Gündem Astsubaylar Akar’dan görev tazminatı istedi

Astsubaylar Akar’dan görev tazminatı istedi

28.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Başkanı Hamza Dürgen başkanlığındaki heyeti kabul etti. Akar’a astsubayların özlük haklarıyla ilgili sıkıntılarını anlatan Dürgen, emeklilikte hak kaybı olmaması için kıdemli başçavuşlara görev tazminatı verilmesini istedi.

Astsubaylar Akar’dan görev tazminatı istedi

AYDIN HASAN Ankara - TEMAD, emekli astsubayları yasal olarak temsil etmenin yanı sıra fiilen çalışan astsubayların da sözcüsü olma ve dertlerini yetkili makamlara iletme görevini üstlenmiş durumda. TEMAD’ın Temsilciler Kurulu toplantısı, 98 şube başkanı ve merkez yöneticilerinin katılımı ile 24-25 Aralık tarihlerinde Kızılcahamam’da yapıldı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, önceki gün TEMAD Başkanı ve diğer yöneticilerini kabul etti. Kabulde ağırlıklı olarak astsubayların özlük haklarında subaylara kıyasla yaşadıkları sorun ve mağduriyetleri gündeme getiren Dürgen, özetle şunları aktardı:

Haberin Devamı

Ciddi sıkıntılar var

Haklarımızla ilgili ciddi sıkıntılarımız var. Ek gösterge konusunda iyileştirilmeler yapıldı. 3600 ek göstergeden faydalanamayan emekli astsubaylara 1200 lira ilave ödeme yapılması sağlandı. Ancak burada bir mağduriyet de doğdu. Uzman çavuş ile kıdemli başçavuş eşitlenmiş oldu. Bu soruna, katsayı çalışması içinde çözüm getirilmeli.

Bir astsubay emekli olduğunda maaşı yaklaşık yüzde 50 oranında düşüyor. Oysa subaylar görev ve makam tazminatı aldıkları için bu derece bir düşüş olmuyor. Kıdemli başçavuşlara görev tazminatı getirilmeli. Bunun hem emekli olacaklara hem de emekli olanlara yansıması olacak. Böylece meslekte yükselme için motivasyon da sağlanmış olacak.

İntibak yapılmalı

Haberin Devamı

Astsubay meslek yüksekokulu mezunu olanlar ile lise mezunu olanları ayırdılar. Lise mezunu olanların intibakı yapılmalı.

Polis ve askerlere beylik silahı emekli olduktan sonra hibe edilir. Astsubay eğer beş yılın üstünde emekli ise polis, arama sırasında tam teşekküllü hastaneden sağlık raporu istiyor. Eğer rapor yoksa silaha el koymaya kalkıyor. Tutanak tutuluyor bir dizi sıkıntı yaşanıyor. Emekli jandarma ve polise bu uygulama yapılmıyor. Emekli askerlere sıkıntı çıkarılıyor. Kanunda gerekli tedbirler var iken tam teşekküllü hastanede rapor istenerek neden sıkıntı çıkarılıyor? Sağlık Ocağı’ndan da rapor alınabilir.