Gündem Allah’ın kitabının tanımı ve mesajları

Allah’ın kitabının tanımı ve mesajları

02.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yüce peygamberimiz Hz. Muhammed’e vahiy yoluyla indirilen Kuran; Allah’ı, evreni ve insanlık tarihini tanıtır. İnsanlığa, insanın insanı sömüremeyeceği adaletli ve erdemli bir yaşam düzeni sunar.

Allah’ın kitabının tanımı ve mesajları

Kuran, yüce dinimiz İslâm’ın temel kaynağıdır. O, söz ve anlam olarak Allah’ın kitabıdır. Vahiy meleği Cibril (Cebrail) aracılığı ile son ve evrensel peygamber kılınan Hz. Muhammed’e indirilmiş, onun tarafından insanlığa sunulmuştur.
Kuran, yaratıcımız olan Allah’ı yüzü aşkın sıfatıyla bize tanıtır. Kuran’a göre Allah birdir, varlığını kendisinden alandır. Kum taneciklerinden galaksilere kadar bütün varlıkları yaratan ve her an yaratmakta olandır. Doğmamıştır, doğurmamıştır. Yarattığı hiçbir varlık O’nun eşi ve benzeri değildir. O, dilediğini yaratmaya gücü yetendir, bütün varlıklar O’na muhtaçtır. Yarattıkları üzerinde egemenlik hakkı O’nundur.
Evreni anlatır
Kuran evreni ve yer küresini tanıtır. Onların yoktan var edildiğini ve kıyamet olgusuyla birlikte köklü bir değişime uğratılarak kendilerine özgü ölümü tadacaklarını açıklar. Kuran fizik evrenin ötesinde cennet ve cehennemi içine alan daha mükemmel bir alemin varlığını bildirir. Ölümle başlayacak ahiret hayatının varlığını bildirir.
Kuran insanı tanıtır. Ona göre insan emirleri ve yasaklarına uyarak Allah’a ibadet etmesi için en güzel şekilde yaratılmıştır. Yeryüzündeki bütün varlıklar onun için halk edilmiştir. Güneş ay ve yıldızlar ona hizmet vermesi için yapılandırılmıştır. İnsan için kabir hayatıyla başlayacak ebedî bir hayat vardır. O,, tüm iradeli inançları, sözleri, davranışları, işleri ve ilişkilerinden sorgulanacak, mükâfat olarak Cennet’le, ceza olarak Cehennemle azaplandırılacak ebediliğe erdirilmiş sorumlu varlıktır.
İnsanlık tarihini özetler
Kuran insanlığın ulu önderleri olan peygamberleri tanıtır ve onların şahsında insanlık tarihini özetler. Zalimleşen nice inkârcı toplumun yıkıma uğratıldığını duyurur.
Daha da önemlisi Kuran, insanlığa, insanın insanı sömüremeyeceği adaletli ve erdemli bir yaşam düzeni sunar. Bu ilahî düzeni şöylece özetleyebiliriz:
“Yaratıcı Rab olarak Allah, yarattığı bütün varlıklar üzerinde egemendir. Renk ve dil farklılıkları içinde insanlar, insan olarak hür ve eşittirler. Üstünlük inançta ve erdemli yaşantıdadır.
Allah’a açık isyan ve insan haklarına tecavüz eylemleri dışında hürriyetler sınırlandırılamaz. Can-mal dokunulmazlığı vicdan ve din hürriyeti, öğretim ve örgütlenme, seçme ve seçilme hakları gibi temel haklar ve özgürlükler, Allah’ın doğuştan insana verdiği ve korunmalarını emrettiği çiğnenemez değerlerdir.
Hukuki ve sosyal adalet, liyakatlileri görevlendirme, şura (danışma, seçim), faydalılara yönlendirip zararlılardan sakındırma, toplumsal hayatın temel yasalarıdır. Barış, ilkedir. İnsanlara zulüm ve canlılara işkence yasaktır. Düşmanlara bile adalet kuraldır. Yasalar herkesi bağlar. Cezalar şahsidir. Yargı kararıyla suça bire bir ceza yöntemi kutsal ilkedir. Toplumsal hayatın temeli ve nesillenmenin yöntemi, nikâh akdine dayalı aile düzenidir. Miras haktır.
Haram meşrulaştırılamaz
İnsan öldürme, inançlara baskı, işkence, içki, kumar, zina, faiz, rüşvet zulüm ve benzeri haramlar-yasaklar da meşrulaştırılamaz eylemlerdir.
Hayatın amacı, bu temel yasalar ile namaz, oruç, zekât ve hac gibi ibadetler çizgisinde kulluk bilinci içinde yaşayarak, ebedî hayatın mutluluğuna ermektir. ”(Ali Rıza Demircan Cuma Mesajları Beyan İst. 2008)
Sevgili okurlar! Allah’ın kitabı olduğuna inandığımız Kurân’ı daha iyi anlama ve yaşama kararını alarak hayatımıza beyaz bir sayfa açmalıyız ki dünyamızı ve âhiretimiz mutlu edebilelim.

Haberin Devamı

Kuran’a karşı görevlerimiz nedir?

Allah’ı ve insanı tanıtan, hayatın başlangıcı ve sonucunu bildiren âyetleri, sunduğu hayat kanunları, felâket ve mutluluk sebebi olan yaşayış şekillerine ait tarihî belgeleri, evrenle ilgili ilmî mucizeleri, Hak’kı, bâtıllardan ayırıcı düsturları ve insanlığın ölüm ötesi cennet ve cehennem yaşamını açıklayan haberleri ile Kuran-ı Kerîm bütün akıl sahipleri için hidâyet kaynağıdır.
Mümin, bütün kutsal kitapların özünü içeren Kuran’a iman eden; daha açık bir anlatımla onun ihtiva ettiği inançla ilgili kurallara; iktisadî, sosyal, hukukî ve ahlâkî ilkelere inanan ve Kuran’ı yaşamaya bütün varlığıyla yönelen insandır.
Kuran’a karşı görevlerimizi şöylece özetleyebiliriz:
- Kuran’a Allah’ın bütün insanlığa gönderdiği İlah mesajlar bütününü olarak inanmak ve onu tüm içeriği ile kabul etmek,
- Kuran’ı orijinal harflerinden ve meâlinden anlamını kavramaya çalışarak okumak,
- Kuran’dan öğrendiklerimizi, insanları sömürmek için değil ,Allah’ın rızasını kazanmak ve toplumun gelişmesini sağlamak için uygulamak,
- İnanıp öğrenerek uyguladıklarımızı insanlara tebliğ etmek.

Haberin Devamı

PEYGAMBERİMİZİN DİLİNDEN

Dosdoğru bir hayat yolu

Sünnisi, Şiisi ve Alevisi ile bütün müslümanların şahsiyetini yücelttiği Hz. Ali (R) “Allah’ın Resûlü’nden bizzat dinledim” diyerek anlatıyor:
“Allah’ın Resûlü gelecekle ilgili bir konuşmalarında şöyle buyurdu:
- Çare Allah’ın kitabıdır, ona uymaktır. Zira Allah’ın kitabı Kuran’da sizden önce yaşamış bulunan toplulukların (saadet ve felaket) haberleri vardır. Sizden sonra gelecek nesillerin de yararlanacağı hakîkat duyuruları vardır. Onda çağdaşlarınızın (düstûr edineceği) prensipler de mevcuttur.
O, Hak’la Bâtıl’ları ayıran ‘İlâhi Kitap’tır...
O’nu bırakanların; (O’nunla yönetmek ve yönetilmek istemeyenlerin düzenlerini) Allah başlarına geçirir.
Onu bırakarak doğru yaşantıya ermek isteyenleri Allah çıkmazlara saptırır.
O Allah’ın (yapışılacak ve yapışanları yükseltecek) sağlam bir ipidir.
O tatmin edecek çok yönlü bir öğüttür. Dosdoğru bir hayat yoludur.
O’na bağlı görüşler eğriliğe; duygular da çirkinliğe sapmaz. Diller de ancak onunla bâtıllara kayıp sürçmez. Âlimler onun ilmî gerçeklerine doyamaz. Çok okunmak ve incelenmekle câzibesi pörsümez, usanç da gelmez. Sırları bitmez, incelikleri de tükenmez.

Haberin Devamı

BİR DUA

Allâh’ım! Senden sevgini, Seni sevenlerin sevgisini ve sevgine ulaştıracak amelleri isterim.
Allâh’ım! Seni canımdan, ailemden (malımdan) ve kana kana içilecek berrak sudan daha çok sevebileceğim bir şekilde beni sevginle sevdalandır.
Allâh’ım! Beni sevginle ve sevilmeleri katında yarar sağlayacak kişilerin sevgisiyle rızıklandır.

Kuran’dan mesajlar

“Hiç kuşkusuz bu Kur’an, insanlığı en güzel, en doğru yola iletir ve gösterdiği yolda yürüyerek güzel davranışlar ortaya koyan müminlere, kendilerini büyük bir mükâfatın beklediğini müjdeler. Ve gerek sözleri, gerek davranışlarıyla öte dünyanın varlığını inkâr edenlere, kendileri için can yakıcı bir azap hazırladığımızı bildirerek onları uyarır.”