Gündem Balyoz davasında altı sanığa ceza

Balyoz davasında altı sanığa ceza

25.03.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Balyoz davasında haklarında verilen beraat kararlarını bozulmasının ardından aralarında 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan’ın da bulunduğu 6 sanık oy çokluğu ile ceza aldı.

Balyoz davasında altı sanığa ceza

ELİF ALTIN İstanbul - Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin, Balyoz Planı davasında beraat eden 7 sanık hakkındaki kararı bozmasının ardından 7 sanığın “suç için anlaşma” suçundan yeniden yargılanmalarına Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Dünkü duruşmaya, 28 Şubat davası kapsamında tutuklu bulunan emekli Orgeneral sanık Çetin Doğan, cezaevinden SEGBİS ile bağlandı. Duruşmada tutuksuz sanıklar İhsan Balabanlı, Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, Erdal Akyazan ile Emin Küçükkılıç ve avukatları da hazır bulundu. Duruşmada son sözleri sorulan sanıklar haklarında beraat kararı verilmesini talep etti.
Mahkeme, Çetin Doğan’ı, “suç için anlaşma” suçundan iyi hal indirimi uygulayarak 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı. Behzat Balta 5 yıl 10 ay, Mehmet Kaya Varol 5 yıl 5 ay, İhsan Balabanlı, 5 yıl 5 ay, Akyazan 5 yıl ve Emin Küçükkılıç da 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yargılama aşamasında hayatını kaybeden Metin Yavuz Yalçın hakkındaki dava ise düşürüldü.

Haberin Devamı

Muhalefet şerhi

Verilen karara kıdemli üye hakim ise muhalefet şerhi koyarak itiraz etti. Üye hakim tüm dosya kapsamı incelendiğinde, “suç için anlaşma” suçunun unsurlarının oluşmadığını belirtti. Avukat Hüseyin Ersöz, “Tutukluluk sürelerini düştüğümüzde sanıkların aldığı cezaların yatarı yok gibi. Karar hukuka aykırı, temyiz edeceğiz. Alt sınırdan uzaklaşılması, zamanaşımı hükümlerinin uygulanmaması, lehe olan kanun hükmünde hataya düşülmüş olması ve suçun unsurlarının oluşmadığının göz ardı edilmesi açıkça hukuka aykırıdır. Kararın bozulması gerekir” dedi.