Gündem Basın dünyasının usta ismine veda

Basın dünyasının usta ismine veda

24.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türk basınının duayenlerinden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önceki başkanlarından Orhan Erinç, 87 yaşında hayatını kaybetti. Erinç’in vefatı büyük üzüntüye yol açtı...

Basın dünyasının usta ismine veda

Mert İnan - Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önceki başkanlarından ve Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmenlerinden Orhan Erinç, 87 yaşında hayata veda etti.

Haberin Devamı

2009 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’ne layık görülen Erinç’in vefatının ardından Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden yayınlanan mesajda; “Değerli meslektaşımız, önceki başkanımız Orhan Erinç’i kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Mesleğimize başarıyla hizmet veren önceki başkanımız Orhan Erinç’in ailesinin, dostlarının ve meslektaşlarının acısını paylaşıyor, başsağlığı ve sabır diliyoruz” denildi.

TGC önünde tören

Basın camiasının sevilen ismi Orhan Erinç için bugün saat 11.00’de Cağaloğlu’ndaki Türkiye Gazeteciler Cemiyet binası önünde meslektaşları ve sevenlerinin katılacağı tören düzenlenecek. Erinç, daha sonra Merdivenköy Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

4 Ocak 1936’da Balıkesir’de doğan ve mesleğe 1957 yılında Son Posta’da adım atan Erinç, Hürriyet gazetesinde köşe yazarlığı, Türk Haberler Ajansı ve Cumhuriyet Gazetesi’nde de genel yayın müdürlüğü yaptı. Bir dönem Cumhuriyet Vakfı Başkanlığı’nı yürüten deneyimli gazeteci, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde (TGC) 3 dönem, Türkiye Gazeteciler Sendikası’nda da 2 dönemde başkanlık görevlerini yürüttü. Cevat Fehmi Başkut ve Nail Güreli’nin ardından iki kuruluşta da başkanlık yapan üçüncü gazeteci olmayı başaran Orhan Erinç, 43 yıllık başarılı meslek hayatı boyunca, muhabir, istihbarat şefi, editör, yazı işleri müdürü, genel yayın danışmanı, genel yayın yönetmeni, yazar ve imtiyaz sahibi görevlerini üstlendi.

Haberin Devamı

Başarılarla dolu bir ömür

Meslek yaşamı boyunca aralarında haber, röportaj, inceleme olmak üzere 8 Gazetecilik Başarı Ödülü’nün yanı sıra, Türk Dil Kurumu Basın Dil Ödülü, İstanbul Tabip Odası Sağlık Ödülü, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü Ödülü, Türkiye Bilişim Vakfı Bilişim Medya Ödülü, Sevda Cenap And Müzik Vakfı Onur Ödülü, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi 60.Yıl Onur Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Uğur Mumcu Yaşam Boyu Başarı Ödülü almaya hak kazanan Erinç, yakın tarihe ışık tutan onlarca kitaba da imza atmayı başardı.

Evli, iki kız ve bir torun sahibi olan duayen gazeteci Orhan Erinç, Üsküdar’daki Şakirin Camii’nde öğle namazının ardından kılınacak cenaze namazı sonrası Merdivenköy Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlanacak. 

Haberin Devamı

Naif, dengeli, beyefendi

Milliyet Yazarı Gazeteci Melih Aşık, Erinç’in ardından şunları söyledi:

“Gazeteciler Cemiyeti’nde birlikte çalıştık. Orhan bizim başkanımızdı ve kendisine ‘başkan’ diye hitap ederdik. Orhan Erinç her zaman sakin, dengeli, tahriklere kapılmayan, nazik, hiçbir zaman kızmayan, naif bir meslektaşımızdı. Erinç, tam bir İstanbul beyefendisi olarak Babıali geleneğinin son temsilcileri arasındaydı ve Türk basınının arşivi diyeceğimiz bir birikime sahipti. Hiç kimsenin zihninde Orhan hakkında olumsuz bir hatıra veya düşünce kalmamıştır.”

‘Adı hep yaşayacak’

Orhan Erinç’in eski çalışma arkadaşı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Babıali’nin çınarlarından Erinç için Milliyet’e şu değerlendirmeleri yaptı: “Çok üzgünüz. Orhan Erinç, meslekteki ilk istihbarat şefimdi. 1963 yılında Son Posta’da yollarımız kesiştikten sonra vefatına kadar dostluğumuz devam etti. Erinç’in cemiyete ve mesleğimize çok büyük katkıları olmuştur. Daha önemlisi Babıali’nin hafızası, arşivi olmuş isimlerin başında geliyordu.

Haberin Devamı

Çoğu zaman kendisine danışır, bilgi ve deneyiminden yararlanırdık. Orhan Erinç hem Cumhuriyet Devrimleri’ne hem de Cumhuriyet Gazetesi’ne gönülden bağlı ve her ikisinin de değerlerinin yılmaz savunucusuydu. Orhan Erinç, hiçbir zaman kalemini kullandırtmadı. Erinç, Türk basın camiasında adı asla unutulmayacak bir isim olarak kalacak.”

Basın dünyasının usta ismine veda

Usta gazeteci Orhan Erinç, 4 Ocak’ta 87’nci doğum günü kutladığı bu fotoğrafı Facebook’taki sayfasında paylaşmıştı. 

‘En önemli özelliği sağduyusudur’

 

Gazeteci Altan Öymen vefat eden kadim dostunun ardından şunları söyledi:

“Orhan Erinç’in aramızdan ayrılması Türk basını için çok büyük bir kayıptır. Erinç, bütün meslek hayatı boyunca basınımıza büyük hizmetlerde bulunmuştur. En önemli özelliklerinden biri sağduyusudur. Basının karşılaştığı güçlüklere karşı hem dirençli, hem de aklın yolunu arayan bir meslektaşımız olarak Gazeteciler Cemiyeti’nin çeşitli görevlerinde de bulunmuş ve başkanlığını da yapmıştır. Erinç’i rahmet ve özlemle anıyorum.”