Gündem Başbuğ’lu konserde panik

Başbuğ’lu konserde panik

04.04.2010 - 12:42 | Son Güncellenme:

Şüpheli çiçek sepeti patlatıldı...

Başbuğ’lu konserde panik

Türkiye Cumhuriyeti’nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün kızı Özden Toker onuruna düzenlenen etkinlikte, piyanist İdil Biret ve keman sanatçısı Suna Kan konser verdi.
Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesinde düzenlenen etkinliğe, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, Genelkurmay 2. Başkan Yardımcısı Orgeneral Bilgin Balanlı, eski Bakanlardan Fikret Ünlü, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ, eski MGK Genel Sekreteri Emekli Orgeneral Tuncer Kılınç ve eşlerinin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
Özden Toker’in doğumundan itibaren hayatının anlatıldığı kısa sinevizyon gösterimiyle başlayan etkinlikte konuşan Rektör Taluğ, Özden Toker’in de Ankara Üniversiteli olduğunu söyledi.
Özden Toker’in babası İsmet İnönü’nün Lozan Antlaşmasının mimarı, Atatürk döneminin başbakanı olduğunu ve O’nun devrimlerinin hayata aktarılmasında yanında yer aldığını anlatan Prof. Dr. Taluğ, İnönü’nün çoğulcu demokrasiyi de Türkiye’ye kazandırdığını kaydetti.
Prof. Dr. Taluğ, İsmet İnönü’nün Ankara Üniversitesinin kuruluşunda Cumhurbaşkanı olarak imzası bulunduğunu belirterek, kuruluş aşamasında yaptığı katkılardan bahsetti.
Özden Toker’in de yeni kurulan Cumhuriyetin ilk üyelerinden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Taluğ, Özden Toker’in, öğrencilerine sadece İsmet İnönü’yü değil, Atatürk’ü, Cumhuriyetin kurulmasını ve nasıl yaşatıldığını anlattığını kaydetti. Prof. Dr. Taluğ, “Cumhuriyetin kurulmasının ve yükselmesinin en yakın tanığı Toker’e şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Daha sonra, piyanist İdil Biret ve keman sanatçısı Suna Kan tarafından, Beethoven’ın 1 No’lu “re majör keman-piyano sonatı” yorumlandı.
Konser sonunda Biret ve Kan, salondakilerce ayakta alkışlandı.
Özden Toker de Biret ve Kan’a, sanatçıların 1948’de Çankaya Köşkü’nde
babası İsmet İnönü ile birlikte çektirdiği siyah beyaz fotoğrafı hediye ederek çiçek verdi.
Toker, daha sonra hayatından kesitler anlattığı konuşmasında, ailesinin batılı yaşam biçimini kendine uydurarak bir senteze ulaştığını, ancak geleneklerinden de vazgeçmediğini anlattı. Özden Toker, ailesinde bir batı hayranlığı yaşanmadığını söyledi.
Toker, daha sonra çocukları ve torunlarıyla sahnede aile fotoğrafı çektirdi.
Özden Toker’in kızı Gülsün Bilgehan Toker de geleneklere sahip çıkılması gerektiğini belirttiği konuşmasında, boynuna annesi doğduğu zaman Atatürk’ün İsmet İnönü’nün eşi Mevhibe Hanıma yolladığı “maşallah”ı taktığını anlattı.
Gülsün Bilgehan Toker, Cumhuriyetin güç koşullarda kurulduğunu ve sahip çıkılması gerektiğini vurgulayarak, etkinliği düzenleyenlere teşekkür etti.
Bilgehan Toker, konuşmasının ardından annesi Özden Toker’e sarıldı.
Davetliler, etkinliğin ardından verilen kokteyle katıldı.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, etkinlikten ayrılırken
gazetecilerin sorusu üzerine “tarihi bir gece yaşandığını ve Cumhuriyetin ilk yıllarını hatırladıklarını” söyledi.

Haberin Devamı

ŞÜPHELİ ÇİÇEK SEPETİ PATLATILDI
Bu arada, konser öncesinde bir kuryenin getirdiği, ancak şüphelenilen çiçek sepeti, köpeklere koklatıldı.
Köpeklerin tepki vermesi üzerine fakültenin iç bahçesine alınan çiçek sepeti, bomba imha uzmanlarınca fünyeyle patlatıldı. Sepetten çiçeklerin dışında bir şey çıkmadığı bildirildi.
Sepet fünyeyle patlatıldığı sırada bir korumasının Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’u bir notla bilgilendirdiği görüldü. Orgeneral Başbuğ, bir gazetecinin, “Şüpheli paket patlatıldı” demesi üzerine, “Onlar önemli şeyler değil” karşılığını verdi.
Davetlilere de şüpheli bir paket patlatıldığı ve içinden bir şey çıkmadığı şeklinde anons yapıldı.