Gündem Angajman nedir?

Angajman nedir?

24.04.2018 - 14:08 | Son Güncellenme:

Angajman, yani bebeğin dünyaya gelmek için anne karnında geçirdiği 9 ayın sonlanışını son evrenin, doğumun başlangıcı… Biricik bebeğiniz artık dünyaya gelmeye hazır ve karnınızda hareketlenmeye başladı. Bebeğinizin bu hareketlerinden bu yazımızda bahsedeceğiz.

Angajman nedir

Doğum sırasında bebek ne yapıyor ?

Haberin Devamı

Doğum aile için, özellikle de anne için hem psikolojik hem de fiziksel bir olaydır. Biz doğuma hep anne için ne kadar zor olduğunu düşünerek yaklaşırız fakat doğum bebek için anne ile kıyaslandığında daha zor ve karmaşık bir olaydır. Bebek dünyaya gelmek için doğum kanalından geçmek zorundadır ve bu yol dolambaçlı bir evredir. Doğum kanalının belli bir çapı vardır ve bebek bu kanalın çapına kendi kafatasının çapını uydurmak zorundadır bunun için de bazı hareketler yapması gerekir. Bunu yaparken de kanalda bazı dirençlerle karşılaşır, bu dirençlere karşı koymak için de pozisyonunda değişikliklerde bulunması gerekir. Bizler de bu hareketleri doğumda kardinal (ya da esas) hareketler diye adlandırmaktayız. Bebeğin bu kardinal hareketlerinde ne doktor ne de anne hiçbir etkide bulunamaz. Bu hareketlerden sorumlu kişi yolcu yani bebektir.

Haberin Devamı

Doğum başlamadan önce bebeğin kafası kemik yapının dışında ve rahim içinde bulunur yani bebeğin kafası amniyon sıvısı içerisinde yüzmektedir. Bu durumda annede her ne kadar doğum sancısı başlarsa başlasın bebeğin doğması mümkün değildir hatta bebeğin kafası yukarıda olduğu zaman su kesesi açılırsa eğer kenardan kordon sarkabilir ve bu durum çok tehlikeli bir durumdur. Bebeğin sağlıklı olarak dünyaya gelebilmesi için kafası aşağıda, kemik yapı içerisinde bulunmalıdır.

Doğum başlangıcı : Angajman

Kelime anlamı olarak angajman bağlanmak anlamına gelir. Tıbbi açıdan bakarsak ise angajman bebeğin kafasının en geniş çapının kemik çatıdan girebilecek olması , kemik çatı girimini geçmesi anlamına gelir ve angajman Doğumun ilk hareketidir, doğum angajman ile başlar. Sagital sütür bebeğin iki yandan gelen kafa kemiklerinin ortada birleşmesidir, bu eklem sagital sütür olarak adlandırılır. Normal bir angajmanda sagital sütür tam ortada bulunmalıdır ki böyle bir durumda bebeğin başına sinklitik denir. Eğer sagital sütür tam ortada değilse önde ya da arkadaysa yani bebeğin başı hafiften yana doğru eğikse buna da asinklitismus denir. Asinklitismus diğer evrelerde düzelebilir ancak düzelmezse bebek doğum kanalında daha fazla ilerleyemez böylece eylem uzayabilir. Bunun sonucunda da baş pelvis uygunsuzluğu sebebi ile doğumun önünde mekanik bir engel oluşabilir.

Haberin Devamı

Angajman’ı takip eden aşamalarda ise iniş(desensuz), fleksiyon, internal rotasyon, ekstansiyon, eksternal rotasyon ve ekspulsiyon evreleri görülür. Son evreden sonra da bebeğinizin ağlamasını duyabilirsiniz…

Yazarlar