Gündem Bakkal dükkanı ‘Hawala’ ofisi çıktı

Bakkal dükkanı ‘Hawala’ ofisi çıktı

12.04.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

İstanbul’un Başakşehir ilçesinde bakkal görünümlü bir adrese yapılan baskında, “Hawala” denilen yasa dışı yöntemle birçok ülkeye kayıt dışı para gönderilip, yasa dışı oturum ve vize işlemi yapıldığı belirlendi. Baskında iki Afganistan uyruklu şüpheli gözaltına alındı.

Bakkal dükkanı ‘Hawala’ ofisi çıktı

Ferit ZENGİN (HABER MERKEZİ) - Aldığı bir ihbarı değerlendiren polis bakkal görünümü altındaki bir işyerinde yabancılara yönelik yasa dışı işlemler yapıldığını belirledi.

Haberin Devamı

Yapılan araştırmalarda, bakkalın aynı zamanda “Hawala” ofisi olarak kullanıldığı tespit edildi. 8 Nisan’da adrese müşteri kılığında girip baskın düzenleyen polis, adresten Afganistan, Pakistan ve Sırbistan’a para transferleri yapıldığını gösteren ajanda ve para hareketlerini gösteren belgeler ele geçirdi.

Baskında, adresin sahibi olarak, Türkiye’ye mülteci statüsüyle giriş yapıp ardından oturum izni aldığı belirlenen H.K.A. ve N.A. isimli Afgan uyruklu iki şüpheli gözaltına alındı. Yapılan aramalarda, para sayma makinesi, para hareketlerini gösteren ajanda ve hesap dökümleri ele geçiren ekiplerin, suçtan elde edildiğini değerlendirdiği 85 bin 160 lira ve bin 295 euro ele geçirildi. Adliyeye sevk edilen 2 şüpheli, adli kontrolle serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

Bakkal dükkanı ‘Hawala’ ofisi çıktı

HAWALA NEDİR?

Özellikle uluslararası finans kurumlarının bulunmadığı, bankacılık sistemlerinin yaygın olmadığı ülke ve bölgelerde kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde, iki ülkede karşılıklı ofis, döviz bürosu ya da kuyumcu ile anlaşma yapılıyor. Örneğin Afganistan’dan ülkemize para gönderecek bir kişi, ülkesindeki “Hawala” merkezine giderek, para yatırıyor. Yatırdığı para karşılığında şifre alıyor. Alınan şifreyi ülkemizde parayı alacak kişiye gönderiyor. Daha sonra Türkiye’de kurulmuş yasa dışı “Hawala” merkezinden şifre ile aynı miktarda para tahsil ediliyor.

Bakkal dükkanı ‘Hawala’ ofisi çıktı

KIRMIZI BÜLTENLE ARANAN SUÇ ÖRGÜTÜ LİDERİ İSTANBUL'DA YAKALANDI

Emniyet Genel Müdürlüğü sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti suçundan kırmızı bültenle aranan ve 24 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan suç örgütü lideri Ürfi Çetinkaya'nın İstanbul'da yakalandığını açıkladı. Yapılan açıklamada, Çetinkaya'nın Sarıyer'de saklandığı evde Terörle Mücadele ve Özel Harekat Polislerinin de katıldığı operasyonla yakalandığı belirtildi.

24 YIL HAPİS CEZASI İLE ARANIYORDU

Sorgu için Emniyet'e götürülen “Baron dö Örfi” lakaplı Çetinkaya’nın yapılan suç sorgulamasında 5 Kasım 2003 tarihinde İstanbul'da 577 kg asetik anhidrit, 159 kilo bazmorfin, 617 kg eroin ile 06 Kasım 2013 tarihinde Rize'de 159 kg eroin maddesi ele geçirilen operasyonlarda uyuşturucu maddeleri ithal veya imal etmek suçlarından, 5 Mayıs 2013 tarihinde Artvin'de 103 kg eroin maddesi ele geçirilen operasyonda yine uyuşturucu veya uyarıcı madde imal veya ticareti yapmak suçlarının yanı sıra İstanbul'da hakaret suçuyla İnterpol tarafından iki farklı dosyadan bulunan suç kayıtlarıyla yargılandığı suçlardan kesinleşmiş 24 yıl hapis cezası bulunduğu öğrenildi.