Gündem Aşure Günü ne zaman, hangi tarihte? Aşure nasıl yapılır, oruç tutulur mu?

Aşure Günü ne zaman, hangi tarihte? Aşure nasıl yapılır, oruç tutulur mu?

27.08.2020 - 11:06 | Son Güncellenme:

Aşure Günü yaklaşırken İslam aleminin de kafasında birtakım sorular yer alıyor. Bunlardan bazıları Aşure Günü ne zaman, hangi tarihte? Aşure nasıl yapılır, oruç tutulur mu? şeklinde... İşte ayrıntılar...

Aşure Günü ne zaman, hangi tarihte Aşure nasıl yapılır, oruç tutulur mu

Muharrem ayının onuncu gününe denk gelen Aşure Günü için geri sayım başladı. Müminler sabırsız bir bekleyiş içerisinde ve cevap aranan sorular Aşure Günü ne zaman, hangi tarihte? Aşure nasıl yapılır, oruç tutulur mu? şeklinde...

Haberin Devamı

2020 AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Muharrem ayının onuncu günü olarak kabul edilen Aşure Günü bu sene 29 Ağustos Cumartesi 2020 gününe denk geliyor.

AŞURE GÜNÜ ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?

Muharrem ayı orucu için tavsiye edilen Aşure günü ile birlikte bir gün öncesi ve sonrası olmak üzere şeklindedir. Bu yıl Muharrem ayının 10'uncu günü 29 Ağustos tarihine denk geleceğinden, 28-29 ya da 29-30 tarihlerinde oruç tutulabilecektir.

AŞURE MALZEMELERİ

(25 Kaselik)

500 gram aşurelik buğday (3 su bardağı)
Yarım çay bardağı pirinç
1 su bardağı nohut (çiğ 1 su bardağı, haşlanmış 3 su bardağı)
1 su bardağı kuru fasulye (çiğ 1 su bardağı, haşlanmış 3 su bardağı)
200 gram kuru kayısı
200 gram kuru üzüm
1 su bardağı fındık
3 lt su buğdayı haşlamak için
4 lt sıcak su (gerektikçe eklemek için miktar artıp azalabilir)
2 su bardağı süt
4 su bardağı toz şeker (bana göre tam geliyor ama kontrollü ekleyin, herkesin damak tadı farklı oluyor)
Çeyrek çay kaşığı tuz
Çeyrek çay kaşığı karabiber
Yarım çay bardağı karanfil suyu (1 tatlı kaşığı karanfili kaynatıp, suyunu aldım)

Haberin Devamı

Üzeri İçin;

25 gram fındık
25 gram kuş üzümü
100 gram ceviz
1 adet nar
Tarçın

AŞURE YAPILIŞI

Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın.

Buğdayı yıkayıp, tencereye alın üzerine kaynar su ekleyip 10 dk kaynatın. Çıkan sarı suyu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu süzün.
Daha sonra üzerine 3 litre kadar kaynar su ekleyip, 50 dk kadar buğdayı kaynatın. (Dilerseniz akşamdan iki kez kaynatıp, suyunu süzerek daha sonra sıcak suda sabaha kadar bekletebilirsiniz. Akşamdan ıslatırsanız, 15 dk kaynatmak yeterli olacaktır.).

Yumuşayan buğdaya pişmiş nohut, fasulye, küçük doğranmış kayısı, kuru üzüm, yıkanmış pirinç ekleyin ve 15 dk kadar kaynatın.
Sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık, karanfil suyu ekleyerek, 15 dk daha kaynatın.

Arada gerektikçe sıcak su eklemeyi ihmal etmeyin.

Tek tek cam kaselere bölüştürün.

Aşure kaselerde soğumaya yüz tutunca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.