Gündem Atatürk aşkı Broadway’da

Atatürk aşkı Broadway’da

30.01.2011 - 02:55 | Son Güncellenme:

1920’lerin İstanbul’unda Ermeni kökenli bir genç kızın Atatürk’e ulaşma çabalarının işlendiği ve Broadway’de sahnelenen “Sevmek” (To Love) adlı oyunun sanatçıları, dakikalarca ayakta alkışlandı

Atatürk aşkı Broadway’da

Ermeni kökenli bir genç kız ile Atatürk arasındaki duygusal yakınlaşmayı anlatan “Sevmek” (To Love) adlı oyun New York’ta sahnelendi. Türk-Amerikan Repertuar ve Eğlence Tiyatrosu (Turkish American Repertory Theater; Entertainment) tarafından, Zishan Uğurlu’nun yönetmenliğinde ve oyuncu-senarist Ayşe Eldek’in senaryosuyla New York’ta İngilizce olarak sahnelenen ve Ermeni kökenli bir genç kız ile Atatürk arasındaki duygusal yakınlaşmayı anlatan oyun, izleyicilerden yoğun alkış topladı.
New York’un ünlü Broadway Caddesi üzerinde, Yukarı Manhattan’da bulunan Symphony Space’de sahneye konan ve görselliği danslarla süslenen oyun hem Türk hem de Amerikalı izleyicilerin büyük beğenisini kazandı.
9 Amerikalı ve 11 de Türk oyuncunun rol aldığı oyunda, 1920’lerin İstanbul’unda, Büyükada’da yaşayan Ermeni kökenli bir genç kızın Atatürk’ün şehre geleceğini duymasıyla onu görebilmek için gösterdiği çaba işleniyor.

Yok olan sevgiyi anlatıyor
Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Ertuğrul Apakan ile New York Başkonsolosu Mehmet Samsar ve eşi Firuze Samsar’ın da izlediği oyundan sonra, gazetecilerle konuşan Ayşe Eldek, oyunu yazarken, “Gazi’nin Hüzünlü Aşığı” adlı kitaptan esinlendiğini söyledi. Türk-Amerikan Repertuar ve Eğlence Tiyatrosu’nun kurucusu ve Sanat Yönetmeni de olan Eldek şunları söyledi:
“Oyun bir Ermeni kızının Atatürk’e olan aşkı ve ona ulaşmak için gösterdiği çabalarla başlıyor. Oyunun içerisine birkaç tane de ekstra karakter koydum, daha ilgi çekici bir hale getirmek için dans da kattık.
Cumhuriyet’in ilk yıllarında, İstanbul’un kozmopolit yapısı içinde herkesin birbirini nasıl sevdiğini dile getirmek istedim. Herkesin birbirini nasıl sevdiğini, sen şusun busun demeden birbirlerine nasıl bağlı olduklarını ve sevgi dolu olduklarını dile getirip böyle bir oyun çıkartmak istedim.”

Haberin Devamı

Atatürk aşkı Broadway’da

Türk-Amerikan Repertuar ve Eğlence Tiyatrosu’nun (TARTE) kurucusu ve Sanat Yönetmeni Ayşe Eldek, oyun hakkında bilgi verdi.