Gündem Balık da turizmci de stresten kurtuluyor

Balık da turizmci de stresten kurtuluyor

28.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çevre kirliliği yarattığı gerekçesiyle eleştirilen balık çiftlikleri koylardan çıkarılıyor. Turizm tesislerinin yakınındaki balıkların strese girdiğine dikkat çeken uzmanlar, böylece turizmcilerin de balıkların da rahatlayacağını belirtiyor

Balık da turizmci de stresten kurtuluyor

Önder Yılmaz- Ankara / Turizm sektörünün şikayetçi olduğu balık çiftlikleri, turizmin ve aktif kent yaşamının olduğu koylardan çıkıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Atalay, balık çiftliklerinin koylardan çıkarılmaya başlandığını açıklayarak, turizm sektörü ve kıyılardaki yerleşim birimlerini rahatlattı.TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu'nda konuşan Atalay, ormanların kıyı kesimlerinde balık işletmelerine izin verilmesine ilişkin düzenlemenin balıkçılık sektörünü olumlu yönde etkileyeceğini kaydetti. Alabalık gibi balıkların soğuk suya ihtiyacı olduğu için orman içi sularda yetiştirildiğine dikkat çeken Atalay, kıyı kesiminde midye ve istiridye yetiştiriciliğini teşvik edeceklerini açıkladı. Atalay şöyle konuştu:

Haberin Devamı

‘İstiridye üretimi yok’

"Midye ve istiridye doğada denizi koruyan en önemli canlılardandır. Suyu süzerek beslenirler, suyun kirliliğini engellerler. Neden peki, orman alanına ihtiyaç duyuluyor? Denizde de olsa bunların kent dışında çevrenin temiz olduğu yerlerde yapılması gerekir. Dolayısıyla karaya bir bağlantısının olması gerekiyor. Midye ekonomik bir türdür ama istiridye daha ekonomik bir türdür. Şu anda Türkiye'de hiç üretimi yok. Bakanlık olarak bunu destekliyoruz. İspanya'da 4 bin civarında midye tesisi var. Ülkemizde 5 ile 10 arasında, gitgide artacak. Midye yetiştiriciliği, özellikle istiridye tesisi hiç yok, kurulmasını tavsiye ediyoruz, yer bulamadığı için. Kentlerde kent baskısı altında üreyemiyor. Mecburen bunların da kıyıya yapılı olması lazım. Bunda tereddüt edilmemeli."

Haberin Devamı

Balık kuluçkalarının kent, sanayi ve turizm tesisi ve plaj gibi aktif alanlarda strese girdiğini ve verim alınamadığını dile getiren Atalay, şöyle devam etti: "Zaten kentlerin, plajların ve turizm alanlarının dışında yapılıyor, bu canlıların üretilmesine imkân sağlamak için illaki kıyıya yakın yerlerde olması gerekiyor. 'Ormandaki tesisler nelerdir?' dediğimiz zaman, balığın özellikle kuluçkahanesi... 'Kuluçkahane' herhangi bir sanayi tesisinin bulunmadığı, temiz suyun aktığı ve sessiz, mümkün olduğu kadar stres oluşturacak etkenlerden, gürültüden uzak ve temiz suyun bulunduğu yerde yumurtalar çıkarılır ve büyütme havuzlarına alınır. Herhangi bir sanayi tesisiyle de bağlantısı bulunmamaktadır."

25 tesis üç koydan çıkarıldı

Atalay balık üretim çiftliklerinin kıyıya 1.1 kilometreden daha yakın olamayacağına dikkat çekerek, “Alabalık ve somon da dâhil. Son yıllarda verdiğimiz izinlerin hiçbiri 2 kilometreden daha yakında değil. Karadeniz’de de yeni somon çiftlikleri belki 3 kilometre, 4 kilometre açığa veriliyor” dedi. Üretim çiftliklerinin koylardan çıkmakta olduklarını belirten Atalay, “Mesela, Bodrum tarafında 25 tesis, 3 koydan çıkarıldı.  Turizmden veya kalabalık bölgelerden ne kadar uzaklaşırlarsa balık çiftliği üreticileri de o kadar memnun oluyorlar” dedi.