Gündem ‘Başka Eray’lar ölmesin’ çığlığı

‘Başka Eray’lar ölmesin’ çığlığı

14.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Araç çarpması sonucu ölen Eray Mümin Gedikoğlu’nun ailesi, trafikte suçsuz yere can veren tüm bireyler için adalet çağrısıyla imza kampanyası başlattı. Trafik kazalarında tutuklu yargılanmanın istendiği kampanyaya çocuklarını kazaya kurban veren aileler de destek verdi.

‘Başka Eray’lar ölmesin’ çığlığı

Çiğdem Yılmaz - ODTÜ öğrencisi 21 yaşındaki Eray Mümin Gedikoğlu’na geçen 1 Şubat’ta Ankara’da yürürken bir araç çarpıp kaçtı. Ağır yaralanan Gedikoğlu hastaneye kaldırıldı ve 110 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra 20 Mayıs’ta hayatını kaybetti. Gedikoğlu’na çarpan sürücü ise 40 günlük ev hapsinin ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Gedikoğlu’nun ölümün ardından change.org’da bir imza kampanyası başlatıldı. Anne Elif ile baba İslam Gedikoğlu’nun başlattığı imza kampanyasında trafik kazalarında tutuklu yargılama yapılması talep edildi.

Haberin Devamı

‘Komik ceza aldı’

Çocuklarını kazada kaybeden Gedikoğlu ailesi imza kampanyalarında bu tür çarpıp kaçma vakalarında zanlıların tutuklu yargılanmasını, bu şahısların alkol muayenesinin yaptırılmasının zorunlu hale getirilmesini, bu görevi yerine getirmeyen görevlilere gerekli adli yaptırımın uygulanmasını, caydırıcı cezaların uygulanmasını istedi. Aile, “Eray ve benzer durumdaki maktuller için şeffaf, tarafsız ve adil bir yargı sürecinin yürütülmesini talep ediyoruz” dedi. Acılı anne ve baba imza kampanyalarında çocukları Eray Mümin’in ölümüne sebebiyet veren kaza sonrası yaşananları anlattı:
“Bu korkunç duruma sebebiyet vermekle kalmayıp olay yerinde çocuğumuzu hastaneye götürmek, ambulans çağırmak yerine kaçıp 18 saat sonra polislerce bulunan şahıs ise sadece 1 ay ev hapsi gibi komik bir ceza alarak, yaşamına ve normal düzenine hiçbir şey olmamış gibi devam ediyor. Bulunduğunda nöbetçi savcılık tarafından kan tahlili yoluyla alkol muayenesine dahi gönderilmediği için alkollü olduğunu tahmin etmemize karşın buna yönelik bir girişimde bulunamıyoruz. Bu olay başta biz annesi ve babası olmak üzere tüm aile ve arkadaşlarında derin bir yara bırakmıştır. Ailesi olarak gereken adli süreci başlatmamıza rağmen elimiz kolumuz bağlı oturmayı hazmedememekteyiz. Bizim gibi hayatlarını derinden etkileyen bu tür trafik kazalarına maruz kalan ailelerin yüreğine bir nebze su serpilmesi için, uygulanan yaptırım ve cezaların bu denli hafif olmaması gerektiğini düşünmekteyiz. Yüreği yanan başka ailelerin bireyleri ve oğlumuz Eray için adalet talep ediyoruz. Trafik suçlarında cezai müeyyidelerin caydırıcı nitelikte olması için yeni bir yasa tasarısının bir an önce çıkarılması gerektiğine inanıyoruz.”

Haberin Devamı

Bir gün bile...

Anne Elif Gedikoğlu, kampanyalarına destek çağrısı yaparken, gözyaşları içinde şunları dedi:

“Bu şekilde hayatını kaybeden yüzlerce insan var ve kimsenin ceza aldığı yok. Benim oğlum 110 gün komada kaldı ve 110 günün sonunda hayatını kaybetti ancak oğluma çarpan kişi bir gün bile tutuklanmadı. Oğlum geri gelmeyecek biliyorum ama başka Eray’lar ölmesin. Trafik yasaları ağırlaştırılsın. Ben de eşim de her gün ölüyoruz. Eray’ın ölümü kabullenemiyoruz ve bu acı bitmiyor, çok ağır.”

Haberin Devamı

‘Başka Eray’lar ölmesin’ çığlığı

‘Neden serbest?’

Muğla’nın Bodrum ilçesinde 1 Temmuz 2021’de bir otomobilin yaya geçidinde çarptığı 19 yaşındaki Ezgi Aydındağ, felç kaldı. Ezgi’ye çarpan ve yüzde yüz kusurlu bulunan şüpheli NATO’da görevli ABD vatandaşı Reginald Thevenin ise yurt dışı çıkış yasağı konularak tutuksuz yargılanıyor. İki ağır ameliyat geçiren ve tedavisi süren Ezgi’nin annesi Fikriye Altındağ, “Bu şahıs kırmızı ışıktan geçerken Ezgi’ye çarptı ve yüzde yüz kusurlu olduğu ortaya çıktı. Buna rağmen aylarca bir dava açılmasını bekledik. Dava açıldı ve üç duruşma görüldü. Görülen 3 duruşmada da yine yüz yüz kusurlu olduğu aktarıldı ancak buna rağmen serbest” dedi.

‘Cezasızlık son bulsun’

‘Başka Eray’lar ölmesin’ çığlığı

Ankara’da yaşayan 19 yaşındaki profesyonel bisiklet sürücüsü Umut Gündüz 15 Temmuz 2020 arkadan bir aracın kendisine çarpması sonucu öldü. Gündüz’e çarpan Çağdaş Şenyüz ise kazadan sonra olay yerinden kaçtı. Kazada düşen plakasından yakalanan Şenyüz’ün 1.53 promil alkollü olduğu belirlendi. Bilirkişi raporunda Şenyüz’ün aslı kusurlu olduğu belirtildi. Dört ay tutuklu kalan Şenyüz tahliye edildi ve yargılaması tutuksuz devam etti. Karara tepki gösteren Gündüz’ün ailesi Şenyüz’ün “kasten adam öldürmekten” yargılanmasını istedi. Baba Menderes Gündüz, isyan etti:

Haberin Devamı

“Bu adam hem alkollüydü hem de kırmızı ışıkta çarpıp kaçtı. Cinayet işlediği halde serbest bırakıldı. Son 2 yılda sadece Umut gibi hayatını kaybeden 291 bisiklet sürücüsü var ve hiçbiri de ceza almadı. Eşim çocuğumun annesi bir anne, oğlunu öldüren birine ‘Katil’ dediği için ifadeye çağrıldı. Bu adam 3 mahkemede de güldü ve ‘Plakam düşmeseydi siz beni hayatta bulamazdın’ dedi. Oğluma çarptıktan sonra eve gidip uyumuş bunu kendisini söyledi. Tüm bunları söyleyen adama eşim de ‘Katil’ dedi. Olay yerinde oğlumu bırakıp kaçmasaydı Umut hayatta olurdu.”

‘Başka Eray’lar ölmesin’ çığlığı

Hem alkollü hem hız sınırını aşmış

Haberin Devamı

Çanakkale’nin Biga ilçesinde 11 Ağustos 2021’de, 1,33 promil alkollü sürücü Mehmet Ali Şahin’in, elektrikli bisikletiyle seyir halindeki YKS Türkiye birincisi olan Necati Kaan Şahin’e (20) çarpıp ölümüne neden oldu. Bilinçli taksirle bir kişinin ölümüne neden olmak suçundan 3 yıldan 9 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Şahin sadece 4 ay tutuklu kaldı. Kaan’ın babası Mustafa Şahin, “Katilin en yüksek cezayı alması için mücadele edeceğiz. Bu katil hem alkollüydü hem de hız sınırını aşmıştı. Bu katil, bilirkişi raporunda da tam kusurlu çıktı ve buna rağmen serbest” diyerek tepki gösterdi.