Gündem Amasra için araştırma komisyonu kuruldu

Amasra için araştırma komisyonu kuruldu

20.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

TBMM Genel Kurulu’nda, beş siyasi partinin ortak önergesiyle Amasra’daki maden kazasıyla ilgili araştırma komisyonu kurulması kabul edildi. 21 üyeden oluşacak komisyon, 3 ay boyunca kazayı araştıracak.

Amasra için araştırma komisyonu kuruldu

TBMM Genel Kurulu’nda, dün AK Parti, CHP, MHP, HDP ve İYİ Parti’nin ortak önergesinin birlikte ele alındığı görüşmelerin ardından 14 Ekim’de Amasra’da meydana gelen maden kazasının tüm yönleriyle araştırılarak benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla araştırma komisyonu kurulmasına karar verildi. 21 üyeden oluşacak komisyonun çalışma süresi 3 ay olacak, gerektiğinde Ankara dışında da çalışacak.

Haberin Devamı

AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, “Yargının soruşturması, kazanın ilk anından itibaren başlamış durumda. Zaten kazanın ilk anında arama ve el koyma işlemleri yapıldı ve süratle Cumhuriyet Başsavcılığı, savcılar görevlendirerek ifadeleri almaya başladı. 7 kişilik bilirkişi heyeti oluşturuldu. Yargının yapacağı soruşturma neticesinde kimlerin ihmali varsa, bu kazanın cezai açıdan sorumlusu kimse bundan elbette ki hesap sorulacaktır” dedi. 

‘Sorumsuzluğun selameti’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın da “Madencilerimiz adına aileleri adına da iki elimiz yakanızdadır. Hesap vereceksiniz. Soruşturmanın selameti diye bir şey vardır. Bu kavram sizin iktidarınızda sorumsuzluğun selametine döndü. ‘Fıtrat, kader planı’ diyerek inancımızı istismar etme peşindesiniz” diye konuştu. 

Haberin Devamı

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar ise “Yatırım yapılmadığı zaman, eğer biz bu sistemi, bu tesisleri güncelleyemez isek, gelişen ve değişen teknolojilere göre yenileyemez isek hepimiz biliyoruz ki bunun adı artık kader değil, katliam olur. Problemleri halının altına süpürmekle bu işleri çözmemiz mümkün değil” ifadelerini kullandı. 

Madenciliğin en zor ve riskli mesleklerden biri olarak kabul edildiğini belirten MHP İstanbul Milletvekili Cemal Çetin, “Pek çoğu, grizu patlaması, göçük ve yangın kaynaklı olmak üzere yaşanan kazalarda, ülkemizde, 3 bine yakın maden işçimiz hayatını kaybetmiş, 100 bini aşkın insanımız da yaralanmıştır. Dünya genelindeyse Çin, Japonya, ABD, Pakistan ve Hindistan gibi madencilik faaliyetleri yürüten ülkelerde birçok kez maden kazası yaşanmış ve binlerce insan hayatını kaybetmiştir” dedi. 

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni de ‘fıtrat’ tartışmalarına değinerek, “Bu fıtrat, bu kader, hep emekçilere midir, hep yoksullara mıdır?” ifadelerini kullandı. 

Madenci yakınlarına verilecek haklar

‘Kanun teklifi 2003’ten sonrasını kapsayacak’

 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, madencilere yönelik hazırlanan kanun teklifinin Meclis’e gönderileceğini ve söz konusu teklifin 2003’ten sonraki tüm maden kazalarını kapsayacağını söyledi. TBMM’de AK Parti Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bilgin, Amasra’daki kazada hayatını kaybeden madencilerin yakınlarına verilecek haklarla ilgili, “Biz kanun teklifini hazırladık. Meclis’te o. Onlar yapılacak” dedi. Bilgin, söz konusu kanun teklifinin sadece Bartın için mi geçerli olacağıyla ilgili soruya da “Hayır. Bütün madenler için geçerli. 2003’ten sonrasını kapsayacak. Ayrıca teklif tüm maden kazalarında hayatını kaybedenleri kapsayacak. Meclis’ten çıkınca görürsünüz. Meclis karar verecek maaşa. Benim Meclis adına konuşmam doğru değil. Zaten şu anda gündemde” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bakanlıktan ‘15 dakikalık karanlık’ açıklaması

‘Veri akışı dakika dakika kayıt altındadır’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan, Amasra’daki maden kazasıyla ilgili “Patlamadaki 15 Dakikalık Karanlık” başlıklı haberlere ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, “Bazı haberlerde Sayın Bakanımıza dayandırılarak madende 15 dakika veri akışının olmadığı yönünde iddialara yer verilmiştir. Ancak mevcut veriler incelendiğinde patlamanın meydana geldiği 18.10’a kadar veri akışı dakika dakika kayıt altındadır. Kazayla ilgili bütün bilgi ve belgeler denetime tabidir ve soruşturmayı yürüten resmi makamlarla paylaşılmaktadır. Bütün birimler, bilirkişiler bu kayıtları tek tek değerlendirecektir. Bilerek ya da bilmeyerek yapılan bu ve benzeri haberler hassasiyetle yürütülen sürece zarar vermekte, kamuoyunda yanlış algı oluşturmaktadır” denildi.

Haberin Devamı

‘Yaralılardan biri yoğun bakımdan çıktı’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medyadan yaptığı açıklamada Bartın’daki maden ocağı patlamasında yaralananların durumu ile ilgili bilgi verdi. Koca “Bartın’da tedavi gören 5 madenci taburcu oldu. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ndeki 6 hastadan biri yoğun bakımdan servise alındı, durumu iyiye gidiyor. 1 hasta entübasyondan çıktı. Diğer 4 hastanın durumu stabil” ifadelerini kullandı.

‘Metan seviyesi çok yükselmiş’

Mert İnan İstanbul - Amasra’daki maden ocağında 41 kişinin yaşamını yitirdiği faciaya ilişkin tartışmalar sürüyor. Geçtiğimiz gün İstanbul Teknik Üniversitesi’nden (İTÜ) bir heyet Amasra’ya destek ve bilgi almak amaçlı ziyarette bulundu. İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hanifi Çopur, Doç. Dr. Abdullah Fişne, Doç. Dr. Türker Hüdaverdi, Doç. Dr. Tuna Eken, Araştırma Görevlisi Anıl Soylu ile Samed Bozdoğan’ın aralarında olduğu uzmanlar, yetkililer ile madencilerin yakınlarıyla görüştü. Ziyaretin ardından Milliyet’e konuşan heyetin sözcüsü İTÜ Maden Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Abdullah Fişne, şunları söyledi: 

Haberin Devamı

“Madende metan seviyesinin patlama eşiği dediğimiz yüzde 5 ile 15 arasındaki seviyesine çıktığı çok açık. Biriken gaz, ısı kaynağı ile birleşince facia yaşandı. Ancak asıl konuşulması gereken mesele, havalandırma sistemi ile metan drenaj sisteminin yetersizliği olmalı. Madenlerdeki metan ölçüm sensörleri belli mesafe aralıklarında kullanılır. Gaz yoğunlaşmasının olduğu nokta ile sensör arasında uzaklık söz konusu ise gaz birikimi son anda sinyal vermiş olabilir. Etkin havalandırma sistemi ile metan drenajı varsa grizu patlaması olmaz. Şayet bir kömür madeninde grizu patlaması varsa havalandırma etkili ve yeterli değildir veya drenaj sistemi yoktur. Dolayısıyla hatayı burada aramamız gerekiyor. Drenaj sistemi, madencilik faaliyetine başlanmadan önce bile kayaçlara yapılan sondajla gaz tahliyesine imkan sağlar. Madencilik yatırımları için de değerlendirilmesi gerekirdi.”