Gündem Bakan Fidan'dan AB'ye çok net mesaj: Siyasi hesaplara kurban edilmemeli

Bakan Fidan'dan AB'ye çok net mesaj: Siyasi hesaplara kurban edilmemeli

15.02.2024 - 18:22 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Türkiye-AB ilişkileri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Fidan "Avrupa Birliği’nin stratejik düşünerek artık Türkiye'ye yaklaşımında kimlik siyasetini sona erdirmesi gerekmekte" dedi.

Bakan Fidandan ABye çok net mesaj: Siyasi hesaplara kurban edilmemeli

Bakan Fidan, "Avrupa Birliği’nin (AB) stratejik düşünerek artık Türkiye'ye yaklaşımında kimlik siyasetini sona erdirmesi gerekmekte. Aynı zamanda Türkiye- AB ilişkileri, bazı ülkelerin siyasi hesaplarına kurban edilmemelidir" dedi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile bakanlıkta bir araya geldi. Bakan Fidan, görüşmelerin ardından mevkidaşı ile ortak basın toplantısı düzenlendi. Fidan, Szijarto'nun Türkiye- Macaristan Ekonomi ve Ticaret Ortak Komisyonu'nun ilk toplantısı için Türkiye'yi ziyaret ettiğini belirterek, Ticaret Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleşen toplantının başarıyla yapıldığını aktardı. Macaristan ve Türkiye'nin köklü dostluk bağlarına sahip olduğunu, ikili ve çok taraflı platformlarda yakın iş birliklerinin devam ettiğini belirten Fidan, karşılıklı üst düzey ziyaretlerle iki ülke arasındaki kapsamlı iş birliklerinin daha da geliştiğini ve Macaristan Başbakanı Victor Orban ile Bakan Szijarto'nun 1- 3 Mart'taki Antalya Diplomasi Forumu'na katılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Bakan Fidandan ABye çok net mesaj: Siyasi hesaplara kurban edilmemeli

'SOMUT PROJELER GELİŞTİRMEKTEYİZ'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl Macaristan'ı iki kez ziyaret ettiğine işaret eden Fidan, "Sayın Cumhurbaşkanımızın aralık ayındaki ziyareti kapsamında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin 6'ncı toplantısını gerçekleştirdik. Bu toplantıda aldığımız kararla aramızdaki iş birliğinin seviyesini, geliştirilmiş stratejik ortaklık seviyesine çıkardık. Ayrıca iş birliğimizi çeşitli alanlarda güçlendiren, çeşitlendiren ve güncelleyen 17 ayrı anlaşma imzaladık. 2024 Türkiye-Macaristan Kültür Yılı'nın açılış törenini gerçekleştirdik. Gerçekten muazzam bir törendi. 2025 yılını 'Bilim ve İnovasyon Yılı' ilan ettik. Geliştirilmiş stratejik ortaklık temelindeki iş birliğimizi daha da güçlendirmeye kararlıyız. Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi Mekanizması, 6 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmamıza önemli katkılar sağlayacak çalışmalar başlattı. İki NATO müttefiki olarak da savunma sanayi alanındaki yakın iş birliğimizde somut projeler geliştirmekteyiz" dedi.

'MACARİSTAN'IN DESTEĞİNİN DEVAMINA GÜVENİYORUZ'

Macaristan'ın, yılın ikinci yarısından itibaren AB Dönem Başkanı olacağını anımsatan Fidan, "AB'nin stratejik düşünerek artık Türkiye'ye olan yaklaşımında kimlik siyasetini sona erdirmesi gerekmekte. Aynı zamanda Türkiye- AB ilişkileri bazı ülkelerin siyasi hesaplarına da kurban edilmemelidir. Neticede, AB'nin ülkemizin üyeliğine yönelik tavrında daha rasyonel düşünmesi ve bölgesel refaha ve istikrara katkı sağlayacak bir tutum benimsemesini bekliyoruz. AB üyeliğimizin önündeki engellerin açılmasında ve AB ile ilişkilerimizin geliştirilmesinde Macaristan'ın değerli katkı ve desteğinin devamına güveniyoruz. Macaristan'ın AB dönem başkanlığında Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbestisi gibi konularda ilerleme sağlanmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

Bakan Fidandan ABye çok net mesaj: Siyasi hesaplara kurban edilmemeli

Fidan, Macar mevkidaşı ile olan görüşmelerde Balkanlar'da yaşanan gelişmeler ile Ukrayna- Rusya arasındaki savaşa yönelik de görüş alışverişinde bulunulduğunu bildirdi. Fidan, iki ülkenin Ukrayna'daki savaşın bir an önce bitmesi, uluslararası hukuk temelinde adil barış yoluyla sonlandırılması ve barış müzakerelerine şans verilmesi noktasında hemfikir olunduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

'YASA DIŞI GÖÇÜ ENGELLEYEMEZSEK AVRUPA'YI KAYBEDECEĞİZ'

Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Szijarto ise geçen haftalarda Santa Maria Kilisesi'ne düzenlenen saldırı ve Erzincan'da yaşanan maden kazasına için başsağlığı dileklerini iletti. Türkiye'nin hem Macaristan hem de Avrupa'nın güvenliği açısından anahtar bir ülke olduğunu vurgulayan Szijjarto, ekonomi ve enerji güvenliği konularında AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu söyledi. Yasa dışı göç konusunda Türkiye ile hemfikir olduklarını belirten Szijjarto, "Yasa dışı göçmenlerin Avrupa'ya ulaşmasını engelleyemezsek Avrupa'yı kaybedeceğiz. Biz bunu istemiyoruz. Yasa dışı göç baskısının frenlenmesi için Türkiye'yi destekliyoruz. Eğer güvenlik konuları müsaitlik verirse göçmenlerin geldikleri yere derhal geri gitmeleri gerekmektedir. Bu konuda Türkiye ile hemfikiriz" diye konuştu.

Szijarto, doğal gaz tedariki konusunda Türkiye'nin en güvenilir transit ortak olduğunu aktardı. Ekonomik iş birliğine ilişkin AB'nin Türkiye gibi ortaklara ihtiyacı olduğunu kaydeden Szijarto, AB ve Türkiye arasındaki Gümrük Anlaşması'nın modernleşmesi konusunda olumlu adımların atılması için çalışma yürüteceklerini söyledi. Szijarto ayrıca, Ukrayna- Rusya savaşında ara buluculuk konusunda Türkiye tarafından başarılı adımlar atıldığını belirterek, savaşın uzun sürmesi ve bölgeye silah taşınmasının devam etmesinin bölgedeki yıkımı artıracağını ifade etti.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Fidan Münih'te

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın dün akşam Türkiye saatiyle 22.35’te Münih’e ulaştığı belirtildi. Dışişleri Bakanı Fidan, Almanya’da bugün (16 Şubat Cuma) başlayacak olan 60. Münih Güvenlik Konferansı’na katılacak. Pazar günü sona erecek üç günlük konferans boyunca Dışişleri Bakanı Fidan, ikili temaslarda da bulunacak.