Gündem Balyoz mahkemesi geriye dönük suç duyurusu yapıyor

Balyoz mahkemesi geriye dönük suç duyurusu yapıyor

21.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Balyoz davasında 29 Mart’ta savcının verdiği mütalaanın ardından avukatlar ve İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi arasında başlayan gerginlik tırmanıyor

Balyoz mahkemesi geriye dönük suç duyurusu yapıyor

Balyoz davasına bakan avukatlar, şimdi de mahkemeyi geriye dönük kamera kayıtlarını inceleyerek, haklarında suç duyurusunda bulunmakla suçluyor. Avukatlar, buna en son örnek olarak, 14 Mart 2011, 11 Şubat 2012 tarihli duruşmalara ilişkin yapılan suç duyurularını gösteriyor. Ancak avukatların dikkat çektiği nokta, kameradan yapılan incelemede sesin bulunmaması ve buna rağmen mahkemenin el kol hareketlerinden “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçunun oluştuğuna kanaat getirmesi.

Bilirkişi tespitte bulunamadı
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi 23 Mart 2012’de, 14 Mart 2011 ve 11 Şubat 2012 tarihli duruşmalarda yaşananlarla ilgili olarak bilirkişi Cenk Saygın’ı görevlendirdi. Bilirkişiden Avukatlar Hasan Gürbüz, Hüseyin Ersöz, Kazım Yiğit Akalın, Muzaffer Değirmenci ve sanık İzzet Ocak’ın duruşmada suç işleyip işlemediğinin tespiti istendi. Ancak bilirkişi yaptığı incelemede, 8 kamera olduğunu, bunlardan sadece 2’sinin sesli kayıt aldığını bildirerek, bazı yerlerde “sözü söyleyen şahıs veya şahısların tespititin mümkün olmadığı”, bazı yerlerde ise “mahkeme heyetine karşı ne olduğu anlaşılamayan sözlerin söylendiği” ifadesini kullandı.

‘Kamera kayıtları taranıyor’
Hakkında 3 kez suç duyurusunda bulunulan avukat Hüseyin Ersöz, mahkemenin talepleri yerine getirmek yerine meslektaşları ve kendisi hakkında suç duyurusunda bulunduğunu ibelirterek şunları söyledi:
“En vahimi avukatlar adil yargılanma hakkının şartları sağlanmadığı için duruşmalara girmemeye başlayınca geriye dönük olarak duruşma tutanaklarının ve kamera kayıtlarının taranarak müdafiiler hakkında suç duyurusunda bulunulmaya başlanmasıdır. Son olarak benimle birlikte 4 meslektaşımız ve 1 sanık hakkında daha geriye dönük olarak suç duyurusunda bulunulmuştur.”