Gündem Ankara istikrar için devrede

Ankara istikrar için devrede

15.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İsrail-İran gerilimine ilişkin yoğun telefon diplomasisi yürüttü.

Ankara istikrar için devrede

ANKARA Milliyet - Fidan İran, ABD ve İngiltere’den mevkidaşlarıyla telelefon görüşmeleri gerçekleştirdi. Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile görüşmesinde Türkiye’nin bölgede daha fazla gerilim istemediğini iletti. Abdullahiyan da, İsrail’e karşı misilleme operasyonunun sona erdiğini, İran’ın saldırıya uğramadığı takdirde yeni bir harekata girişmeyeceğini söyledi. Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesinde de Türkiye’nin bölgedeki krizin tırmanma ve yayılma ihtimalinden endişe duyduğunu yineledi. Sorunun temelinde Gazze’deki savaşın yattığını belirten Fidan, acilen ateşkes ilan edilmesi ve Gazze’ye kesintisiz insani yardım ulaştırılması gerektiğini hatırlattı. Fidan’ın İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron görüşmesinde ise iki bakan bölgede gerilimin daha fazla artmaması gerektiğini vurguladı. Bu arada, ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı ve Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass, Bakan Yardımcısı Büyükelçi Burak Akçapar’ın daveti üzerine Bugün Türkiye’ye gelecek.

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ: ORANTILI TEPKİ İÇİN GİRİŞİMDE BULUNDUK

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü savaşın yayılma ve tırmanma riski barındırdığına dair uyarılarımızı uzun süredir tüm muhataplarımıza hatırlatmaktayız. İsrail’in İran’ın Şam Büyükelçiliği’ne gerçekleştirdiği uluslararası hukuka aykırı saldırı kaygılarımızı haklı çıkarmıştır. İran’ın bu saldırıya yaptığı misilleme ve takip eden gelişmeler, olayların hızlı biçimde bölgesel bir savaşa dönüşebileceğini bir kez daha göstermiştir... Yaşanan hadise öncesinde İran ve ABD makamlarıyla görüşerek itidal çağrısında bulunmuştuk. Tarafların karşılıklı beklenti ve mesajları da ülkemiz üzerinden iletilmiş, tepkilerin orantılı olması yönünde gerekli girişimler yapılmıştır... Küresel düzeyde daha büyük çatışmalara neden olacak bir sürecin tetiklenmemesi için çabalarımızı sürdüreceğiz.”

Haberin Devamı

CIA’DEN MİT’E TELEFON

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) Direktörü William Burns, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın’ı bayramda telefonla aradı. Edinilen bilgiye göre; Burns, İbrahim Kalın’dan İran’ın İsrail’e yönelik saldırı iddiaları konusunda aracılık etmesini istedi. Kalın ayrıca William Burns ile Gazze’de ateşkes müzakerelerine ilişkin karşılıklı görüş alışverişinde bulundu. Kalın, ABD’li mevkidaşı ile yaptığı konuşmasının ardından Hamas ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

ÖZEL: BÜYÜK ENDİŞEYLE İZLİYORUZ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bölgemizi tehdit eden İsrail ile İran arasındaki karşılıklı saldırıları büyük endişeyle izliyoruz. Orta Doğu’da tansiyon bu denli yükselmişken tarafların gerginliği artıracak hareketlerden kaçınması çağrısında bulunuyoruz” ifadesini kullandı. “Kurucumuzun ‘Yurtta barış dünyada barış’ vasiyetini hatırlama ve sahiplenmemizin gerektiği bir dönemdeyiz” ifadesini kullanan Özel, ‘Türkiye’nin, etrafı ateş çemberine dönüşmüşken tansiyonu düşürecek her çabanın öncüsü olması gerektiğini dile getirdi.