Gündem Babaanne’yle devriâlem

Babaanne’yle devriâlem

29.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünya seyahatini Granma (Babaanne) isimli 14.7 metrelik yelkenlisiyle gerçekleştirmek için Bodrum’dan yola çıkan Serdar Soytürk Fransa’ya ulaştı. Soytürk, yaklaşık 20 bin deniz milini (yaklaşık 40 bin kilometre) 3 yıl içinde katedecek...

Babaanne’yle devriâlem

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul Kısmet adlı teknesiyle 1965’te yola çıkan Sadun Boro, iki yıl on ay sonra Türkiye’ye döndüğünde dünyayı denizden dolaşan ilk Türk olmuştu. Sadun Boro rotası olarak bilinen rota üzerinden yelken açan 20 denizci, dünya seyahatini tamamlayarak Türk sivil denizciliğinin gelişmesini sağlamıştı. Boro’nun açtığı rota ufuktan ilham alarak dünyayı denizden dolaşmak isteyen son Türk denizci diş doktoru Serdar Soytürk oldu. Soytürk, yıllardır kurduğu dünya seyahati hayalini gerçekleştirmek için Bodrum’dan yelken açtı. Milliyet’e konuşan Soytürk, beş yıldır bu seyahate hazırlandığını belirtti ve yolculuğu boyunca mavi gezegen dünyanın korunması için mesajlar vereceğini söyledi.

Haberin Devamı

Boro’nun açtığı rotada

Serdar Soytürk, seyahatinin dünyayı denizden dolaşan ilk kaşif Ferdinand Macellan’ın yolculuğunun 500’üncü yılı nedeniyle gerçekleşen bir etkinlikle başlayacağını vurguladı: “İspanyol kaşif Macellan’ı hatırlatmak için İspanyol Kralı VI. Felipe 30 teknenin katılacağı dünya seyahatini Sevilla kentinden başlatacak. 12 Ekim’de başlayacak seyahatin tek Türk teknesi Granma (Babaanne). Atlas Okyanusu’nu birlikte geçeceğiz. 25 tekne Panama Kanalı üzerinden Pasifik Okyanusu’na açılırken benim de içinde olduğum beş teknelik grup Güney Amerika’nın güneyine yönelecek. Arjantin’in güneyindeki Ushuaia’da Ateş Toprakları denilen Tierra del Fuego beni kendine çekiyor. Bu boğazı geçtikten sonra dünyanın en büyük su kütlesi Pasifik Okyanusu’na açılacağım. Sadun Boro’nun açtığı rotada diğer Türk denizciler gibi bayrağımızı dalgalandıracağım.”

Haberin Devamı

Babaanne’yle devriâlem

Yelkenlisiyle dünya turuna çıkan son Türk olan Serdar Soytürk, macera dolu seyahatini arkadaşımız Gökhan Karakaş’a anlattı.

‘Çocukluk hayalimdi’

Soytürk, “Bu benim çocukluk hayalimdi. Suküreyi dolaşırken sürprizler yaşayacak olmak beni çok heyecanlandırıyor. Altı kıtada yaklaşık 65 ülke göreceğim. Bilinmeyen halkları, çok az kişinin konuştuğu dilleri keşfedeceğim. 2024 yılında yaklaşık 20 bin deniz mili yaptıktan sonra başladığımız yer olan Sevilla’ya döneceğim” diye konuştu.

Tek Gezegen Tek Gelecek

Soytürk, 14.7 metrelik yelkenlisi Granma’nın ismini 1956 yılında Che Guevara ve Fidel Castro’nun da aralarında bulunduğu 82 Kübalı sürgünü Meksika’dan getiren tekneden esinlenerek verdiğini söyledi. 52 ve 48 metrekarelik iki yelken donanımına sahip alüminyum tekne ile dünyayı dolaşacak Soytürk, seyahati boyunca “Tek Gezegen Tek Gelecek” sloganıyla iklim değişikliğine ve plastik kirliliğine dikkat çekeceğini de vurguladı. Macera dolu yolculuk https://www.instagram.com/granmaglywo500/ adresinden takip edilebiliyor.

Soytürk’ün rotası

Serdar Soytürk’ün rotası: İtalya-Sicilya, Fransa- La Grande Motte, İspanya- Sevilla, Kanarya Adaları, Yeşil Burun Adaları, Mindelo, Brezilya-Fernando Noronha, Uruguay-Punta del Este, Arjantin-Puerto Madryn-Ushuaia, Şili-Puerto Williams, Patagonia, Valdivia, Paskalya adası, Pitcairn adaları, Gambier adaları, Fransız Polinezyası, Tahiti, Markiz adaları, Tuamatu, Sosyete adaları, Bora bora, Cook adası, Tonga, Samoa, Wallis, Fiji, Malololailai adası, Yeni Zelanda-Opua, Auckland, Avusturalya-Sidney, Yeni Kaledonya, Noumea, Vanuatu, Endonezya-Bali, Kokos adası, Chagos-Rodriues adası, La Reunion, Güney Afrika-Capetown, St. Helena, Portekiz, Azorlar, İspanya-Sevilla, Türkiye.