Gündem Balyoz’un ardından Poyrazköy de reddedildi

Balyoz’un ardından Poyrazköy de reddedildi

27.04.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

HSYK, emekli Binbaşı Levent Bektaş’ın Poyrazköy davasında yaşanan hukuka aykırılık iddialarıyla ilgili hâkim ve savcılar hakkında inceleme ve soruşturma başlatılması talebini ikinci kez reddetti

Balyoz’un ardından Poyrazköy de reddedildi

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), emekli Binbaşı Levent Bektaş’ın “Poyrazköy” davasında yaşanan hukuka aykırılık iddialarıyla ilgili hâkim ve savcılar hakkında inceleme ve soruşturma başlatılması talebini ikinci kez reddetti. HSYK Genel Kurulu tarafından verilen kararda, Poyrazköy davasında yaşanan hukuka aykırılık iddiaları şöyle yer aldı:
1) Kaynarca’da bulunan patlayıcılarla bir ilgisinin bulunmadığı dikkate alınmadan yetersiz delil ve haksız yere tutuklama kararı verilmiştir.
2) İşyerinde yapılan aramada ele geçirildiği iddia edilen 3 nolu DVD’nin kendisine ait olup olmadığı dikkate alınmamıştır. DVD’ye bilirkişi incelemesi talebi, TÜBİTAK’ın düzenlediği bilirkişi raporunun yeterli olduğu gerekçesi ile haksız reddedilmiştir.
3) DVD’nin arama ve el koyma sırasında imajının alınmadığı, bu nedenle hukuka aykırı delil olarak nitelendirilmesi gerektiği yönündeki talep dikkate alınmamıştır.
Kararda, şöyle denildi:
“Söz konusu şikayetin öne sürülen iddiaların yargılama faaliyetine ilişkin olduğu, hâkimin yargı yetkisi ve takdir hakkı kapsamında kaldığı, bu hak ve yetkinin ilgili hakimler tarafından herhangi bir şekilde kötüye kullanıldığına dair somut delil gösterilmediği gibi, kanun yollarına başvuru sırasında öne sürülen ve sürülebilecek hususların şikayete konu edildiği gerekçesiyle oy çokluğuyla işleme konulmadığı, yeniden inceleme talebinin de dilekçe ve evrak kapsamında kararın kaldırılmasını gerektirecek herhangi bir delil ve durumun bulunmadığı gerkeçesiyle oy çokluğuyla reddine karar verilmiştir.”

4 üyeden karşı oy
Oyçokluğuyla verilen karara HSYK Genel Kurulu’nun 4 üyesi muhalif kaldı. Karara muhalif kalan 4 üyenin de Danıştay ve Yargıtay’dan HSYK’ya seçilen üyelerden olması dikkati çekti. HSYK Genel Kurulu daha önce de Balyoz soruşturması ve davasına bakan hakim ve savcılarla ilgili şikayetleri yine oy çokluğuyla reddetmişti.

Haberin Devamı

Ağır ihlallere kapı aralıyor
Levent Bektaş’ın avukatı Hüseyin Ersöz, kararı şöyle eleştirdi:
“Poyrazköy Davası’nda yaşanan hukuka aykırı karar ve uygulamalara karşı HSYK’ya yapmış olduğumuz bir şikayet daha Genel Kurul’un ret kararı vermesi ile birlikte sonuçsuz kaldı. Yargılama sürecinin geneline hakim olan ve ciddiyetle el alınması gereken iddialar karşısında etkili bir soruşturma yürütülemiyor olması, hukuka aykırı karar ve uygulamalar gerçekleştiren hâkimlerin sorumsuzluğunu beraberinde getirmektedir. Kusurlu hakim ve savcılar hakkında etkili bir iç hukuk yolununun bulunmaması sonraki süreçte daha ağır Adil Yargılanma Hakkı ihlallerinin yaşanmasına kapı aralamaktadır.”