Gündem Bahriyenin mayın mesaisi sürüyor

Bahriyenin mayın mesaisi sürüyor

24.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle Karadeniz’de ortaya çıkan serseri mayın tehdidine karşı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın yoğun mesaisi sürüyor. İstanbul Boğazı, Karadeniz’den akıntı ile sürüklenecek mayın tehditine karşı elektro optik gözetleme sistemleri ile sürekli gözetleniyor. Su Altı Komando timleri de, tespit edilen mayınların imhası için yüksek hazırlık durumunda tutuluyor.

Bahriyenin mayın mesaisi sürüyor

AYDIN HASAN Ankara - Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgilere göre; Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından Karadeniz’de sürüklenen mayın tehdidine karşı alınan tedbirler ve yüksek hazırlık durumu sürdürülüyor. Tehdidin ortaya çıkmasıyla 18 Mart’ta yayımlanan NOTMAR ile denizciler uyarılmış, Batı Karadeniz’de deniz karakol uçağı, helikopter, İHA ile havadan; mayın avlama gemisi ve karakol gemileri ile denizden olmak üzere Sahil Güvenlik Komutanlığı ve diğer kurumlarla koordineli olarak mayın gözetleme faaliyetlerine başlanmıştı. İstanbul Boğazı da elektro optik gözetleme sistemleri ile gözetlenmeye alındı. SAS komandolarının mayın tespiti haline yönelik yüksek hazırlık durumu da sürdürülüyor.

Haberin Devamı

Bin 131 saat uçtular

Bugüne kadar mayın gözetleme faaliyetleri kapsamında toplam 3 bin 917 saat seyir ve bin 131 saat uçuş gerçekleştirildi.
Gözetleme faaliyetleri, Romanya ve Bulgaristan Deniz Harekat Merkezleri ile koordinasyon içinde yürütülüyor. Bu iki ülke bilgi paylaşımı da yapılıyor.

4 mayın imha edildi

26 Mart’ta İstanbul Boğazı girişinde, 28 Mart’ta İğneada ve 6 Nisan’da Kefken açıklarında tespit edilen toplam üç mayın, SAS timleri tarafından etkisiz hale getirilmişti. 19 Ekim’de Kırklareli’nin Kıyıköy açıklarında tespit edilen bir mayın daha SAS timleri tarafından imha edildi.