Gündem ‘Arkadaşlar darbe girişimi yapılıyor’

‘Arkadaşlar darbe girişimi yapılıyor’

17.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Partili milletvekillerin, darbe girişimi sırasında WhatsApp’ta daha önce oluşturulmuş olan AKGRUP adını taşıyan grup üzerinden haberleştikleri ortaya çıktıGruba, saat 22.47’de Mehmet Metiner, “Arkadaşlar emir komuta dışında bir darbe girişimi yapılıyor. Kesin bilgi bu” diyerek darbe girişiminin haberini verdi

‘Arkadaşlar darbe girişimi yapılıyor’

Ak Parti Adana milletvekili Necdet Ünüvar, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Meclis’te yaşananları kitaplaştırdı. “Gazi Meclis’te O Gece” başlığını taşıyan 692 sayfalık kitap, TBMM tarafından yayımlandı. Kitaba, görsel zenginlik katmak için barkod okuyucu ile görüntülenen karekodlar da eklendi.
Kendi ağızlarından
Ünüvar, hazırladığı soruları darbe gecesi Meclis’te bulunan 106 milletvekiline gönderdi. Ünüvar, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın da aralarında bulunduğu bazı milletvekilleriyle yüz yüze röportaj yaptı. Milletvekillerinin çoğu ise soruları yazılı olarak yanıtladı. Kitapta, 15 Temmuz gecesi Meclis’te bulunan 74 milletvekilinin yaşadıkları kendi ağızlarından yer aldı. Kitabın birinci bölümünde, milletvekillerinin darbeyi nasıl öğrendikleri
ve Meclis’e nasıl ulaştıklarına ilişkin anlatımları yer aldı. İkinci bölümde, Meclis’e gelen milletvekillerinin bombalama anına kadarki hikâyelerine yer verildi. Üçüncü bölümde ise bombalanmanın ardından sabah saat 08.00’e kadar yaşananlar yer aldı. Meclis’e daha sonra yapılan ziyaretler ve bunlarla ilgili dökümanlar ise kitabın beşinci bölümünü oluşturdu. Tıp profesörü olan Ünüvar, kitabı kaleme almadan önce bir belgeselin nasıl hazırlanması gerektiğini anlamak için çok sayıda kitap okuduğunu söyledi. Ünüvar, “Meclis’teki arkadaşlarımızın çok önemli katkısı oldu. Tarihe not düştüğümüz bir çalışma oldu. Kendime dürüst olmam gerekiyordu. İfadelerin özüne saygılı olmam gerekiyordu” dedi.

‘Cumhurbaşkanımızın nerede olduğunu bilen var mı?’

Kitapta yer alan anlatımlar ve telefon mesajı görselleri, 15 Temmuz gecesi Ak Parti milletvekillerinin WhatsApp’ta daha önce oluşturulmuş olan AKGRUP adını taşıyan grup üzerinden haberleştiklerini ortaya çıkardı. 15 Temmuz gecesi WhatsApp’ta AKGRUP üzerinden yapılan bazı mesajlaşmalar ve saatleri şöyle:
Şahin Tin (22.28): İstanbul ve Ankara’da neler oluyor. İstanbul köprüleri jandarma tarafından kapatılmış. Meclis’in üzerinde jetler uçuyor arkadaşlar.
Emine Nur Günay (22.29): Evet doğru. Bomba istihbaratı varmış.
Markar Esayan (22.37): Cumhurbaşkanımız nerede?
Mustafa Şentop (22.36): Ankara ve İstanbul’da bir askeri hareketlilik var arkadaşlar.
Ali Özkaya (22.38): Arkadaşlar bana göre darbe
girişimi.
Bennur Karaburun (22.40): Cumhurbaşkanımızın nerde olduğunu bilen var mı?
‘Kesin bilgi bu’
Mehmet Metiner (22.47): Arkadaşlar emir komuta dışında bir darbe girişimi yapılıyor. Kesin bilgi bu.
Sema Kırcı (23.13): Meclis’e mi? Genel merkeze mi?
Muhammet Balta (23.13): Kriz masası oluşturmalıyız acilen genel merkezde.
Mustafa Yeneroğlu (23.13): Grup yönetimimizden talimat gelirse iyi olur. Meclis’e geçelim mi?
‘Reis iyi’
Nureddin Nebati (23.36): Bu bir duyurudur. Reis iyi.
Mustafa Şentop (23.38): Arkadaşlar, Cumhurbaşkanımızın selamı var. Kendileri de 1 saat gibi bir zaman içinde açıklama yapacaklar. İl ve ilçelerin meydanlarında teşkilatlarımızı başta olmak üzere milletimizi toplayalım.
Nureddin Nebati (23.39): Arkadaşlar eş dost aile en yakın teşkilata.
Mücahit Durmuşoğlu (23.20): Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın yanındayız. Allah yar ve yardımcımız olsun gün birlik günü talimat bekliyoruz.
Jülide Sarıeroğlu (00.10): Aydın Ünal ve ben Meclis’teyiz. Ahmet Gündoğdu’nun odasındayız.
Jülide Sarıeroğlu’nun bu mesajının ardından şaşkınlık yaşayan milletvekillerinin adresi Meclis oldu. Kitapta, Ak Parti, CHP ve MHP milletvekillerinin Meclis’te toplanmaları ayrıntılı olarak yer aldı.