Gündem Askerler hakkındaki davalar birleştirildi

Askerler hakkındaki davalar birleştirildi

07.05.2009 - 00:20 | Son Güncellenme:

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinde, görevi ihmal iddiasıyla 2 jandarma görevlisinin yargılandığı dava ile bu sanıklar ve dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz’ün de aralarında bulunduğu 8 sanık hakkında açılan davalar birleştirildi

Askerler hakkındaki davalar birleştirildi

Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuksuz sanıklardan Astsubay Okan Şimşek ile uzman çavuşlar Hacı Ömer Ünalır, Hüseyin Yılmaz ve Veysel Şahin katıldı. Öz, İstihbarat Şube Müdürü Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız, aynı birimde görevli astsubaylar Gazi Günay ve Önder Araz ise duruşmaya gelmedi.
Mahkeme başkanı, Şimşek ile Şahin’in yargılandığı “görevi ihmal” davası ile 8 asker hakkında “görevi kötüye kullanma” iddiasıyla açılan dava arasında irtibat bulunduğunu kaydederek,  mahkemelerinin her iki davanın birleştirilmesine karar verdiğini bildirdi.
Birleştirilen iddianamede sanıklara “Görevi ihmal suretiyle görevi kötüye kullanmak” suçlamasının yöneltildiği kaydedildi.
Dink ailesi avukatlarından Bahri Bayram Belen, sanıkların önceden bilgi almalarına rağmen cinayet sonrası istihbarat aldıklarını göstermek için  resmi raporlarda sahtecilik yaptığının anlatıldığını belirterek, sanıklara “sahtecilik” suçunun da yöneltilmesi gerektiğini dile getirdi. 
Mahkeme bu talebi reddetti.
Dink cinayetini azmettirmekten yargılanan Yasin Hayal’in eniştesi Coşkun İğci, Hayal’in Dink’i  öldürme planı yaptığını,  silah temin etmesi için kendisine para verdiğini, bu durumu jandarma istihbarat görevlisi olarak tanıdığı kişilere aktardığını iddia etmişti. Öz’le birlikte 8 sanık hakkında 2 yıla kadar hapis cezası isteniyor.