Gündem ‘ATAK-2 yazılımı yüzde yüz yerli’

‘ATAK-2 yazılımı yüzde yüz yerli’

08.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

TUSAŞ Ar-Ge ve Prototip Operasyonları Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Öztürk, ATAK’ın “ağır abisi” olarak bilinen ATAK-2’nin yazılımlarının yüzde yüz yerli olacağını belirterek, “ATAK-2, Apache’ye rakip olacak” dedi.

‘ATAK-2 yazılımı yüzde yüz yerli’

TUSAŞ; Milli Muharip Savaş Uçağı (MMU), ATAK, Aksungur gibi projelerle önemli görevler yürütüyor. Milliyet’e değerlendirmelerde bulunan TUSAŞ AR-GE ve Prototip Operasyonları Başkanı Öztürk, MMU konusunda “Planlamamızda herhangi bir sorun görülmüyor. Her şey planlandığı şekilde ilerliyor. Planlamamıza göre, 2026’da ilk uçuş, 2028’de de envantere girmesini bekliyoruz. MMU’da motor seçimiyle ilgili çalışmalar devam ediyor” dedi.

Haberin Devamı

2020’de gökyüzünde

“F-35 projesinde olumlu ya da olumsuz gelişmeler bizi ilgilendirmiyor” diyen Öztürk, “Biz çalışmalarımıza aynı özverili ile devam ediyoruz. Mesela bize F-35’i verseler şimdi, biz MMU’yu yapmayacak mıyız? Tabii ki yapacağız. Bir başarı öyküsü yazmak istiyoruz. 2022 sonunda Hürjet’i uçuracağız, kazandığımız tecrübe ile 2026’da MMU’yu uçaracağız. Orada kazandığımız tecrübeyi MMU’ya aktaracağız” ifadesini kullandı.

‘ATAK-2 yazılımı yüzde yüz yerli’
ATAK’ın “ağır abisi” olarak anılan ATAK-2’nin ilk mokapı IDEF Fuarı’nda sergilenmişti. ATAK 2’nin ilk uçuşunu 5 yıl sonra yapacağını söyleyen Öztürk, helikopter motorunda görüşmelerin ise sürdüğünü kaydetti. Öztürk, “Honeywell, Rolls-Royce beraber ABD’de görüşmeler devam ediyor. Olumsuz bir şey yok. Biz motor için başka firmalarla da görüşüyoruz. Bunların dışında kendimizde geliştiriyoruz. Belki o gün geldiğinde ATAK-2’nin motorunu TEI’den takıyor olabiliriz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Apache’ye rakip

ATAK-2’yi Apache ile rakip olarak gördüklerini söyleyen Öztürk, “ATAK-2’yi yeni tasarım, yeni teknoloji, yeni sistemlerle donatacağız. Manevra kabiliyetinin diğerlerinden daha iyi olmasını bekliyoruz. 1.2 ton faydalı yük, kendisinin ağırlığı 10 ton olacak” dedi. Prof. Dr. Öztürk, ATAK 2’nin elektronik harp yeteneklerine değinirken, “ATAK-2’nin yazılımları yüzde yüz yerli olacak. ASELSAN, HAVELSAN’ın da desteğiyle çok daha ilerleyici bir yazılım bekliyoruz. Harp sistemleri kabiliyeti, güncel ve günün şartlarının üzerinde olacak” bilgisini verdi.