Gündem Başbakan’ı protesto eden 6 çocuktan 1’i tahliye edildi

Başbakan’ı protesto eden 6 çocuktan 1’i tahliye edildi

23.12.2008 - 14:44 | Son Güncellenme:

Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal

Başbakan’ı protesto eden 6 çocuktan 1’i tahliye edildi

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır ziyareti sırasında kentte izinsiz gösteri yaparak güvenlik güçleriyle çatıştıkları gerekçesiyle tutuklanan ve haklarında 25’er yıl hapis cezası istenen 6 çocuğun yargılandığı davada 1 çocuk tahliye edildi.
Diyarbakır’a geçen 20 Ekim'de ziyaret gerçekleştiren Başbak'ın gelişi sırasında kentte olay çıkardıkları gerekçesiyle değişik semtlerde polis tarafından gözaltına alındıktan sonra çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece tutuklanarak cezaevine konulan ve yaşları 15- 18 arasında değişen 6 çocuğun yargılanmasına 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Haklarında 25’er yıla kadar hapis cezası istenen 6 çocuk hazır bulundu. Haklarındaki suçlamaları kabul etmeyen çocuklar, olay günü yaşanan arbede sonucu polisin gördüğü herkesi gözaltına aldığını, olaylarla bir ilgileri olmadıklarını ve öğrenci oldukları için mağdur olduklarını belirterek beraatlerini talep etti.

Haberin Devamı

İDDİANAME OKULLARINA DA GÖNDERİLDİ

Çocuklar adına duruşmaya katılan Diyarbakır Barosu Başkanı avukat Mehmet Emin Aktar, her ne kadar yasada yaşları 15- 18 yaş grubunda olan çocukların terör suçlarına bakmakla görevli olan özel yetkili ağır ceza mahkelerinde yargılanmaları yönünde bir engel bulunmadığı belirtilmiş ise de, bunun Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası çocuk hakları sözleşmesine aykırı olduğunu belirterek yargılamanın Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılması gerektiğini talep etti. Savcı ise, yapılan yargılamanın mevzuata uygun olduğu gerekçesiyle talebin reddini istedi.
Kısa bir ara veren mahkeme 6 çocuktan E.G’nin tahliyesine, diğer tutuklu 5 çocuğun ise tutukluluk halinin devamına, haklarındaki disiplin soruşturması nedeniyle iddianamenin birer örneğinin öğrenim gördükleri liselere gönderilmesine karar verip duruşmayı erteledi.