Gündem Avukatlar adliyede nöbetçi savcı aradı

Avukatlar adliyede nöbetçi savcı aradı

22.02.2011 - 09:37 | Son Güncellenme:

AKP eski İstanbul Milletvekili Gülseren Topuz’un oğlu Berk Topuz’u yaraladığı gerekçesiyle bir süre cezaevinde kalan ve tahliyesinin ardından Topuz’un, "tehdit edildim" şikayeti ile gözaltına alınan Erkan Baydar, mahkeme tarafından serbest bırakıldı. Aynı gün savcının talimatı ile tekrar gözaltına alınan Baydar’ın avukatı, yargıda kural hatası yapıldığını iddia ederek, karara itiraz etmek istedi. Ancak adliyede gece nöbetçi savcı bulamadığını belirten Avukat Ahmet Yıldız ve İstanbul Barosu’na bağlı bir grup avukat durumu basın açıklaması yaparak protesto etti.

Avukatlar adliyede nöbetçi savcı aradı

AKP eski İstanbul Milletvekili Gülseren Topuz ile İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Müdürü Prof Dr. Erkan Topuz’un oğlu olan Berk Topuz, iddialara göre, 2 yıl önce İzmit-İstanbul karayolu üzeri Körfez İlçesi mevkisinde yol verme meselesi yüzünden otoparkçı Erkan Baydar ile tartıştı. Kavgaya dönüşen tartışmada Berk Topuz kendi silahı ile karnına isabet eden kurşunla yaralandı. Bunun üzerine "Adam Öldürmeye Teşebbüs" suçundan tutuklanan Erkan Baydar, 7,5 ay cezaevinden yattıktan sonra tahliye oldu.

Haberin Devamı

ANKESÖRLÜ TELEFONLA ÖLÜM TEHDİDİ İDDİASI

Ankesörlü telefondan arayan Erkan Baydar’ın, kendisini ölümle tehdit ettiğini ileri süren Berk Topuz, iki gün önce Üsküdar Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Gözaltına alınan Erkan Baydar, savcılık sorgusunun ardından tutuklama talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Mahkeme, Erkan Baydar’ı tutuksuz yargılanması üzere, dün saat 16.30 sıralarında serbest bıraktı. Aynı saatlerde Berk Topuz, telefonla ölüm tehdidi aldığını ve Erkan Baydar’ın azmettirici olduğunu ileri sürerek bir kez daha şikayette bulundu. Erkan Baydar, savcının talimatıyla adliye çıkışı polis tarafından tekrar gözaltına alındı.

İTİRAZ DİLEKÇESİ VERECEK HAKİM, SAVCI BULAMADIM

Haberin Devamı

Erkan Baydar’ın avukatı Ahmet Yıldız, yapılan uygulamanın yasalara aykırı olduğunu belirterek, "Berk Topuz, kendi silahı ile yaralandığı ortaya çıkınca müvekkilim 7,5 hapis yattıktan sonra serbest kaldı. Şimdi telefonla tehdit edildiğini ileri sürüyor. Mahkeme serbest bıraktı. Adliye çıkışında polis gözaltına aldı. İtiraz dilekçesi vermek için adliye geldim. Mesai bittiği için ne nöbetçi savcı ne de yargıç bulabildim. Ortada hukuksuzluk vardır. Belki müvekkilim tutuklanacak. Telefonla dahi kimseye ulaşamıyoruz" dedi.

Avukat Ahmet Yıldız’ın başvurusu üzerine İstanbul Barosu Avukat Hakları Merkezi bağlı 6 avukat, saat 22.00 sıralarında Üsküdar Adliyesine geldi. Basın açıklaması yapan avukat Ömer Kavali, "Nöbetçi eczane açık. Ancak adliyede ne savcı ne hakim var. Kişi hak ve özgürlüğü açısından kütü bir durumdur. Bu rutin dışıdır. Şimdiye kadar görülmemiş bir olaydır. İnsan Hakları Mahkemesi Türkiye’yi bu karar mahkum ettirir" dedi.

Açıklamanın ardından avukatlar bir kez daha girdikleri adliyede nöbetçi savcıya ulaşamayınca adliyeden ayrıldı.
Üsküdar Asayiş Büro Amirliği’nde sorgusu süren Erkan Baydar’ın, bugün Üsküdar Cumhuriyet Savcılığı’na sevk edileceği belirtildi.