Gündem Başarı oranı yüzde 50

Başarı oranı yüzde 50

21.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Özge Şeker’in ölümüyle gündeme gelen mide küçültme ameliyatlarında başarı oranının % 50’nin altında olduğu açıklandı. Ölüm riski dışında tekrar kilo alınabiliyor

Başarı oranı yüzde 50

Fenerbahçe Kulübü personeli Özge Şeker’in (35) şişmanlık takıntısı nedeniyle 78 kilodayken mide küçültme ameliyatı olduktan sonra ölmesi, bu operasyonları tartışılır hale getirdi. Mide küçültme ameliyatı öncesi sadece vücut kitle indeksine bakılmaması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, operasyonların uzun vadede başarısının da tartışılması gerektiği görüşünde. Mide küçültme ameliyatlarının 5 yıl sonundaki başarı oranının yüzde 50’nin altında olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Tüm şartları taşımalı

NPİSTANBUL Beyin Hastanesi genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Şerafettin Özer, ancak gerekli şartlar oluşmuşsa ameliyatın yapılması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Tip2 diyabet ve hipertansiyon gibi metabolizma hastalıkları varsa, bu operasyon düşünülebilir. Ama hastanın kilolu olması lazım. Beden Kitle İndeksi’nin (BKİ) 40 kg/metrekarenin üzerinde olması gerekiyor. BKİ 35-40 kg/metrekare arasındaysa, tip2 diyabet, hipertansiyon ve karaciğer hastalıkları gibi metabolik hastalıkların varlığına da bakılır. Ayrıca tıbbi gözetimli diyette başarısız olma hali ve psikolojisi elverişliyse operasyon gerçekleştirilir. Kişinin bu şartları taşıması lazım. Bu şartların hepsi bir araya geldiğinde bariyatrik cerrahi ya da metabolik cerrahi yapılabilir.”

Haberin Devamı

Tıbbi ekip incelemeli

Hastanın, endokrin veya dahiliye yönünden detaylı muayene olması ve psikiyatri uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerektiğine de dikkat çeken Özer, “Hastanın durumu, genel cerrahi uzmanının da dahil olduğu bir ekip tarafından incelenmeli ve operasyona ekip karar vermeli. Hasta ameliyattan sonra nelerle karşılaşacağı, yaşam şeklini nasıl değiştirmesi gerektiği, neler yiyip neler içeceği konusunda bilgilendirilmelidir. Hasta herhangi bir komplikasyon olmazsa bir haftada iyileşir ama sonraki sürecin takibi önemli. En az bir yıl diyet programı sürdürülmeli” dedi.

‘Önemli olan metabolizma’

Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Alper Çelik ise, Beden Kitle İndeksi’nin kişinin ne derecede hasta olduğunu göstermeyeceğini ifade ederek, “Birinin pankreastaki insülin rezervi o kadar yüksektir ki 30 kilo fazlası da olsa sorun çıkarmayabilir. Ancak kimi vardır, 5-10 kilo fazlası hastalıklar getirebilir. Önemli olan kaç kilo fazla olduğu değil, metabolizmanızın bu durumla nasıl baş ettiği, yağın nasıl dağıldığıdır. Mide ameliyatları da Beden Kitle İndeksi’ni tedavi etmez. Bozulmuş beslenme davranışını tedavi eder. Mide küçültme ameliyatlarının 5 yıl sonundaki başarı oranı yüzde 50’nin altında. Kilo veren insanlar tekrardan alıyor ve eski haline dönüyor.”

Yazarlar