Gündem Andımız tartışması

Andımız tartışması

20.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Danıştay’ın ilköğretimde “Öğrenci Andı”nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etmesinin ardından, Türk Eğitim-Sen okullarda andın yeniden okutulmasını için MEB’e başvurdu... MEB hukuki sürecin devam ettiğini belirtirken, iktidar kanadından yapılan açıklamalar da Danıştay’ın yetkisini aştığı belirtildi, muhalefet ise karara destek verdi...

Andımız tartışması

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Değişikliği’nin 8 Ekim 2013’te yürürlüğe girmesiyle, okullarda öğrenci andı kaldırılmıştı. Türk Eğitim Sen yapılan değişikliği Danıştay nezdinde yargıya taşımıştı. Aradan geçen 5 yılın ardından Danıştay 8. Dairesi, ilköğretim okullarında uygulanan “Öğrenci Andı”nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etti.

Haberin Devamı

‘Öğrencilere armağan edin’

8. Dairenin kararı sonrası Türk Eğitim-Sen, bu kez MEB’e başvurarak, yasal mevzuat hazırlanmasını ve Danıştay’ın kararının uygulanmasını istedi. Genel Başkan Talip Geylan tarafından imzalanarak MEB’e gönderilen yazıda, “Danıştay kararı doğrultusunda bir an önce öğrenci andının öğrencilere armağan edilmesi, toplumun bu yöndeki beklentisinin karşılanması hususunda gereğini arz ederiz” denildi. Geylan, Milliyet’e yaptı açıklamada da “Bazı marjinal çevrelerin öğrenci andını ırkçı olarak itham eden söylemleri bu kararla birlikte çöp olmuştur. Milli Eğitim Bakanlığı, Danıştay’ın bu kati kararı doğrultusunda andı yeniden okullarda okutulmasını sağlamalıdır” dedi.

MEB’den yapılan açıklamada ise “Danıştay 8. Daire, 24 Nisan 2018 tarihinde söz konusu yönetmelik hükmünün iptaline, ilk derece mahkemesi olarak temyiz yolu açık olmak üzere karar vermiştir. Söz konusu karar henüz kesinleşmemiştir. Hukuki süreç devam etmektedir” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

YARGI KARARI SONRASI SİYASİ TEPKİLER...

‘Danıştay yerindelik denetimi yapamaz’

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül Danıştay kararı sonrası yaptığı açıklamada yargı kararlarının ihtilaf çıkarmayıp, ihtilafları gidermesi gerektiğini, bunun yolunun da Anayasa’ya sadakatten, her organın kendi meşru sınırları içinde kalmasından geçtiğini belirtti. Gül özetle şunları kaydetti: “Anayasamıza göre Danıştay, yerindelik denetimi yapamaz, idarenin yerine geçerek karar veremez. Bir yürütme tasarrufunun bilimsel temelini sorgulamak da yargının anayasal konumunu, kabiliyetini aşar. Adeta idarenin yerine geçerek işlem tesis eden Danıştay 8. Daire’nin öğrenci andına ilişkin kararı, maalesef bu ölçütleri karşılamaktan uzak kalmıştır” ifadesini kullandı.

‘Anayasa’yı çiğnedi

Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ da Twitter mesajında “Danıştay 8. Daire, hukuka uygunluk denetiminin sınırlarını aşmış, kendisini yürütmenin yerine koymuş, yürütmenin takdir hakkını yok saymış, dahası yürütmenin takdir yetkisini bizzat kullanmıştır. Anayasa ve yasayı alenen çiğnemiştir” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

‘Atatürk’ün adının geçmesi mi sizi rahatsız ediyor?’

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “AKP, istediği zaman ‘yargı karar verdi, biz de saygılıyız’ diyor. Brunson davasında öyle demediler mi? İşlerine gelmeyen karar çıkınca hemen feveran ediyorlar. ‘Yargı yanlış yapmıştır. Bu kararı tanımıyoruz, arkasında durmayacağız’ diyorlar. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu” ifadesini kullandı. Özkoç, “Sizi rahatsız eden nedir? Burada değiştirmek istediğiniz şey nedir? Türk’ün çalışkanlığı mı sizi rahatsız ediyor? Atatürk’ün adının geçmesi mi rahatsız ediyor?” sorularını yöneltti. CHP Gençlik Kolları da twitter hesabından “Açtığın yolda gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğimize ant içeriz!” başlığıyla Öğrenci Andı’nı paylaştı.

MHP fotoğraf paylaştı

Danıştay’ın kararına MHP’den de destek geldi. Partinin twitter hesabından, “Ne mutlu Türküm Diyene” başlıklı bir fotoğraf paylaşıldı. Söz konusu fotoğrafta, parti binasına asılı Öğrenci Andı yer aldı.

Başvurunun yapıldığı dönem Türk Eğitim Sen Başkanı olan İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk da “Davayı kazandık. Şimdi görelim, kim ne kadar yerli ne kadar milli?” diye sordu. Karar ilişkin diğer tepkiler ise şöyle:

Haberin Devamı

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta: “Danıştay kararının bana göre tartışılacak bir yanı yok. Bu karar çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir an evvel bu kararı uygulamasını bekliyoruz.”

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener: “Başta Sayın Bakan olmak üzere Andımız ile ilgili Danıştay kararına çemkirenler, Türk olmaktan mı, doğru olmaktan mı rahatsız oluyorlar?”

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: “Mahkemenin aldığı bir karar varsa ona uyulur herhalde. Ama bir değişiklikte yapılabilir artık onu nasıl olacak hükümet takdir edecek herhalde.”

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın: “Siyasi irade kararına sahip çıkmalı, eski Türkiye’nin hortlatılmasına geçit vermemelidir. Bu konuda sorumluluk siyasi iradenindir.”

Yazarlar