Gündem Bartholomeos’a anlamlı hediye

Bartholomeos’a anlamlı hediye

06.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Prof. Dr. Görmez, Fener Rum Patriği Bartholomeos’a üç dinde aynı anlama gelen ayetin bulunduğu bir pano ve tespih hediye etti. Bartholomeos da üzerinde ‘Allah’ yazan bir hat ve gümüş tepsi verdi

Bartholomeos’a anlamlı hediye

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Fener - Rum Patriği Bartholomeos’u ziyaret etti.Görmez, Balat’taki Fener Rum Patrikhanesi’ne gelişinde Bartholomeos tarafından karşılandı. Görmez ile Bartholomeos, kabul salonuna geçti. Burada basına kapalı yapılan görüşmenin ardından, Görmez ve Bartholomeos patriklik binasında öğle yemeği yedi. Öğle yemeğinin ardından Görmez ve Bartholomeos, basın mensuplarına bir açıklama yaptı.
Bartholomeos’un daha önceki diyanet işleri başkanlarıyla görüşmeler yaptığını söyleyen Görmez, “Ancak bizzat mekanınızda ziyaret ederek sizlerle görüş teatisinde bulunmayı, hem ülkemizin asırlarca birlikte vatan kıldığımız bu topraklarda ortak konularımızı görüşmek hem de özellikle Ortodoks dünyasındaki Müslümanlar ile İslam dünyasındaki Ortodoks Hristiyanlar’ın durumlarını inşallah birlikte sadece bu bir defaya mahsus değil, sık sık bir araya gelerek konuşmamız gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

Kandilini kutladı
Bartholomeos ise Berat kandilini kutlayarak, “Yaklaşmakta olan mübarek Ramazan ayınızı sıhhat ve afiyetle geçirmenizi diliyoruz. Dua ediyoruz ve şimdiden mutlu bayramlar. Biliyoruz ki, Ramazan ayı yaz sezonu içinde rastladığında oruç tutmak biraz daha zordur. Allah kuvvet versin. İnşallah huzur içinde bir bayram kutlanır Türkiye’de ve İslam aleminde” dedi.

‘Önemli konular görüştük’
Diyanet İşleri Başkanı Görmez yaptığı açıklamada, “Burada yakaşık 1,5 saat önemli konular görüştük. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bizim Türkiye’de yaşayan gayrimüslim vatandaşlarımıza karşı yasal ve hukuki sorumluluklarımız olmayabilir. Ancak dini, tarihi ve ahlaki sorumluluklarımız daima var olmuştur. Biz Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Türkiye’de yaşayan gayrimüslim vatandaşlarımızı ülkemizin asli bir unsuru olarak görüyoruz. Sadece ülkemizde değil bütün dünyada her kimliği taşıyan, her dine inanan insanın özgürce kendi inancının gereklerini, ibadetlerini ve inancına uygun olarak eğitimini çocuklarına vernmesini aynı zamanda din adamları yetiştirmesinin onların bir hakkı olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

‘Büyük bir onur’
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez görüşmede Ruhban Okulu’nun gündeme gelip gelmediği konusuyla ilgili de konuştu. Görmez, “Bu kadar zengin bir tarihe sahip olan bir ülkenin din adamlarını yetiştirmek için başka ülkelere muhtaç olmaları, doğrusu bu ülkenin tarihine medeniyetine kültürüne büyüklüğüne hiç yakışmıyor” dedi.
Fener-Rum Patriği Bartholomeos da bir açıklama yaptı. Bartholomeos, “Biz herşeyden önce Sayın Diyanet İşleri Başkanı’nın Patrikhanemize yaptığı ziyaretten duyduğumuz memnuniyeti dile getirmek istiyorum. Bugün burada yalnız Diyanet İşleri Başkanı’nı değil, eski bir dostu kabul ediyoruz. Sevincimiz ve duyduğumuz onur çok büyüktür. Kendilerine çok çok teşekkür ediyoruz. Kendilerinin her defasında din özgürlüğü konusunda özellikle Ruhban Okulu’nun açılması konusunda yaptıkları konuşmaları memnuniyetle izledik bugüne kadar. Kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.

‘İzin çıksın, hemen’
Ruhban Okulu konusuyla ilgili de konuşan Patrik Bartholomeos, “Ruhban Okulu konusuna gelince, bu konuya hükümetimiz müspet yaklaşıyor. Öyle inanmak istiyoruz. Birçok kez bize umut verildi. Maalesef bugüne kadar okulun tekrar açılması gerçekleştirilmedi. Fakat biz her zaman ümitli olmaya devam edeceğiz. Alt yapı konusuna gelince biz hazırız. İzin bugün çıkarsa okulu biz yarın faaliyete geçirlebiliriz” ifadesini kullandı.
İki din adamı daha sonra Aya Yorgi Kilisesi’ni gezdi. Kiliseyle ilgili bilgiler veren Bartholomeos, ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez’i aracına uğurladı.

Haberin Devamı

Kuzu tandır ve kaymaklı baklava
Patrikhane kaynaklarından alınan bilgiye göre basına kapalı yapılan görüşmenin ardından Patriklik binasının manastır bölümünde öğle yemeğine geçildi. Öğle yemeğinde Patrik Bartholomeos ve Diyanet İşleri Başkanı Görmez’e fırında kuzu Tandır, zeytinyağlı Ayşe kadın fasulye, muska Böreği, çoban Salata, kaymaklı baklava, karışık meyve ikram edildi.

Bartholomeos’a anlamlı hediye

Fener-Rum Patriği Bartholomeos Prof. Görmez’i kapıda karşıladı.

Öğle yemeğinde dinler buluşması
Patriklik binasında Prof. Görmez, Patrik Bartholomeos, Prof. Hatemi, Metropolit Theoliptos, 1. Metropolit Apostolos, 2. Metropolit Stefanos ve İstanbul Başmüftü-lüğü’nden ziyarete katılanlar yemek yedi.

Bartholomeos’a anlamlı hediye

3 dinde de aynı anlamdaki ayet
Prof. Dr. Mehmet Görmez, Patrik Bartholomeos’a 3 dinde aynı anlama gelen ayetin bulunduğu bir pano hediye etti. Görmez, hediyeyi verirken, panonun üzerinde yazan ayete de açıklık getirdi. Görmez, “‘Hem gizlilikte hem de açıklıkta Allah’a karşı sorumluluk bilinci içinde ol.’ Bu bizim her cuma hutbelerde okuduğumuz bir ifade. Ama İncil’deki ve Hıristiyan kültüründe ilavesinde ‘Ve az yemek ye’ ilave edilmiştir. Üzerinde konuşmak için yarım saat gerekir” dedi.
Görmez, Bartholomeos’a ayrıca bir de tespih hediye ederken, Bartholomeos da cebinden çıkardığı kendi tespihini Görmez’e verdi. Bartholomeos Görmez’e ayrıca üzerinde “Allah” yazan bir hat ve gümüş tepsi hediye etti.

Haberin Devamı

Bartholomeos’a anlamlı hediye

AYA YORGİ’Yİ GEZDİLER
Açıklamanın ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez ve Patrik Bartholomeos, patrikhane içindeki Aya Yorgi Kilisesi’ni gezdi. Bartholomeos gezi sırasında Görmez’e kiliseyle ilgili bilgiler verdi. Görmez bu arada patrikhane görevlileriyle sohbet etme imkânı da buldu. Kilise gezisinin ardından Görmez ve Bartholomeos kilise çıkışında gazetecilere poz verdi.