GündemArtık birbirlerinin yüzünü görüyorlar

Artık birbirlerinin yüzünü görüyorlar

03.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yapışık doğan Kamerunlu ikizler, Türkiye’de 27 saat süren başarılı bir ameliyatın ardından birbirlerinden ayrıldı. Elizabeth ve Mary, doğduktan 13 ay sonra ilk kez birbirlerine karşıdan baktı...

Artık birbirlerinin yüzünü görüyorlar

Meltem Günay - Kamerunlu yapışık ikizler Elizabeth ve Mary, Türkiye’de yedi ay süren tedavi ve 27 saat süren ameliyat sonrasında birbirlerinden ayrıldı. Farklı branşlardan hekimler ve sağlık profesyoneli ordusu tarafından ameliyat edilen siyam ikizleri, doğduktan 13 ay sonra birbirlerinin yüzlerini ilk kez gördü.

Haberin Devamı

Kamerun’da yaşayan üç yıllık evli Caroline ve Richard Akwe çifti, 6 Temmuz 2020’de büyük bir heyecanla bekledikleri ikiz kız bebeklerine kavuştu. Ama bebekler fiziksel olarak kalçalarından yapışık olarak doğdu.

Yapılan tetkiklerde, kardeşlerde omuriliklerinden, omurgalarının bir kısmına, idrar yollarından sindirim yollarına, boşaltım ve genital sistemlerinden, sinir ve damar sistemlerine kadar bir çok sistemsel yapışık alanların da bulunduğu belirlendi. Kamerun’da bebekleri ayıracak tıbbı ve teknik olanaklarının olmamasının dışında maddi olarak da zor günler geçiren aileye Kamerun Cumhurbaşkanlığı sahip çıktı. Bebeklerin en iyi operasyonu geçirmeleri için yapılan araştırmalar sonucunda ise Acıbadem Hastanesi doktorları ile temasa geçen aile, 20 Mart 2021’de minik siyam ikizi bebekleriyle birlikte Acıbadem
Altunizade Hastanesi’ne getirildi.

Haberin Devamı

Maket üzerinde çalıştılar

Siyam ikizlerinin sağlıklarına kavuşması ve riski en aza indirmek için bebeklerin üç boyutlu maketleri hazırlanırken, defalarca farklı tetkiklerden geçirildiler. 12 Ağustos 2021’de ise siyam ikizleri ameliyata alındı. 27 saat süren operasyon sonrasında Elizabetn ve Mary, yoğun bakımda ilk kez ayrı ayrı yatırılarak tedaviye alındı. İkizler birbirlerinin yüzlerini doğduktan 13 ay sonra görebildi. Bebeklerini uzun ve kritik ameliyatın ardından ayrı ayrı gördüklerinde hissettikleri mutluluğu kelimelerle anlatmanın mümkün olmadığını anlatan Akwe çifti, “Onları ayrı odalarda, kendi yataklarında, özgürce hareket ederken görünce dünyalar bizim oldu. Elizabeth ile Mary o güne kadar 13 aydır yapışık yaşadıkları için sürekli elleriyle birbirlerini yokluyor, birbirlerini arıyor, ağlıyorlardı.

Yoğun bakım sonrası Elizabeth, Mary’e ilk kavuştuğu gece, sabaha dek elini Mary’nin üzerinden çekmedi. Herkese minnettarız. Mutluluğumuzu anlatacak kelimeler yok. Ülkemizde herkes bizi heyecanla bekliyor ve böyle mutlu sonla, yeni ve sağlıklı başlangıçla dönmek çok mutluluk verici” diye konuştular.

Başarılı operasyon sonucunda gerçekleştirilen toplantıda uzmanlar konunun detaylarını anlattı. Ayırma ameliyatına beyin cerrahi ekibi olarak ilk başladıklarını söyleyen Çocuk Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Memet Özek, “Burada yapışık iki çocuk var ve birinin ideal pozisyonu diğerinin ameliyatını çok zorlaştıran bir pozisyon. Bu çocukların yapışıklığı nedeniyle belki hayatımızda ilk defa yan yatar bir pozisyonda ameliyat yapmak zorunda kaldık” diye anlattı.

Haberin Devamı

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Burak Tander de operasyonu şöyle anlattı; “İkizlerin omurilikten rektuma, mesaneden idrar yollarına dek birçok organları ortaktı ve tek bir anüs olarak açılıyordu. Dışkı yaptıran kas kompleksi de sadece bir taneydi ki en zorlu şeylerden biri de oydu. Onu ortadan ikiye bölebilmek için kolostomi ameliyatı yapıldı. Sindirim ve boşaltım sistemi, genital sistem, damar ve sinir sistemi ortaktı. Ayırma işleminin kusursuz olması için hazırlattığımız üç boyutlu maketi tüm ekip beraber inceleyerek aşamaları belirledik. Ameliyattan önce Mary, sonra Elizabeth çıktı. Birbirlerini ilk gördükleri an ekip için çok duygusal bir andı.”

Haberin Devamı

Anestezi Uzmanı Doç. Dr. Serpil Ustalar Özgen de tüm ekipmanı iki bebeğe göre ve karışıklığa yol açmamak için iki ayrı renkte hazırladıklarını, renkleri kodlayarak operasyona başladıklarını, ekibi de “Elizabeth’çi’ler” ve “Mary’ciler” olarak ayırdıklarını anlattı.

Artık birbirlerinin yüzünü görüyorlar

Elizabeth ve Mary, son kez yapışık poz verdi (solda). Caroline ve Richard Akwe çifti, ameliyat sonrası bebeklerini ayrı ayrı kucaklarına almanın mutluluğunu yaşadı.

Şarkı söyleyip dans ediyorlar

Uzmanlar, bebeklerin fizik tedavi süreklerinin devam edeceğini bunun yanı sıra gelecekte bazı operasyonlar geçireceklerini söyledi. Minik Elizabeth şimdi 10 kilo, Mary de 10 kilo 500 gram ağırlıkları ve 70 cm’lik boylarıyla her şeyden habersiz kendi bedenlerine kavuşmanın özgürlüğünü yaşıyorlar. Mary emeklemeye ve şarkı söylemeye, Elizabeth konuşmaya, yerinde dans etmeye ve şarkı söylemeye başladı.

Artık birbirlerinin yüzünü görüyorlar

Operasyon, Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Burak Tander, Çocuk Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Memet Özek, Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hakan Ağır, Anestezi Uzmanı Doç. Dr. Serpil Ustalar Özgen ve Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Agop Çıtak’ın önderliğindeki ekipler tarafından gerçekleştirildi.

 

Yazarlar