Gündem Araçtan denize uçtu, 300 metre yüzüp kurtuldu

Araçtan denize uçtu, 300 metre yüzüp kurtuldu

06.01.2010 - 01:58 | Son Güncellenme:

Fatih Unkapanı Köprüsü’nde ters yöne giren taksi faciaya yol açtı. Karşı yönden gelen başka bir taksiyle çarpışıp köprü korkuluklarına çarparak durabilen sürücü, araçtan önce yere sonra denize uçtu. Sahil Güvenlik’in bulamadığı sürücü, Kasımpaşa sahiline yüzerek kurtuldu

Araçtan denize uçtu, 300 metre yüzüp kurtuldu

Haliç’in iki yakasını birbirine bağlayan üç köprüden biri olan ve son 1 yılda 3 kişinin ölümüne yol açan kazalarla gündeme gelen Unkapanı Köprüsü’nde önceki gece yine bir kaza yaşandı. Karşı yönden gelen başka bir taksiyle çarpışan araç, köprü korkuluklarına çarparak durabildi.
Ortalığın savaş alanına döndüğü kazada 2 kişi öldü, 3’ü İtalyan turist, 6 kişi ise yaralandı. Kaza sırasında araçtan fırlayıp denize düşen yaralılardan Atilla Muslu Baş, yaklaşık 300 metre yüzerek karaya çıktı.
Taksicilik yapan Naim Çerçi, Muhammet Şişman ve Murat Soysal, önceki gece Aksaray’a eğlenmeye gitti. Halıcıoğlu’nda taksicilik yapan üç arkadaş, kendilerini alması için duraktan arkadaşları Atilla Muslu Baş’ı çağırdı.
Arkadaşlarını alan Baş, saat 03.00 sıralarında Halıcıoğlu’na dönüşe geçti. Atilla Muslu Baş, Unkapanı Köprüsü üzerinde 34 TJD 96 plakalı taksinin direksiyon hâkimiyetini kaybetti. Plastik dubaları parçalayan otomobil karşı şeride geçti. Taksi, karşı yönden gelen Mehmet Akdemir’in kullandığı, 3 İtalyan turistin bulunduğu 34 TAA 23 plakalı taksiye çarptı.
Savrulan 34 TJD 96 plakalı taksi köprü korkuluklarına çarparak durabildi. Baş, önce şoför mahallinden yere, oradan da denize düştü. Kaza sonrası olay yerine çok sayıda ambulans ve itfaiye ekibi sevk edildi.

2 İtalyan turist yaralandı
Kazada yola fırlayan Naim Çerçi (45) ile Murat Soysal (37) olay yerinde yaşamlarını kaybetti. İtalyan turistler Rosellarol Brunaccı, Renoto Rugiero ve Pasparale Raffella ile Mehmet Akdemir adlı yaralılar ambulanslarla çevredeki hastanelere kaldırıldı.
Denize düştüğü tespit edilen Baş ise Sahil Güvenlik’in tüm aramalarına rağmen bulunamadı. Bir süre sonra polis telsizi anonsundan, Baş’ın Kasımpaşa’da sahile yüzdüğü, buradan da Şişli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldığı bilgisi geldi. Sağlık durumu iyiye giden Baş’a arkadaşlarının ölümü henüz söylenmedi. Baş, “Tel örgülerden yüzerek geldiğim yerin askeriye olduğunu anladım. Işığa doğru yüzdüm. Beni kimin denizden çıkardığını hatırlamıyorum” dedi.

Haberin Devamı

Kazaların nedeni: Geometrik bozukluk
477 metre uzunluğundaki Unkapanı Köprüsü son yıllarda üzerinde meydana gelen ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarıyla adından sıkça söz ettiriyor. Uzmanlar kazalardaki artışın köprü geometrisinin bozuk olması sonucu sürücülerin her iki yönden süratli giriş yapmasına bağlıyor. Görüşler şöyle:
Prof. Dr. Ergun Gedizlioğlu (İTÜ İnşaat Fakültesi Ulaştırma Anabilim Dalı öğretim üyesi): Köprüye yaklaşım geometrisi bozuk. Köprüye hızlı giren bir aracın tekerlekleri yerden kesilebilir. Araç yerden 1 santim bile havalanırsa direksiyon hâkimiyetini kaybetmek kaçınılmaz olur. Yapılabilecek tek şey orada hız kontrolü yapmak. Bu köprüde 40 kilometrenin üzerine çıktığınız zaman tehlikedesiniz demektir.
Prof. Dr. Nadir Yayla (emekli İTÜ öğretim üyesi, ulaştırma uzmanı): Taksim tarafından köprüye giriş meyilli olduğu için sürücüler hızlı giriyor. Araca hâkim olamayınca da sol tarafa geçiyor ya da sollama yapıyor. Aksaray tarafından gelen sürücüler de yol müsait olduğu için hız yapıyorlar. Oraya araçların sollamalarını engellemek amacıyla çelik halatla bariyer çekilerek kafa kafaya çarpışmalar önlenir.
Prof. Dr. Zerrin Bayraktar (emekli YTÜ Ulaştırma Anabilim Dalı öğr. üyesi): Köprünün iki tarafında girişe kadar refüj var ama köprüye girince yok. Ortada bir ayırım olması lazım. En azından plastik bariyerlerle yol ayrılabilir. Ben son kaza haberini okuduğumda acaba eski haber mi, diye düşündüm. Çünkü sürekli aynı yerde kaza oluyor.

Haberin Devamı

Son bir yılın bilançosu
Unkapanı Köprüsü’nde son bir yıl içinde meydana gelen kazalarda 3 kişi ölürken, 34 kişi de yaralandı. Ayrıca çok sayıda da maddi hasarlı kaza yaşandı.
9 Mayıs 2009: Gece 01.00 sıralarında meydana gelen kazada bir otomobilin sürücüsü direksi-yon hâkimiyetini
kaybederek karşı şeritten gelen taksiyle çarpıştı. Kazada 1’i ağır 9 kişi yaralandı.

4 Aralık 2009: Aksaray’dan Taksim’e doğru giden lüks otomobil bir anda karşı yöne geçip Mustafa Çalışkanoğlu’nun kullandığı otomobile çarptı. Kazada 13 kişi yaralandı.
20 Aralık 2009: Bayram Yıldırım’ın kullandığı Mercedes, Taksim istikametinden gelen İrfan Erkan’ın otomobiliyle kafa kafaya çarpıştı. Kazada 1 kişi öldü, 4 kişi de yaralandı.

Haberin Devamı

Araçtan denize uçtu, 300 metre yüzüp kurtuldu

2 kişinin hayatını kaybettiği kaza sonrası olay yerine çok sayıda ambulans ve itfaiye ekibi sevk edildi.