Gündem Amerikalılara Türkiye’yi övdü

Amerikalılara Türkiye’yi övdü

14.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Mersin’de bulunan 1276 metre derinlikteki Morca Mağarası’nda 12 gün mahsur kalan ve geçtiğimiz gün kurtarılan ABD’li dağcı Mark Dickey’in nişanlısı Jessica Varn Ord, ABC News’e verdiği röportajda, nişanlısının sağlık durmunun iyi olduğunu belirtirken, Türk hükümetinin ve doktorların çabalarını övdü.

ABC kanalının sabah programı “Good Morning America’ya Mersin Şehir Hastanesi’nin önünden canlı bağlanan ve kendisi de bir sağlık görevlisi olan Van Ord, mağaradayken mide kanaması geçiren nişanlısının yaşadıklarını, kurtuluş hikayesini anlattı. Olayın başından itibaren Türk hükümetinin devrede olduğunu kaydeden Van Ord, Türk doktorların da kendileriyle çok iyi ilgilendiğini söyledi. Jessica Van Ord, “Mark şu anda sağlıklı ve durumu iyi. Burada olmaktan çok mutluyuz. Hastane bize çok iyi bakıyor. Bize iyi davrandıkları için Türk hükümetine ve Türkiye’ye minnettarız” ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

Jessica Van Ord, mağaradan çıkarıldığı ilk anda nişanlısı Mark’a ne dediğini soran muhabire, o anı hatırlayamadığını söylerken, “Zaten çıktığı gibi Türk doktorlar ve o sırada çevrede bulunan yetkililer, Mark’ı hızlıca hastaneye yetiştirmeye çalıştı. Dolayısıyla ben bir şey söyleme fırsatı bile bulamadım” diye konuştu.

NEDEN MİDE KANAMASI GEÇİRDİ?

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Gastroenteroloji Cerrahisi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Ercan da ABD'li araştırmacı Mark Dickey’in mide kanaması geçirmesine sebep olabilecek ihtimalleri sıraladı.

Prof. Dr. Metin Ercan, "Peptik ülser, mide veya oniki parmak bağırsak mukoza iltihabı, yemek borusunda varis, damarsal bozukluklar ve tümör gibi var olan bir rahatsızlık nedeniyle mide kanaması gerçekleşmiş olabilir. Stres durumlarında ve bazı ağrı kesicilerin (aspirin) kullanımı kanamayı tetikleyebiliyor. Mağara ya da derin noktalarda bulunmanın mide kanamasını tetiklemesiyle ilgili bilgi sahibi değiliz. Madenciler de derin noktalarda çalışıyorlar, onların daha sık mide kanaması geçirmesi gerekirdi diye düşünüyorum. Mide kanamasının en önemli nedenlerinden biri strestir. Ancak hastanın mide kanaması geçirmesinin asıl sebebi yapılacak endoskopiyle ortaya çıkacaktır. Hastaya o bölgede başarılı bir tedavi uygulanmış ve durumu mobilize hale getirilmiş, bu noktada ekip büyük bir başarı göstermiş” dedi.

Haberin Devamı

9 GÜN SONRA KURTARILDI

Mersin'de, Morca Mağarası'nda mide kanaması geçiren ve doktorların onay vermesiyle tahliyesine başlanan ABD'li dağcı Mark Dickey, 9 gün sonra mağaradan çıkarılarak Mersin Şehir Hastanesine götürüldü.

Aralarında yabancı mağara bilimcilerinin de olduğu 15 kişilik bilim adamından oluşun grubu keşif için 3 Eylül'de 1276 metre derinlikteki Morca Mağarası'na inmiş, ekip üyelerinden ABD’li bilim adamı Mark Dickey'in mide kanaması geçirdiği ihbarı üzerine bölgeye ekip sevk edilmişti. Kurtarma çalışmasına 8 ülkeden 196 personel ile başlanmıştı. Mağaraya giren doktorlar bilim adamına müdahale etmiş, geçtiğimiz pazar günü de güçlenen bilim adamını mağaradan çıkarma çalışması başlatılmıştı. Bilim adamını çıkarma çalışması 9. gününde tamamlandı.