmener ve Sarp Dakni, Oldies But Goldies, Shantel ve Eddie Palmieri konserleri de 24 yaş yasağıyla gerçekleştirilmişti.
Efes Pilsen’in düzenlediği One Love ve Blues Festival ile Tuborg’un düzenlediği Rock Station ve Roxy Müzik Günleri etkinlikleri de +24 uygulamasına tabiydi. Danıştay kararı, bu etkinliklere katılım yaşını 18 ve üzerine çekmiş oldu.
İSTANBUL Milliyet

Haberin Devamı


18 yaşı da sınırlıyor!
Danıştay, yönetmeliğin “Çocukların ve gençlerin ilgi alanına giren etkinlikler ile bu nevi etkinliklerin tanıtımında ve etkinliğin gerçekleştirileceği mekanlarda, alkollü içki markaları veya markaları çağrıştıracak nitelikteki unsurlar kullanılamaz ve bu etkinliklerde satış ve sunum yapılamaz” hükmünün de yürütmesini durdurdu.
Yönetmelikle, yetkili bir satıcının, satış belgesinde belirtilen işyeri dışında satış ve/veya sunum yapabilmesi veya işyerinde 18 yaşın altındaki bireylere alkollü içki satışı ve/veya sunumu yapabilmesinin mümkün olmadığı belirtilen kararda, şöyle denildi: “Kural, sadece gençleri hedefleyen etkinliklerin kurumdan alkollü içki satış belgesi almış bulunan işyerlerinde gerçekleştirilmesi halinde, 18 yaşından büyük olan gençlere satış ve/veya sunum yapılmasının yasaklanması sonucunu doğurmaktadır. Bu da hem kanun uyarınca 18 yaşını doldurmuş kişilerin içki içme ve satın alma özgürlüğünü sınırlandırması hem de anayasanın 48. maddesinde güvence altına alınan çalışma hürriyetine aykırı bir düzenleme getirilmiş olması bakımından hukuka uygun bulunmamıştır.”

15-24 yaş arası genç
Kararda, 15 ile 24 yaş arası dönem içinde bulunan kişinin “genç” olarak tanımlanmasının yürütmesinin durdurulması istemi ise reddedildi. Kararda, “Yönetmelikteki bu ‘genç’ tanımı, Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü ve UNESCO tarafından da benimsenen uluslararası bir standardı ifade etmektedir. Bu tanım, tütün mamulleri ve/veya alkollü içkilerin, 18 yaşını doldurmuş kişilerce kullanılması, tüketilmesi veya belgesi varsa satılması konusunda herhangi bir engel içermemektedir” denildi. Bir üye karşı oy kullanarak, maddenin yürütmesinin durdurulmasını istedi. Üye, yönetmelikle 18 ila 24 yaş arasının genç kavramı olarak düzenlenemeyeceğini savundu.