Gündem Aşure tatlısı nasıl yapılır?

Aşure tatlısı nasıl yapılır?

21.04.2018 - 18:53 | Son Güncellenme:

Aşure tatlısı paylaşmanın, dayanışmanın, bolluk ve bereketin simgesidir. Genelde İslam dinine göre Muharrem ayında yapılmaktadır ama elbette sonrasında da yapılabilir. İşte birçok tahılın ve meyvenin birleştiği tatlının tarifi...

Aşure tatlısı nasıl yapılır

Aşure Tatlısının Malzemeleri

Haberin Devamı

1 su bardağı nohut (1 gece önceden ıslanmış)
Yarım kilo buğday (1 gece önceden ıslanmış)
1 su bardağı fasulye (1 gece önceden ıslanmış)
Yarım su bardağı pirinç
Yarım su bardağı kuru üzüm (1 gece önceden ıslanmış)
Yarım su bardağı kuru incir (1 gece önceden ıslanmış)
1 kilo süt
4 su bardağı şeker
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tereyağı
Dolma fıstığı
100 gr tuzsuz fıstık
Kuş üzümü
1 portakal
1 elma
250 gr kuru kayısı
1 yemek kaşığı karanfil

Süsleme için:

Ceviz parçacıkları
Tuzsuz fıstık
Nar tanecikleri
Tarçın

Aşure Tatlısının Yapılışı

Aşure tatlısı 1 gece önceden ıslatılan buğdayı bir tencereye, yine 1 gece önceden ıslatılan nohudu başka bir tencereye ve yine 1 gece önceden ıslatılan fasulyeyi üçüncü olarak başka bir tencereye olmak üzere ayrı ayrı tencerelerde haşlanmasıyla başlar.

Haberin Devamı

Tatlının tarifi, haşlanan buğdayı, nohudu ve fasulyeyi ortak geniş bir tencereye koyup üzerine 1 kilo sütü, 1 kilo suyu, 1 çay kaşığı tuzu, 1 tatlı kaşığı tereyağını ve 1 yemek kaşığı karanfili koyup pişirerek devam etmektedir.

Yaklaşık 40-45 dakika sonra tatlının pişmesine yakın tencereye kayısı, kuş üzümü, dolma fıstığı, tuzsuz fıstık, ıslanmış kuru üzümü, küp küp doğranmış portakal ve küp küp doğranmış elmayı eklenir. Aşure, pembeleşmeye başladığı zaman 4 su bardağı şeker ve incirler eklenir ve tarife devam edilir. İncirleri sonradan eklenmesinin sebebi aşureyi karartmasını engellemektir. Tarif çok koyu olursa kaynar suyla açılabilir.

Toplamda 1-1.15 saat kadar piştikten sonra oluşan harç henüz sıcakken kâselere dökülür ve buzdolabına koymadan önce ılınması için beklenir. Ilınan tatlılar buzdolabına konulur. Servis edilmek istendiği zaman 1 paket ceviz rondo kullanılarak veya elle ufalanarak parçacık haline getirilir. Her bir kâseye aynı miktarda konulur. Sonrasında aynı işlem tuzsuz fıstık için yapılır ama tuzsuz fıstığın ufalanmasına gerek yoktur. Olduğu gibi ya da ikiye bölerek kâselere dağıtılabilir. Diğer yandan narlar ayıklanır ve onlar da kâseye eklenir. En sonunda kattığı aromadan dolayı oldukça tercih edilen tarçın eklenir. Ve aşure tatlısı hazır.