Gündem Asker sokağa indi

Asker sokağa indi

09.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

IŞİD’in Kobani saldırılarını protesto eylemlerinde 10’u Diyarbakır’da, 19 kişi yaşamını yitirdi. Diyarbakır ve Batman il merkezleri ile çok sayıda ilçede sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Olaylar büyüyünce asker kışlalardan çıkıp sokakta önlem aldı

Asker sokağa indi

IŞİD’in iki haftadan fazladır Kobani’ye saldırması nedeniyle başlatılan protestolarının en ağır faturası Diyarbakır’a çıktı. 1990’lı yıllarda olduğu gibi Hizbullah-PKK çekişmesinin yeniden çatışma boyutlarına çıkması 10 kişinin canına mal oldu.
Diyarbakırda önceki ilan edilen ve dün sabaha kadar uygulanan sokağa çıkma yasağı, gerginliğin devam etmesi üzerine 24 saat daha uzatıldı. Kentte tüm eğitim kurumları 13 Ekim’e kadar tatil edildi. Diyarbakır’da bundan önceki son sokağa çıkma yasağı 2006 yılı Mart ayında 10 kişinin öldüğü olaylar nedeniyle uygulanmıştı. Sekiz yıl aradan sonra ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından Valiliğin talebiyle 7’nci Kolordu Komutanlığı ve İl Jandarma Komutanlığı’ndan askeri birlikler tank ve zırhlı araçlarla kent merkezine indi ve stratejik noktalarda konuşlandırıldı, devriye görevine başladı.
Önce merkez Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir ilçeleri ile Bismil, Silvan ve Lice ilçelerinde uygulanan yasağın kapsamına Çınar, Eğil, Ergani, Dicle, Hani, Hazro, Kocaköy ve Kulp ilçeleri de alındı. Kentte eczaneler, fırınlar ve akaryakıt istasyonları dışında işyerleri açılmazken, mahalle aralarında bazı bakkalların açık olduğu gözlendi. Vatandaşlar ekmek almak için evlerine yakın fırınların önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Savaş manzaraları
Özellikle Yenişehir ilçesinde Ekinciler ve Gevran caddelerindeki tahribatın ağır olduğu, bankaların, işyerlerinin, otobüs duraklarının tahrip edildiği, MOBESE kameralarının olduğu direkleri ve elektrik direklerinin yola barikat kurmak için devrildiği, araçların ateşe verildiği görüldü.

Hizbullah-PKK çatışması
Diyarbakır’da can kaybının yüksek olmasında, PKK ve Hizbullah arasında yıllarca süren, ancak bir süredir rafa kalkan çekişmenin büyük etkisi oldu. Eski Hizbullah çevrelerinin partisi Hüda-Par ile PKK taraftarları son olaylarda birbirlerini doğrudan hedef aldı. Kentte ölen 10 kişiden en az 5’inin Hüda-Par’lı olduğu öne sürüldü. Sadece Hüda-Par’a yakın Köy-Der’e yapılan saldırıda 4 kişi yaşamını yitirdi. Çoğu ateşli silahla vurularak ölen 10 kişiden 8’inin kimlikleri belirlenirken, ikisinin kimliğini belirleme çalışması sürüyor.

10 kişi rehin alındı
Hüda-Par Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, parti üyelerinin daha önce BDP ve HDP’liler ve Abdullah Öcalan tarafından hedef gösterildiğini öne sürerek parti üyelerinin evlerine çekilerek nöbet tutmaya başladığını söyledi. Yılmaz, “Öldürülenlerden 4’ü bizim partiden. Ancak, bazı kişileri de sakallı olduğu için, bizim partili sanıp öldürmüşler” iddiasında bulundu. Yılmaz, “Kendimizi savunuyoruz, savunmaya da devam edeceğiz” dedi. Hüda-Par’lıların ise merkez Kayapınar ilçesinde 10 göstericiyi rehin alıp parti binasına götürdükleri ve daha sonra polise teslim ettikleri iddia edildi. Polisin de bu gençleri hastanede sağlık kontrolünden geçirdikten sonra gözaltına aldığı öne sürüldü.

Haberin Devamı

Yasak dinlenmedi

Diyarbakır’da sokağa çıkma yasağına rağmen kentin bazı kesimlerinde öğle saatlerinde yine eylemler başladı. 7’nci Kolordu Komutanlığı’na bağlı General Galip Deniz Kışlası’na 100 metre uzaklıkta bulunan Seyrantepe Kavşağı’nda bir grup gösterici ateş yaktı. Polis, TOMA ve zırhlı araçlarla bu grubu dağıttı. Yakılan ateş de TOMA’dan sıkılan suyla söndürüldü. Merkez Yenişehir Koşuyolu Parkı çevresinde yollara barikat kurmak isteyen göstericiler de gaz bombası ve basınçlı suyla dağıtıldı.
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, sokağa çıkma yasağının kaldırılması için mahkemeye başvurdu. Elçi, yaptığı yazılı açıklamada, sokağa çıkma yasağının Anayasanın 2,13 ve 23.’üncü maddelerine aykırı olduğu belirtildi. Bu gerekçeyle Diyarbakır Barosu tarafından Diyarbakır İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma talepli bir iptal davası açıldı.

Haberin Devamı

Ölenlerin sayısı 19’e yükseldi

Eylemler sırasında 18 kişi yaşamını yitirdi.
n Diyarbakır: Turan Yavaş, Süleyman Kale, Yusuf Tokar, Mahmut Enes, Riyad Güneş, Mahsun Çoban, Hasan Gökyüz, Ahmet Dağkak ve kimlik tespiti yapılamayan 2 kişi.
n Van: Hamit Caner
n Siirt: Yusuf Çelik, Mehdi Erdoğan, Davut Nas
n Mardin: Erdem Karaaslan (Kızıltepe), Sinan Toprak, Bilal Gezer (Dargeçit)
n Batman: Emrah Demir
n Muş: Hakan Buksur (Varto)

Yazarlar