Gündem ‘Barış zirvesi için ev sahipliği yapmaya hazırız’

‘Barış zirvesi için ev sahipliği yapmaya hazırız’

09.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile görüştü.

‘Barış zirvesi için ev sahipliği yapmaya hazırız’

 Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleşen görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü. Ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, “Sayın Zelenskiy’i misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bu vesileyle çarşamba günü Sayın Zelenskiy ve Sayın Miçotakis’in de bulunduğu bölgeye yakın bir yere düzenlenen füze saldırısı sebebiyle her iki ülkeye de geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum. İki yılı geride bırakan savaş nedeniyle hayatlarını kaybeden Ukrayna vatandaşları için de taziyelerimi sunuyorum. Kıymetli dostumla gelişmeleri ayrıntılı şekilde ele aldık. Stratejik ortağımız Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığına yönelik desteğimizi de vurguladık. Barışın tesisi için Mart 2022’de İstanbul’da kurduğumuz müzakere masasının yanından geçebilecek nitelikte diplomatik bir adım atılamadı. Başından beri savaşın müzakereler temelinde sonlandırılması için elimizden gelen katkıyı veriyoruz. Rusya’nın da dahil olacağı bir barış zirvesine ev sahipliği yapmaya da hazırız” dedi.  

Haberin Devamı

Erdoğan “Biliyorsunuz Karadeniz girişimi 33 milyon tona yakın tahılın ihtiyaç sahiplerine ulaşmasına imkan vererek küresel bir gıda krizinin önüne geçmiştir. O anlaşma da yine bu salonda yapılmıştır. Taraftar arasında yeni bir mutabakat sağlanması için bir niyet ortaya konulduğu takdirde daha önce olduğu gibi elimizden gelen desteği vermeye hazırız” dedi. 

Türkiye’ye teşekkür 

Erdoğan’a ve Türk halkına teşekkürlerini ileten Zelenskiy de “Her zamanki gibi verimli bir müzakere gerçekleştirdik. Türkiye’nin aracılığı sayesinde ciddi sonuçlar elde ettik. Bundan sonraki çabaları bekliyoruz. Adil bir barış elde etmek istiyoruz. Mübarek Ramazan ayı sırasında barışın biraz daha bize yakın olmasını diliyorum” dedi. ● DHA